Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Jag är glad över att Magdalena Andersson och Socialdemokraterna styr vårt land på ett ansvarsfullt sätt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÖNSTERÅS

– Jag är glad över att statsministern Magdalena Andersson och Socialdemokraterna styr vårt land på ett ansvarsfullt sätt nu, säger Robert Rapakko (S), oppositionsråd i Mönsterås kommun.

– Som vi alla ser och läser, så händer det mycket, i ett högt tempo, just nu. Flykten från Ukraina har redan efter knappt två veckor satt fler på flykt i Europa än vad summan blev av kriget i Syrien. Då hamnade väldigt många i grannländerna. Länsstyrelsen och kommunerna rustar nu för mottagande. I Mönsterås kommun tittar vi i första läget på lediga lägenheter – men vi kan mycket väl hamna i läget där vi kommer behöva platser hemma hos familjer i slutändan. Frivilliga resursgruppen finns också som en länk mellan kommunen och frivilliginsatser.

”Vi ska givetvis ta vårt ansvar och det arbetet kommer vi behöva göra tillsammans”

ROBERT RAPAKKO (S), OPPOSITIONSRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Massflyktingdirektivet som satts i gång innebär att man grupphanterar den ukrainska befolkningen som flyr från kriget. Men det är fortfarande inget klargjort kring hur människor ska fördelas mellan olika länder – och senare även i våra svenska kommuner. Vi ska givetvis ta vårt ansvar och det arbetet kommer vi behöva göra tillsammans, säger Robert Rapakko.

”Allt kommer inte vara som vi är vana vid”

Han fortsätter:

– I följderna av kriget och sanktionerna så sätts redan stressade funktioner i samhället under extra hård press. Direkt har el- och drivmedelspriser och matproduktion hamnat i fokus. Här följer redan nu råvarubrister, handelshinder och risker för de ekonomiska systemen. Jag är efter samtal med Mikael Damberg, Ida Karkiainen och Anders Ygeman trygg med det arbete som nu görs skyndsamt och noggrant.

– Allt kommer inte vara som vi är vana vid att ha det under en tid framöver – även om det var det vi längtade efter. Det är krig i Europa och vi tar ställning mot det invasionskrig Putin för. Men vi måste försöka hantera de ansträngningar det innebär för vårt samhälle. Efter olika samtal och sittningar denna vecka är jag trygg med att regeringen och våra ministrar ser våra behov. De förstår att det behövs hanteras skyndsamt.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS