Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Joachim Carlström klassfyra i SM-premiären i Vännäs

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN/VÄNNÄS

Joachim Carlström, Gullabo RC, slutade fyra i klassen och 12:a totalt när första SM-deltävlingen var slut på lördagen. Mattis Olsson, Gullabo RC, satte allt på ett kort på sista sträckan och rullade när han låg sexa totalt och i klassen. Victor Karlsson, Vimmerby MS, slutade sexa i klassen och 24:a totalt.

Mattis Olsson, från Lessebo, startade i värstingklassen, WRC2, eller trimmat 4WD(R5). Han inledde fredagstävlingen med mycket strul på andra sträckan där publik vinkade ner och stoppade honom – trots att det inte fanns några stillastående bilar på vägen. Mattis tappade runt 30 sekunder jämfört med förstasträckan – det var samma sträcka som kördes två gånger.

Mattis lämnade in en protest för att få avdrag på tiden. Tävlingsledningen hänvisade till att det ska handla om sabotage om man ska ge tidsvinst.

Vad är då publik, som okynnestoppar ett rallyekipage annat än sabotage? Publiken var helt enkelt övernitiska och överambitiösa.

“Retade Mattis”

För Mattis innebar det att han rasade från tredje till sjundeplatsen på fredagskvällen, vilket självklart retade Mattis.

På lördagen kördes nio specialsträckor och inför den sista sträckan hade Mattis kört upp sig till sjätteplatsen, totalt och i klassen. Bara tre sekunder före Anton Eriksson, SMK Sundsvall.

Mattis ville självklart hålla undan och höll inte igen. Men när han genade för mycket i en kurva gick bilen runt och tävlingen var över. Men för besättningen är det ingen fara, både Mattis Olsson och co-drivern Marcus Sundh klarade sig oskadda, åtminstone kroppsligt. I själen sved det säkert desto jävligare.

Så nära men ändå så långt borta att bli sexa totalt och i klassen.

“Lite för nervös”

Joachim Carlström som kör den vanliga 4WD-klassen, Grupp H-klassen, under WRC2 började fredagen perfekt i fredags och var tvåa i klassen inför lördagens omstart.

– Det fungerade jättebra i fredags. Vi chansade inte utan var bara inriktade på att ha en bra placering med oss ut på lördagen.

Men lördagen började inte så bra för Carlström som halkade ner till femteplatsen redan på tredje sträckan – lördagens första.

– Jag tror jag var lite för nervös och fick ingen bra kontinuitet i åkningen på den sträckan, säger Carlström.

– Men det gick över så resten av tävlingen gick riktigt bra och vi hämtade upp till fjärdeplatsen.

– Sammantaget är jag nöjd, dels då vi även tog powerstage-poäng och dels att vi lyckades åka så bra mot killar från Norrland som kört flera vintertävlingar.

Och Carlström hade inga problem under tävlingen.

– Inte mer än att jag kanske var onödigt i någon snövall och tappade farten. Det var kanonvägar. Snö och isiga vägar.

En del förare klagade på att det var mycket halt på vägarna.

– Det var som ett vinterrally ska vara. Jag gick runt på fyra hjul. Jag behövde aldrig byta, säger Carlström.

Nästa SM-tävling dröjer till 22-23 maj, South Swedish Rally.

– Men vi ska klämma in någon annan tävling innan dess. Det kan mycket väl bli en tävling i SSRC, säger Carlström som vill träna inför grusåkandet i South Swedish Rally.

I samma klass som Carlström körde klubbkompisen Patrik Siljemark, som slutade nia i klassen.

Victor sexa

I den trimmade tvåhjulsklassen slutade Victor Karlsson, Vimmerby MS, sexa. Victor var två minuter och 19 sekunder efter klassvinnaren och favoriten, Patrik Flodin, Ilsbo MK.

– På fredagen gick det lite för sakta. Jag kände mej nog för förmycket, å andra sidan var det ju på lördagen den riktiga tävlingen började.

Men Victor hade problem med bränsletillförseln på förmiddagen och fick inte upp farten ordentligt.

– Det var kanonvintervägar men det var mycket raksträckor med full gas i flera kilometer. Här tappade vi tid när motorn inte fick tillräckligt med bränsle. Klassvinnaren, Patrik Flodins Volvo gör drygt 200 km/h medan jag kanske kom upp i 165-170 km/h. Oskar Sundell, som åkte BMW, kommer ju upp mot 220 km/h.

Lite grädde på moset var att Victor kom tvåa på powerstage, den näst sista sträckan, och fick fyra SM-poäng med sig därifrån.

– Sammantaget så kan jag inte vara nöjd med sjätteplatsen i klassen, jag hade större mål än så.

– Jag föredrar nog våra krokigare rallyvägar i södra Sverige, säger Victor som ska över och köra en tävling i Finland i början av maj.

– Det kanske blir någon mer tävling innan dess, men jag har inte bestämt vilken. Det gäller att tagga upp inför South Swedish Rally i Älmhult

I samma klass slutade Simon Karlsson, Gullabo RC, åtta. Två minuter efter Victor.

TEXT

Conny Blomander

conny@oskarshamns-nytt.se

Resultat, klassvis: https://resultatservice.se/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2020010&deltvlnr=1&page=1c12

Joachim Carlström, Gullabo RC, slutade fyra i klassen och 12:a totalt i SM-premiären. FOTO: CARLSTRÖM RALLYTEAM
Mattis Olsson, Gullabo RC, låg sexa totalt inför sista specialsträckan. Men ett misstag gjorde att ekipaget rullade och tävlingen var över. FOTO: FLATOUTPHOTO
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS