Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

”Judarna har redan använts som syndabockar tidigare i historien – och det har aldrig slutat bra”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Oskarshamnaren Anton Liljegren Johansson, som är Ungsvenskarnas kontaktperson i Kalmar län, reagerade på mycket av det han hörde på demonstrationen, mot Israel, som hölls i Kalmar i lördags.

– Det skanderades flera extrema budskap med antisemitisk karaktär, säger han.

– Det var flera ramsor som sjöngs – där en av dem var ”Khaybar Khaybar ya yahud”,  vilket är en förkortning av den längre ramsan ”Khaybar Khaybar ya yahud, jaish Muhammad soufa ya’oud”. Om man översätter detta till svenska betyder det ”Khaybar Khaybar åh judar, Muhammeds armé kommer tillbaka”. Muhammed intog staden efter slaget 628 – och det som är betydande är att många judar bodde i området. Ramsan används för att uppmana till våld eller liknande mot judar och det judiska folket, säger Anton Liljegren Johansson.

”Väldigt farligt”

Han fortsätter:

– Bland det som skanderades fanns även det vanligt förekommande, som ”krossa Israel” och ”Free, Free Palestine, Palestine shall be free”. Detta är inte lika illa som det tidigare, men det är fortfarande ett öppet skanderande av åsikter som uttrycker att man ska fördriva det judiska folket från sitt givna land, där man ytterligare vill förfölja dem likt man gjorde i bland annat Tyskland under 1930- och 40-talen.

– Sedan fanns det dessutom ett genomgående tema före, under och efter demonstrationen. Många av de som demonstrerade vill lägga skulden för dagens lidande på Israel och judarna. Oavsett om det är ett folkmord, eller inte, så är det väldigt farligt att anklaga en religiös grupp för det. Judarna har redan använts som syndabockar tidigare i historien – och det har aldrig slutat bra, säger Anton Liljegren Johansson.

Anton Liljegren Johansson, Ungsvenskarna. Foto: Ungsvenskarna
+1
11
+1
12
+1
0
+1
6
+1
2
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS