Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Julia Engström tipsar: Så kommer du igång med att skriva ett testamente

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Hur kommer man igång med att skriva ett testamente? Det undrar en läsare som får svar av juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn.


Hej Julia, jag är medelålders och ensamstående utan egna barn. Jag undrar om det är något jag behöver tänka på när jag ska skriva ett testamente? Kan jag fördela fastigheter, lösöre, sparande och pension till vem jag vill? Hur detaljerad behöver jag vara i testamentet om jag vill fördela ett visst lösöre till en viss person? Förstår att jag behöver hjälp med att skriva själva testamentet men jag vill få lite hjälp med att komma igång med tankearbetet innan jag börjar skriva. /Undrande

Hej!

Tack för din fråga. Det första man bör tänka på är att skriva ett testamente som blir giltigt. Det finns formkrav för att testamentet ska vara giltigt. Testamentet ska vara skriftligt och två vittnen ska samtidigt underteckna testamentet i närvaro av testatorn, det vill säga den som skriver testamentet.

Det är viktigt att komma ihåg att inte vem som helst kan bevittna testamentet, bland annat måste vittnet vara minst 15 år och får inte lida av en psykisk störning. En annan sak som inte får glömmas är att inte vem som helst får vara vittne. Exempelvis får inte testatorns partner, barn, föräldrar och syskon vara vittnen.

Det finns ingen begränsning för hur detaljerad du får vara i ditt testamente. Om det är en specifik sak som du vill ska tillfalla en specifik person så går det bra. Vill man vara lite mer generell går det också bra. Om man vill att kvarlåtenskapen ska tillfalla en organisation, som t.ex. Cancerfonden, är det bra om organisationsnumret uppges i testamentet.

Jag hoppas att du har fått hjälp att komma igång med tankearbetet, och tveka inte att ta kontakt med mig ifall du önskar ytterligare rådgivning eller hjälp att upprätta testamentet.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS