ANNONS

Justitieministern: “De kriminella nätverken ska bekämpas effektivt och med precision”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Polismyndigheten ska lämna en lägesbild över aktiva gängkriminella i Sverige. Åtgärden införs för som en effektiv åtgärd för att bekämpa den organiserade brottsligheten och gängkriminaliteten. “De kriminella nätverken ska bekämpas effektivt och med precision”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande på fredagen.

För träffsäkra och effektiva åtgärder mot den organiserade brottsligheten och gängkriminaliteten i Sverige behövs bättre kunskap. Polismyndigheten får nu i uppdrag att löpande lämna en lägesbild över aktiva gängkriminella, något som tidigare saknats.

– Regeringen lägger om politiken för att trycka tillbaka den grova organiserade brottsligheten. Uppgiften är tydlig: de kriminella nätverken ska bekämpas effektivt och med precision. Detta underlag kommer vara centralt för såväl regeringen som myndigheter i det arbetet, inte minst när det gäller att hindra rekryteringen av barn och unga till gängen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Gängkriminella kartläggs

Det behövs en mer fördjupad och strukturerad kunskap om aktiva gängkriminella i Sverige. Polismyndigheten får därför i uppdrag att, i samverkan med Statistiska centralbyrån, SCB, och vid behov i samråd med andra relevanta myndigheter och aktörer, löpande lämna:

  • en bedömning av hur många personer som är aktiva i, eller är kopplade till, kriminella nätverk i Sverige,
  • en bedömning av hur många aktiva i kriminella nätverk i Sverige som är utländska medborgare,
  • en bedömning av hur könsfördelningen ser ut bland de aktiva gängkriminella,
  • en lämplig indelning i kategorier utifrån vilka roller som de aktiva, eller de som är kopplade till, kriminella nätverk bedöms ha och
  • en lämplig indelning i ålderskategorier, inklusive barn och unga, och en bedömning av hur många som befinner sig i respektive ålderskategori.

Källa: Justitiedepartementet

Foto: Ninni Andersson/Regringskansliet

+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS