Kaffe, kaka – tredje raka, mot Smålandsrivalen Växjö, under den pågående SHL-säsongen.

IKO fick stående ovationer i ett fullsatt Be-Ge Hockey Center under slutminuterna av lördagskvällens match.

Det blev tennissiffror – 6–1.

Men det gästande Kronobergslaget inledde sannerligen bäst.

Växjö bodde i princip i IKO:s zon under långa stunder i inledningsperioden.

Det resulterade i 20–8 i skott efter de första 20 minuterna.

Men Tim Juel storspelade i IKO-kassen och det var mållöst inför mellanakten (Växjö brände, bland annat, ett straffslag).

Och i den andra perioden var ”Bönderna från Småland” det klart vassaste laget.

3–0 i mål och 9–5 i skott.

Slutperioden slutade således 3–1 (Växjö vann skotten på mål med 14–7).

”Stolt över grabbarna”

– Jag är stolt över grabbarna. Vi var under belägring under 12–15 minuter i den första perioden. Vi hade förmodligen legat under med 0–3 eller 0–4 om inte Tim (Juel) hade stått på huvudet. Det säger något om moralen att vi orkade vända på det. Vi växte in i det och var riktigt bra resten av matchen, sa Martin Filander till C More.

Kärnkraftverket Jiri Smejkal, eller He-Man-gubben som IKO:s huvudtränare Martin Filander sa om honom tidigare under säsongen, blev tvåmålsskytt (det första gjorde han i numerärt överläge, fem mot fyra, och det andra satte han i boxplay, fyra mot fem).

Han är nu uppe i totalt 21 fullträffar och är den målfarligaste spelaren i SHL för närvarande.

Den store och starke tjecken är tvåa i skytteligan i serien – bakom lagkamraten Antti Suomela, som också gjorde två mål under den här minnesvärda aftonen (24 totalt).

”Han är en häst runt målet”

Martin Filander, huvudtränare i IKO, om Jiri Smejkal i en C More-intervju

– Han gör mycket för oss. Han dödar utvisningar och spelar powerplay. Han är en häst runt målet. Han är oerhört stark i brytlägen, som vid powerplaymålet, exempelvis (1–0-målet). Han är ganska skicklig och snabb, också, för sin storlek. Han bidrar med otroligt mycket, svarade IKO:s huvudtränare Martin Filander när C More ställde frågor om Jiri Smejkals betydelse för laget.

Noterbart är att veteranen Johannes Salmonsson, som snart fyller 37 år, gjorde mål för andra matchen i följd (tre fullträffar, totalt, under säsongen).

Han skrinnade ifrån Växjös back Brian Cooper och avslutade snyggt.

– Vi sa faktiskt det efter den första perioden, då de dominerade totalt, att det är ganska jobbigt att inte göra mål när man dominerar som de gjorde. Jag tycker att Växjö gjorde en kanonförstaperiod. Och får man då in första, så kan det bli lite pyspunka. Och det var så vi upplevde perioden. När vi gjorde mål, så slog de av lite, sa Johannes Salmonsson till C More efter den andra perioden.

”Lönar sig”

– Det känns bra. Det är kul att göra mål två matcher i rad. Det är många år sedan jag gjorde det. Det lönar sig att ligga på i gymmet även när man är gammal, sa Johannes Salmonsson när C More frågade om hans mål.

Faktum är att IKO är seriens bästa lag sedan annandag jul.

Oskarshamn är dessutom det laget som har gjort flest mål på topplaget Växjö (16) så här långt under säsongen.

Bara en sådan sak…

Men viktigast av allt – tabellsjuan IKO har, i praktiken, säkrat kontraktet efter 38 spelade matcher (14 kvar, förvisso).

Det är nu 17 poäng ner till nästjumbon HV71, som parkerar på en av de två negativa kvalplatserna.

Och det är bara tre pinnar upp till Timrå, som ligger på den sjätte och sista kvartsfinalplatsen (sista direktbiljetten till kvartsfinal).

Lag 7, 8, 9 och 10 lirar åttondelsfinaler i SM-slutspelet.

På tisdag kommer fyran Frölunda till Be-Ge Hockey Center i Oskarshamn.

Här är SHL-tabellen.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Jiri Smejkal. SHL:s målfarligaste spelare sedan en tid tillbaka. Hur bra som helst, på alla sätt. Stor, stark och skicklig. Spelar förmodligen i NHL nästa säsong. Tvåmålsskytt i kväll (21, totalt).

** Tim Juel. Mycket bra match mellan stolparna. 38 räddningar och 97.44 i räddningsprocent. Synd bara att han inte fick hålla nollan. Den spräckte förre IKO-spelaren Brian Cooper i den tredje perioden.

* Antti Suomela. SHL:s poängkung gjorde två mål i kväll. Han spelade dessutom fram till ett. Är nu uppe på 47 poäng, totalt. Lagkamraten Patrik Karlkvist är tvåa i poängligan, med 45 pinnar (19 mål), och Jiri Smejkal är trea, med 36 pinnar.