Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

Kalmar län värst drabbat av viltolyckor i Sverige: Här är de mest olycksdrabbade vägsträckorna i länet

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LÄNET

“Under oktober och november kommer uppemot 20 bilister per dag att råka ut för olyckor med rådjur, älg, vildsvin och annan vilt i Kalmar län. Länets vägar tillhör de mest olycksdrabbade i hela landet. Det visar försäkringsbolaget Ifs genomgång av olycksdata från de senaste tio åren”, skriver försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande på onsdagen.

“Med hösten kommer viltolyckorna. Oktober och november är de månader då det sker överlägset flest olyckor med rådjur, älg, vildsvin och andra viltslag i Sverige. Bara i Kalmar län kan vi räkna med närmare 1 100 incidenter, motsvarande närmare 20 per dag”, skriver If.

“Det är störst risk för viltolyckor i gryning och skymning”

JOHAN GRANHOLM, MOTOREXPERT PÅ FÖRSÄKRINGSBOLAGET IF

– Det är störst risk för viltolyckor i gryning och skymning. Det är då som de flesta djuren förflyttar sig för att leta föda. Det är viktigt att du håller extra uppsikt längs med vägkanterna, anpassar hastigheten och var extra vaksam då viltstängsel upphör, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Johan Granholm. Pressbild: If

Har ökat kraftigt på tio år

“Över tid har viltlolyckorna ökat kraftigt i Kalmar län. Under de senaste tre åren anmäldes 3 632 fler olyckor än under motsvarande tid i början av 2010-talet (+37 procent)”, skriver If.

“I hela landet syns också en ökning de senaste åren, från 64 931 viltolyckor 2019 till 65 430 olyckor 2021. År 2020 präglades av mindre bilåkande under pandemin, då 61 156 olyckor skedde, enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet.”

“Antalet bilar i trafik blir hela tiden fler”

– Det är svårt att ge ett svar på varför viltolyckorna fortsätter att öka. Antal bilar i trafik blir hela tiden fler, men å andra sidan är nya bilar säkrare med autobroms och annan säkerhetsutrustning. När bebyggelsen breder ut sig kommer människor och djur allt närmare varandra och djurens naturliga yta blir mindre, det skulle kunna vara en förklaring, säger Johan Granholm.

“Jämfört med andra delar av landet inträffar förhållandevis många viltolyckor i Kalmar län om vi beaktar antalet personbilar i länet. Antalet olyckor per bil var förra året rentav högst i hela landet”, skriver If.

Pressbild: If

“I Kalmar län är det framför allt rådjur som ligger bakom olyckorna. Tre fjärdedelar av viltolyckorna sker i kollision med just rådjur. Sedan början av 2010-talet har antalet olyckor med rådjur i länet ökat med 28 procent.”

Så ska du göra

– Är du på väg att krocka med rådjur ska du bara bromsa i första hand och försöka undvika att styra undan. Risken för personskador är mycket större om du gör en okontrollerad undanmanöver och i värsta fall krockar med mötande trafik. När det gäller älg brukar vi rekommendera att försöka väja, men om du inte hinner så bör du sikta baktill på älgen vid en kollision, för att den delen är lättast och det är mindre risk för att älgen landar på bilen, säger Johan Granholm.

ViltslagAntal olyckor
2019–2021
Antal olyckor
2010–2012
Ökning/
minskning
Rådjur9 5007 398+28 %
Vildsvin2 0751 140+82 %
Dovhjort940206+356 %
Älg606782−23 %
Kronhjort180103+75 %

“Antalet olyckor per viltslag summerar inte nödvändigtvis med det totala antalet olyckor då mindre vanliga arter inte redovisas här.

Trafikverket har även sammanställt kartor över de mest olycksdrabbade vägsträckorna i Kalmar län (öppnas som pdf)”, skriver If.

Viktigt se över försäkringen

“Viltolyckor riskerar bli kostsamma om man saknar försäkring.”

– De djurkollisioner som If ersatte under 2020 kostade i genomsnitt 32 500 kronor att reparera, så det är en betydande kostnad varje år säger Johan Granholm.

“Det är viktigt att se över sin försäkring”

– Det är viktigt att se över sin försäkring. För att få ersättning för skador på din bil vid viltolycka så behöver du ha en helförsäkring på bilen, enligt Johan Granholm.

“Det finns även tilläggsförsäkring som innebär reducerad självrisk vid kollision med djur och den kan även ge viss ersättning vid halvförsäkring”, skriver If.

– En kollision med ett vilt djur kan vara en både farlig och traumatisk upplevelse, se därför alltid till att köra lugnt och tryggt, enligt gällande trafikregler, säger Johan Granholm.

Ifs tips

Gör så här om en viltolycka har inträffat:

  • Sätt ut varningstriangeln.
  • Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.
  • Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.
  • Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadas.
  • Så minskar du risken för viltolycka:

“Anpassa farten och tänk på att djuren ofta rör sig i skymning och gryning och de kommer sällan ensamma. Var extra uppmärksam vid åkrar, sjöar, föryngringsytor och där viltstängslet upphör eller börjar. Ekskogar drar till sig vildsvin och ligger det stora granar nära vägen finns det risk att älgar är i närheten. Djuren drar sig dit maten finns och vildsvin gillar ekollon, älgar gillar granskott. En svart sopsäck på en plogpinne betyder varning för lösdrivande renar.”

“Svenska Jägareförbundet har statens uppdrag att organisera eftersök på trafikskadat vilt. Det finns idag ungefär 5 000 eftersöksjägare i landet och mer än 10 000 eftersökshundar. Var nionde minut, året runt, dygnet runt, utför eftersöksjägare dessa uppdrag för att förkorta påkörda djurs lidande. Det blir cirka 65 000 uppdrag årligen för dessa jägare och deras hundar”, skriver If.

Läs mer på Jägareförbundet.

– En krock med vilt innebär en risk i trafikmiljön. Om man ser en dekal om att eftersök pågår så gäller det att vara extra uppmärksam och sänka farten. Skylten betyder att en eftersöksjägare och dess hund arbetar i området, säger Johan Granholm.

Tabell: Länen med flest viltolyckor

LänViltolyckor per 1000 personbilar 2022Utveckling sedan början av 2010-talet
Kalmar län33+37 %
Kronobergs län29+19 %
Värmlands län25+30 %
Gotlands län25+306 %
Södermanlands län24+67 %
Jämtlands län21+49 %
Jönköpings län19+23 %
Uppsala län19+53 %
Blekinge län17+27 %
Dalarnas län17+21 %
Östergötlands län16+48 %
Örebro län16+37 %
Västra Götalands län13+60 %
Sverige13+41 %
Hallands län12+30 %
Västmanlands län11+27 %
Gävleborgs län11+32 %
Västernorrlands län10+25 %
Skåne län9+24 %
Västerbottens län8+43 %
Norrbottens län6+24 %
Stockholms län6+80 %

Kolumnen “Utveckling” avser antalet viltolyckor 2019–2021 jämfört med 2010–2012 i faktiska tal (snarare än olyckor per fordon).

Metod

Statistiken kommer från Nationella viltolycksrådet. För att räkna ut jämförelsetal mellan länen har vi använt uppgifter om antalet personbilar från SCB.

Utvecklingen över tid är räknad utifrån antalet viltolyckor åren 2019–2021, jämfört med 2010–2012.

Formuleringarna om hur många olyckor vi kan vänta oss under de närmaste månaderna bygger på snittet för oktober och november under de senaste tre åren.

Fördelningen mellan olika viltslag bör tolkas med viss försiktighet. Den bygger i hög grad på uppgifter som rapporterats av bilisterna själva.

Foto: Freepik (översta bilden)

Montage: Oskarshamns-Nytt

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS