Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kan vem som helst använda mina bilder från Thailandssemestern?

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn/Mönsterås på läsarnas juridiska frågor. Har du en fråga? Välkommen att mejla den till Julia! Du hittar hennes mejladress längst ner.

Jag och min familj har varit i Thailand och vi har tagit ett antal bilder som bland annat lagts upp på sociala medier. Kan vem som helst använda dem nu? Är mina bilder från Thailandssemestern upphovsrättsligt skyddade?

Tack för din fråga!

När det gäller bilder och upphovsrätt kan man säga att det finns två sorters bilder. Det finns å ena sidan konstnärliga bilder som kan ställas ut och som kan likställas med konst. Sådana bilder är upphovsrättsligt skyddade på samma sätt som målningar och andra konstverk. Sedan finns det bilder som exempelvis semesterbilder och andra vardagliga bilder. Även dessa bilder åtnjuter ett skydd enligt upphovsrättslagen.

Den som tagit en bild är den som äger bilden och det är den personen som också har ensamrätt att göra den offentlig. Andra får göra den offentlig med tillstånd från fotografen. Görs bilden tillgänglig för allmänheten ska fotografens namn anges, om möjligt.

Tar man en bild med människor på behöver man som fotograf normalt sett inte tillstånd för att göra bilden offentlig. Ett exempel när du måste ha tillstånd är om du tar en bild i solnedgången på exempelvis din fru med en öl i handen och blir kontaktad av bryggeriet som vill använda bilden i sin reklam. Du och din fru måste då lämna sitt medgivande för att bryggeriet ska få använda bilden.

Kränkande fotografier är inte heller tillåtna att göra offentliga. En bra etisk tumregel kan vara att inte göra sådana bilder offentliga som visar andra på ett sätt som du inte hade tyckt varit okej om det hade varit du, ditt barn eller dina föräldrar som var på bilden. Är du rädd om dina bilder och hur de används bör du läsa användaravtalet för de sociala medier du använder innan du lägger upp material på deras sidor/servrar.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS