Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari fick en inblick i 40 års forskning på SKB

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte nyligen SKB AB för att få en presentation om verksamheten och en närmare inblick i hanteringen av Sveriges använda kärnbränsle. Under besöket, som ägde rum den 13 februari, fick ministern bland annat en rundtur i Äspötunneln och på Äspölaboriatoriet.

Dagen började med ett besök i mellanlagret Clab, där SKB hanterar och förvarar det använda kärnbränslet från de svenska kärnkraftverken. SKB:s vd Stefan Engdahl höll en kort presentation för att sedan ge ministern en närmare inblick i hanteringen av det använda kärnbränslet med en rundtur på anläggningen.

– Vi är glada över att ha klimat- och miljöministern på besök hos oss på SKB och att få visa våra anläggningar. SKB:s uppdrag är att ta hand om det radioaktiva avfallet och använda kärnbränslet från de svenska kärnkraftverken vilket i sig är en förutsättning för att våra ägare ska kunna producera fossilfri el, det är vi stolta över att kunna visa upp, säger Stefan Engdahl, vd för SKB på bolagets hemsida.

40 års forskning

Dagen inkluderade också ett besök i SKB:s forskningsanläggning Äspölaboratoriet där klimat- och miljöministern fick veta mer om SKB:s slutförvarslösning för det använda kärnbränslet.

– Sverige har en lösning för det använda kärnavfallet och det har utvecklats av SKB här i Oskarshamn. SKB ska bygga ett av de första slutförvaren i världen vilket gör Sverige till en internationell förebild. Idag har jag fått se vad 40 år av forskning har lett fram till och det är tack vare det arbetet som kärnavfallsfrågan har fått sin lösning, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Miljardsatsning

SKB står inför flera stora byggprojekt de närmaste åren då både slutförvaret för använt kärnbränsle och inkapslingsanläggning ska byggas. Slutförvaret för det använda kärnbränslet kommer att byggas i Östhammars kommun och inkapslingsanläggning i anslutning till Clab i Oskarshamn.

– Sammanlagt kommer vi att satsa närmare 19 miljarder på våra kommande byggprojekt i Östhammar och Oskarshamn vilket kommer att skapa ungefär 1500 nya jobb. Vi har under dagen kunnat visa ministern både hur det radioaktiva avfallet tas om hand idag och hur det kommer att ske i framtiden när våra anläggningar står klara, säger Stefan Engdahl, vd för SKB.

SKB:s vd Stefan Engdahl och Romina Pourmokhtari på SKB
Romina Pourmokhtari i samtal med SKB:s vd Stefan Engdahl. Foto: Curt-Robert Lindqvist
SKB:s vd Stefan Engdahl och Romina Pourmokhtari på SKB
SKB presenterar verksamheten för Romina Pourmokhtari. Foto: Curt-Robert Lindqvist
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS