Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

KLIPP: Upplev Oskarshamns fikahistoria på 15 minuter

ANNONS

OSKARSHAMN

Kalmar läns Matmirakel djupdyker i Oskarshamns fikahistoria i det senaste avsnittet som nyligen släpptes på Youtube. Världsmästarkonditorn Anders Oskarsson på Nilssons Konditori och Håkan Julholt är några av de lokala kändisar som deltar i avsnittet.

I torsdags lanserades det tionde avsnittet av Youtube-kanalen Kalmar läns Matmirakel som består av tolv filmer, varav tio filmer är filmade i tio kommuner i Kalmar län och två filmer är övergripande länsfilmer.

”I Kalmar läns Matmirakel djupdyker vi i mathistorien som finns i Kalmar län, med olika teman för varje kommun, som till exempel kroppkakor i Mörbylånga, ostkaka i Vimmerby och choklad i Kalmar”, säger Madeleine Petersson från Kalmar läns Matmirakel.

Blå Jungfru-bakelse

I det tionde avsnittet, som är filmad i Oskarshamns kommun, har tema fika. Vi hälsar på hos Anders Oskarsson som driver Nilssons konditori och bageri tillsammans med sin fru Linda.

”Anders visar hur man gör den populära Blå jungfru-bakelsen från grunden, som är inspirerad av stenarna som finns på den mytomspunna ön Blå jungfrun”, säger Madeleine Petersson.

Anders Oskarsson med plåt
Anders Oskarsson bakar Blå Jungfru-bakelser Foto: Kalmar läns Matmirakel
Anna K Sjögren bakar med Anders Oskarsson
Anna K Sjögren bakar med Anders Oskarsson Foto: Kalmar läns Matmirakel

Digital fika med Juholt

Det blir även en digital fika med Oskarshamns-sonen Håkan Juholt som är idag ambassadör i Pretoria som ligger i Sydafrika. Han berättar om hur viktig fika-kulturen är för honom i sitt dagliga arbete samt ger en exklusiv dopp-skola, alltså hur man doppar kakan i kaffet på allra bästa tänkbara sätt!

Fika med Håkan Juholt
Digital fika med Håkan Juholt. Foto: Kalmar läns Matmirakel

Framtidsutsikter för fika

Programledare för Kalmar läns Matmirakel är Madeleine Petersson och i slutet av varje film så får kostvetaren och matskribenten Anna K Sjögren uttala sig om varje tema, om historien, framtidsutsikten samt hur hållbarbart varje tema är.

KLIPP: Tema fika med Håkan Juholt och Anders Oskarsson

FAKTA / KALMAR LÄNS MATMIRAKEL

Kalmar läns Matmirakel är en del av Unika historiska Kalmar län som vill lyfta kulturarvet i länet och även få kultur och näringsliv att samarbeta kring kulturarvet. Med filmerna vill vi lyfta en del av länets fantastiska mattraditioner, lokala matpersonligheter och ett urval av berättelser som kan kopplas till vår mathistoria.Projektet har 17 olika aktörer och Kalmar läns museum och Kalmar kommun är projektägare.

Deltagande kommuner är Emmaboda kommun, Nybro kommun, Torsås kommun, Mörbylånga kommun, Högsby kommun, Oskarshamns kommun, Hultsfreds kommun, Vimmerby kommun och Västerviks kommun. Dessutom ingår Region Kalmar län, Länsstyrelsen, Linnéuniversitetet, Destination Kalmar, Kalmar läns hembygdsförbund samt Ölands hembygdsförbund.

Foto: Matmirakel

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS