KOLLA: Här är de populäraste namnen i Oskarshamns kommun

KOLLA: Här är de populäraste namnen i Oskarshamns kommun

2022-01-31 Av av Oskarshamns-Nytt

OSKARSHAMN

Selma var i fjol det populäraste flicknamnet i Oskarshamns kommun. Bland pojkarna innehade Oscar förstaplatsen. Det visar ny statistik från SCB.

Det skriver SCB i ett pressmeddelande på måndagen.

”Under år 2021 fick fyra nyfödda flickor namnet Selma i Oskarshamn. Det gör namnet till det populäraste förra året.”

”Här följer Oskarshamn namntrenderna i landet som helhet”

ANN-MARIE PERSSON, STATISTIKER PÅ SCB

– Här följer Oskarshamn namntrenderna i landet som helhet. Det populäraste namnet förra året var visserligen Alice, men Selma ligger på femte plats på topplistan för hela riket, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

”Bland pojkarna var Oscar det populäraste namnet i fjol. Sex nyfödda pojkar fick det namnet i Oskarshamns kommun”, skriver SCB.

– Toppnamnen bland pojkar i Oskarshamn ligger även högt på Sverigelistan. Noah var det populäraste pojknamnet i hela landet förra året, men Oscar finns med på en 14:e plats på topplistan, säger Ann-Marie Persson.

Allt mer varierande namn

”Totalt stod de de två toppnamnen för 10 av 266 nyfödda barns namn i Oskarshamns kommun. Sedan SCB år 1998 började föra namnstatistik har andelen barn som får något av de mest populära namnen minskat.”

– För flickorna var det mer än dubbelt så många som fick toppnamnet 1998 jämfört med 2021. För pojkarna är skillnaden något mindre, men trenden mot mer unika namn är fortfarande tydlig, säger Ann-Marie Persson.

”I Kalmar län var det populäraste flicknamnet förra året Elsa, medan Walter var vanligast för pojkar.

Trenden med tvåstaviga namn verkar stå sig: I hela riket fick tre av fyra barn tvåstaviga namn i fjol. Högst i den nationella namntoppen ligger Alice och Noah, följt av Maja, William, Vera, Liam, Alma, Hugo, Selma och Lucas.”

De populäraste flicknamnen i Oskarshamns kommun:

NamnAntalRank
(och förändring)
Rank i riket
Selma4(ny)5
Astrid3(ny)9
Ebba3(ny)18
Lilly3(ny)7
Lo3(ny)46
Luna3(ny)30
Ruth3(ny)52

Tabellen visar endast namn som getts till minst tre barn. ”Ny” betyder att färre än tre barn hade namnet förra året. En positiv förändring betyder att namnet klättrat i rankingen.

De populäraste pojknamnen i Oskarshamns kommun:

NamnAntalRank
(och förändring)
Rank i riket
Oscar6(ny)14
Walter4(ny)11
Frans3(ny)9
Leon3(−2)13
Ludvig3(−2)22
Malte3(ny)26
Olle3(ny)33
Tage3(ny)52
Theo3(ny)19

Tabellen visar endast namn som getts till minst tre barn. ”Ny” betyder att färre än tre barn hade namnet förra året. En positiv förändring betyder att namnet klättrat i rankingen.

Fakta: Om statistiken

”Namnstatistiken har framställts från SCB:s register över totalbefolkningen (RTB). Statistiken avser tilltalsnamn givna under 2021. Eftersom anmälan om förnamn för barnet ska göras till Skatteverket senast tre månader efter barnets födelse ingår nyfödda under 2021 och slutet av 2020 i statistiken.

För att ett namn ska redovisas här måste minst tre barn ha fått det.

Ett namn kan stavas på flera sätt och vissa namn har många olika stavningar. I topplistorna för nyfödda räknas olika stavningar av ett namn som samma namn. Det vill säga att barn som fått till exempel namnet Lucas eller Lukas redovisas tillsammans”, skriver SCB.

Länkar

Sök på namn – Hur många heter …?

Namnstatistik på scb.se

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: