Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kommunal: Det kan bli aktuellt med skyddsstopp i Oskarshamns kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Fackförbundet Kommunal flaggar för att det kan bli aktuellt med skyddsstopp inom äldreomsorgs- och hemtjänstverksamheten i Oskarshamns kommun.

– Men det är skyddsombuden på arbetsplatserna som gör den bedömningen. Skyddsstopp är inte den första åtgärden – men behövs det, så gör skyddsombuden det, säger Renée Solstad, som är ordförande för Kommunals avdelning i Oskarshamn.

Med anledning av att det nu finns bekräftade coronafall bland hemtjänsttagarna i Oskarshamns kommun ställde Oskarshamns-Nytt ett antal frågor till Renée Solstad.

Hur ser Kommunal på detta?

– Kommunal förutsätter att arbetsgivaren, tillsammans med skyddsombud, genomfört riskbedömningar och gjort handlingsplaner och därmed är väl förberedda. Arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön regleras i arbetsmiljölagen och i arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS). I dessa föreskrifter finns riktigt bra och viktig information/verktyg för skyddsombud och arbetsgivaren så här i coronatider.

Hur ser ni på det här med skyddsutrustningen? Borde personalen av säkerhetsskäl ha munskydd, visir och långärmat vid samtliga besök hos hemtjänsttagare (eller på äldreboenden), oavsett om det finns en bekräftad coronasmitta eller inte?

– Arbetsgivaren ska tillhandahålla den skyddsutrustning som krävs och Kommunal förutsätter att riskbedömningar har gjorts – och att man följer de råd och riktlinjer som myndigheterna gett. Vi förstår att det finns en stor oro bland våra medlemmar som arbetar nära andra personer i vård och omsorg. Vi har även andra arbetsgrupper som kan komma i kontakt med smitta – exempelvis vaktmästare och lokalvårdare, men vi förutsätter att arbetsgivaren även där har gjort riskbedömningar och är väl förberedda, svarar Renée Solstad.

Borde både personal och hemtjänsttagare och brukare på äldreboenden provtas för coronaviruset?

– Kommunal förutsätter att arbetsgivaren följer de riktlinjer som getts från myndigheterna. Det är arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvaret i Oskarshamns kommun.

Hur går ni vidare med detta nu när det står klart att smittan finns inom hemtjänsten?

– Kommunal finns som stöd för medlemmarna – både innan detta och framåt. Vi finns tillgängliga på telefon och e-post – både på sektion Oskarshamn och på www.kommunal.se samt på telefonnummer 010-442 7000. Vi har kontinuerlig kontakt med våra skyddsombud och arbetsplatsombud. Där det inte finns skyddsombud och arbetsplatsombud är det huvudskyddsombuden som går in och tar ansvar – såsom att skriva på risk- och konsekvensanalys och eventuellt skyddsstopp, säger Renée Solstad.

Kände ni till det här med smittan inom hemtjänsten, eller kom det som en nyhet?

– Vi kände inte till att det fanns dokumenterad smitta i Oskarshamn, men vi förstod att det bara var en tidsfråga innan den även skulle komma hit.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: KOMMUNAL
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS