Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kommunen kommer inte att placera något utegym på Dämmen i Kristdala

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KRISTDALA

Det omskrivna utegymmet i Kristdala ser ut att hamna på en annan plats än det var tänkt.

Men det blir inte på Dämmen.

Kommunen vill istället att det ska ligga någonstans längs med motionsspåret.

Det skriver fritidschefen Daniel Stenberg i ett svar till de personer som nyligen protesterade mot den föreslagna placeringen vid starten på motionsspåret, på Dalkroken.

I brevet berättar Daniel Stenberg att kommunen, tillfälligt, har tryckt på pausknappen. Kommunen håller helt enkelt med om att det är en dålig idé att ha ett utegym så pass nära tomtgränser.

Kan vara klart i höst

”Vi kommer istället, i samråd med markägaren, att titta på andra möjliga placeringar längs med motionsspåret. Hittar vi en bättre placering, så är vår plan att utegymmet kommer att stå klart under hösten 2020”, skriver fritidschefen.

Från början var det tänkt att utegymmet skulle vara färdigt till sommaren.

Men Daniel Stenberg slår fast att det är viktigt att lyssna på de åsikter som har kommit in.

I brevet till kommunen betonade personerna på Dalkroken att trafiken kan komma att öka om utegymmet placeras vid motionsspåret.

Personerna ifråga föreslog att kommunen istället borde samarbeta med samhällsföreningen i Kristdala, som vill att utegymmet ska placeras på aktivitetsytan Dämmen.

Daniel Stenberg skriver att utvecklingsarbetet på Dämmen är ett ”mycket bra initiativ”.

”Det finns ett stort engagemang kring den lokala utvecklingsplanen i Kristdala, med samhällsföreningen i spetsen. Samtidigt kan hela det projektet inte stå och falla med att ett utegym hamnar vid det nyrenoverade motionsspåret i Kristdala”, understryker han.

Daniel Stenberg konstaterar att kommunen, via fritidskontoret, äger fem motionsspår i dagsläget. Det handlar om Havslätt, Kristineberg, Fårbo, Påskallavik och Kristdala.

Han berättar att det, sedan 2011, finns en strategi som går ut på att placera utegym i närheten av motionsspåren, för att ”optimera synergieffekterna”.

”Många av besökarna på ett motionsspår söker sig till spåret för att motionera, vilket gör att ett utegym ofta blir välanvänt, då det kompletterar och lyfter hela spåret”, skriver Daniel Stenberg.

”Sedan tidigare finns det utegym vid motionsspåren i Havslätt och Påskallavik. Om några veckor färdigställs ett utegym vid motionsspåret i Figeholm. Även Scaniaslingan, som ägs av Scania, har sedan ett år tillbaka ett utegym. Motionsspåret i Kristdala genomgick en stor upprustning under 2018, med nytt stenmjöl och nya skyltar och spåret försågs med nya stolpar och LED-belysning. Detta till en kostnad på cirka 1,3 miljoner kronor. Med anledning av ovanstående vill nu Oskarshamns kommun slutföra satsningen i Kristdala och göra motionsspåret komplett med ett nytt utegym”, skriver Daniel Stenberg.

Han skriver också att fritidskontoret, under de senaste åren, har haft många samtal med samhällsföreningen om placeringen av utegymmet.

“Olika åsikter”

”Här har vi av förklarliga skäl olika åsikter. Vi har dock hela tiden stått fast vid vår strategi – och detta meddelades via mejl till samhällsföreningen den 26 juni 2019 och även den 16 oktober 2019. Det senaste beskedet kom efter den kontakt ni hänvisar till i ert brev. I det senaste mejlet gav vi återigen besked om att vi avser att placera utegymmet vid motionsspåret – och att vi skulle återkoppla till samhällsföreningen när vi kommit överens med markägaren. Det gjorde vi sedan i början av april 2020, då informationsbrevet som gick ut till er även skickades till samhällsföreningen”, skriver Daniel Stenberg i sitt svar.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Kommunen lyssnar inte på samhällsföreningen i Kristdala. Utegymmet kommer inte att placeras på Dämmen. FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS