Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kristdala Multicenter: En ambitiös satsning på idrott, kultur och framtiden

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

KRISTDALA

Kristdala Multicenter är ett ambitiöst projekt som syftar till att skapa en modern och flexibel mötesplats för idrott, kultur och handel i Kristdala. Initiativet återuppväcktes av Fredrik “Bandyfredde” Nilsson år 2021. Målet att lösa de utrymmesproblem som den nuvarande sporthallen lider av.

Den befintliga Kristdala sporthallen är alldeles för liten och trång för att tillgodose behoven hos både den lokala idrotten och kulturen. Spelplanen är för liten för seriespel i division 2 och högre, vilket tvingar IF Ariels herrlag att spela sina kommande hemmamatcher i Oskarshamn. Smålands Innebandyförbund ger dispens för spel i division 4 och 3 på herrsidan samt division 2 på damsidan.

“Det är inte en långsiktigt hållbar lösning”, säger Fredrik “Bandyfredde” Nilsson som är initiativtagare till det pågående projektet.

Behov av en modern anläggning

Utöver utrymmesbristen saknar sporthallen även andra faciliteter som behövs för en modern idrottsanläggning, till exempel rejäla läktare, omklädningsrum och utrymmen för föreningsverksamhet. Detta hindrar IF Ariel från att expandera sin verksamhet och erbjuda fler aktiviteter för barn och ungdomar.

“Med Kristdala Multicenter hoppas arbetsgruppen på sikt få till en fullstor hall med rejäla läktare, omklädningsrum och övriga utrymmen som har stått högt upp på önskelistan sedan 2007. En satsning på Kristdala Multicenter innebär utveckling av samhället, lokal idrott och kultur för alla åldrar och inte minst en ordentlig satsning på framtiden. Genom detta projekt hoppas vi kunna bidra till målet om att bli 30 000 kommuninvånare”, säger Fredrik Nilsson om det ambitiösa projektet.

Visionen om Kristdala Multicenter

Kristdala Multicenter strävar efter att skapa en modern och flexibel anläggning som kan tillgodose behoven hos både idrotten och kulturen i Kristdala. Planerna inkluderar en fullstor idrottshall med läktare, omklädningsrum och utrymmen för föreningsverksamhet. Anläggningen ska även kunna användas för kulturevenemang som konserter och teaterföreställningar.

Förutom idrott och kultur ska Kristdala Multicenter även bidra till att utveckla Kristdala som samhälle. Projektet hoppas kunna locka till sig nya invånare och skapa nya arbetstillfällen. Hösten 2022 bjöd arbetsgruppen in flera tjänstemän från Oskarshamns kommun i en träff för att komma med inspel till förstudien som genomförts av Tengbom Arkitekter i Kalmar.

“En viktig del som framfördes av kommunens tjänstepersoner var vikten av en central placering för att få synergieffekter och möjligheten att nyttja multicentret för flera olika verksamheter”, säger Fredrik Nilsson.

Några månader senare arrangerades en workshop där fastighetsägarna kring torget, Tengbom och arbetsgruppen medverkade som en del av förstudien för att utreda lämpliga placeringar i centrala Kristdala.

“Workshopen resulterade i att ägaren till fastigheten Malghult 2:305 med adressen Vallgatan 2 (Kristdala Livs) visade intresse för fortsatt samarbete, vilket gjorde att denna fastighet valdes för placeringen”, säger Fredrik Nilsson.

Framsteg i projektet

Arbetsgruppen som arbetar med projekt Kristdala multicenter har således hållit på i ett par år. Fredrik “BandyFredde” Nilsson är projektledare och sammankallande med projektstöd från arkitekten Marijan Francic i Bråbo och Annicka Gunnarsson, som arbetat med lokal utveckling både ideellt i olika föreningar och via sitt eget företag.

Arbetsgruppen arbetar nu med att söka finansiering till en fördjupad förstudie, som bland annat ska omfatta en omarbetning av den ursprungliga förstudien och en utredning av möjligheten att använda multicentret som evakueringscenter och som skyddsrum då det saknas helt på orten.

“Arkitektfirman Tengbom kommer att hjälpa oss med arbetet som ska leda fram till en grov kalkyl inför nästa steg som är arbete med finansiering och sedermera detaljplan och bygglov”, säger Fredrik Nilsson som hoppas på att få hjälp med finansieringen till den fördjupade förstudien av Oskarshamns kommun och andra möjliga finansiärer som exempelvis SKB NU.

Resultattavlan har ofta visat på stora vinster. Under säsongen 23/24 vann Ariel alla matcher utom en och i mitten av mars i år fick grabbarna dra på sig guldtröjorna efter segern i division 3. Till hösten väntar division 2. Foto: Fredrik Nilsson & Sandra Axelsson

Ariel spelar i division 2

Talangfabriken IF Ariel har fostrat ett flertal duktiga spelare, framför allt damer, som är eller har varit på elitnivå. Till säsongen 2022/2023 blev SSL-meriterade Simon Zetterling spelande tränare för herrseniorerna i IF Ariel tillsammans med Gustav Hagman, även han spelande tränare.

“Tränarduon har på två säsonger fört IF Ariel från division 4 till division 2, vilket är den högsta serien i Småland. Där kommer klubben till nästkommande säsong, 2024/2025, att spela för första gången i historien”, säger Fredrik “Bandyfredde” Nilsson som gärna står i hejarklacken på matcherna.

Förutom herrlagets framgångar så kommer IF Ariel till säsongen 24/25 att utöka från tre till fyra innebandylag för de yngre spelarna (H2, H4 och två poolspelslag). Den gångna säsongens poolspelsgrupp närmare 30 barn (födda 2013, 2014, 2015 och 2016) kommer att delas upp i två lag.

“Det är glädjande att kunna konstatera, att det absolut går åt rätt håll undan för undan med verksamheten efter den jobbiga pandemin covid-19 då flera lag försvann”, säger Fredrik “Bandyfredde” Nilsson som ser ljust på utvecklingen på innebandyorten Kristdala.

En satsning på framtiden

Kristdala Multicenter är en ambitiös satsning som har potential att ge Kristdala, och inte minst idrottsföreningen Ariel, ett rejält lyft. Genom att skapa en modern och attraktiv mötesplats för idrott, kultur och handel kan projektet bidra till att utveckla samhället och locka till sig nya invånare.

“Under våren har projektet Kristdala Multicenter fått en egen hemsida, kristdalamulticenter.se, där det går att går att läsa mer om projektet. Intresserade kan anmäla sig till nyhetsbrev för att få aktuell information och följa projektets utveckling. Där kan man även läsa den förstudie som Tengbom tagit fram”, avslutar Fredrik “Bandyfredde” Nilsson.

Visionsbild för Kristdala Multicenter
Kronoteket i Karlstad som Tengboms arkitekter ritat är en av visionsbilderna som arbetsgruppen har inspirerats av. Fredrik Nilsson framför att det inte är så det är tänkt att det ska se ut utan endast en vision. Foto: Astrid Prinzler, Tengbom

FAKTA / Bakgrund till projektet

Allting startade i början av 2007. Då hade IF Ariels innebandysektion under 15 år bedrivit sin verksamhet i Kristdala skolgymnastiksal/sporthall, som saknade läktare. Matcherna spelades med publiken sittandes inklämd mellan sargen och väggen. Dessutom fick man söka dispens för spelplanen som var för liten.

Spel tilläts på herrsidan i de två lägsta divisionerna och på damsidan enbart i den lägsta divisionen (samma dispensregler gäller även idag). För att försöka råda bot på dessa problem så bildades en lokal arbetsgrupp i februari 2007 med mål om att bygga en ny hall.

Resultatet blev en tillbyggnad av läktare och kiosk vid den befintliga sporthallen. Under säsongen 2012/2013 invigdes läktaren och kiosken. Saker och ting blev bättre men långt ifrån bra. Kvarstod gjorde bland annat dispensproblematiken beträffande spelplanens storlek.

Redan våren 2012 tog det stopp. Den gången var det damlaget, som inte tilläts spela sina hemmamatcher i kvalet till dåvarande division 2 i Kristdala sporthall. Utan de fick flyttas till B-hallen i Oskarshamn. Utgången av kvalspelet för damerna i Ariel blev ett avancemang till division 2.

Eftersom hemmamatcherna på den nya nivån ej kunde genomföras i Kristdala sporthall, så valde man att inte driva damlaget vidare i egen regi. Ett samarbete inleddes med Craftstadens damer, som skulle fortsätta spela i division 3. Oskarshamnsföreningen kunde dock överta Ariels plats i division 2. Craftstaden har fortfarande flera framgångsrika spelare i damlaget som har IF Ariel som moderklubb.

Spelplanen i Kristdala sporthall är för liten, 36×17 meter. Seriespel i division 2 och högre kräver en fullstor plan på 40×20 meter och det går inte att få dispens. Dessutom krävs en fullstor plan för att rymma två poolspelsplaner för IF Ariels barnspelare. Med två planer kan man spela två poolspelsmatcher samtidigt, vilket skulle medföra mindre väntan för barnen och ta kortare tid.

Den nuvarande hallen har ett maxtak på högst 150 personer bestående av bland annat åskådare, spelare, ledare, domare och funktionärer får vistas samtidigt i nuvarande Kristdala sporthall. IF Ariels höga publiksnitt skulle kunna vara ännu högre. Nuvarande publikkapacitet är för låg vilket medför låga intäkter från inträde och kiosk vid hemmamatcher.

Även en rad andra saker skulle behöva åtgärdas däribland omklädningsrum. Det finns inte fyra fullstora omklädningsrum och det saknas domarrum för manliga och kvinnliga domare samtidigt.

En ny byggnad ska naturligtvis också kunna användas till andra idrotter. I visionsarbetet är tanken att det även ska finnas möjlighet till kulturaktiviteter och evenemang i hallen som exempelvis konserter och teater för att kunna arrangera större evenemang året runt.

Foto: Astrid Prinzler, Tengbom

+1
4
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS