Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kristdemokraterna: “Stoppa könsbyteslagen”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Stoppa könsbyteslagen innan det är för sent”, skriver Kristdemokraterna i Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Det är orimligt att ett barn som endast är 16 år ska kunna välja könstillhörighet trots att det inte finns en diagnos om könsdysfori i botten”, skriver Kristdemokraternas distriktspresidium Jimmy Loord, Chatrine Pålsson Ahlgren och Gudrun Brunegård i ett uttalande.

”I riksdagen försöker moderater och liberaler få igenom ett lagförslag som i praktiken tillåter alla personer att själva bestämma sitt kön trots att det inte finns en diagnos om könsdysfori i grunden. Kristdemokraterna säger bestämt nej till detta”, skriver trion.

– Vi är inte ensamma om att tycka att det som nu riskerar att bli svensk lag vore ett stort misslyckande. Professorer och specialistläkare varnar för att ett juridiskt könsbyte i unga år skulle kunna förstärka könsdysforin, vilket då kan leda in till hormonbehandlingar och ytterst könskorrigeringar som annars kanske inte hade varit nödvändigt. Något man skulle kunna komma att ångra i vuxen ålder, säger Jimmy Loord, som är distriktsordförande i Kalmar län.

Jimmy Loord (KD)
Jimmy Loord (KD). Foto: Peter A Rosén

– Vi vill inte ta lätt på frågan. Varje år föds ett antal barn där det är svårt att definiera könet. Vi behöver vård som kan möta dessa personer på ett adekvat sätt. Vi är dock oroliga för att ett juridiskt könsbyte utan någon medicinsk eller psykiatrisk diagnos som grund ska leda till att man helt enkelt inte erbjuder rätt stöd och behandling för de här barnen och ungdomarna som är i behov av ett gott stöd som vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, vice ordförande.

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD). Foto: Peter A Rosén

– Det här är en fråga som splittrar regeringen. Vi menar bestämt att det är ett illa förberett förslag som riskerar att få oerhörda konsekvenser, inte minst genom att riksdagen kör ett eget snabbspår och går förbi den gängse vägen, där regeringen lägger förslag till lag efter grundlig beredning. Igår stod det dessutom klart att inte ens statsministern längre står bakom förslaget. Det är dags att rulla tillbaka förslaget, att göra om och göra rätt, annars riskerar vi att hamna i det som skulle kunna bli något av en medicinsk skandal, säger riksdagsledamoten Gudrun Brunegård.

Ansiktsbild på Gudrun Brunegård (KD)
Gudrun Brunegård (KD). Foto: Peter A Rosén

Foto: Kristdemokraterna (överst)

+1
15
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS