Krönika: ”Rondellen vid Norra skolan i Oskarshamn är ett skräckexempel”

2020-09-19 0 av Thomas Wennerklint

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Har ni tänkt på att det skrivs väldigt mycket om att allt fler kör bil utan körkort.

Egentligen har det varit så i rätt många år nu märker jag när jag gör en sökning på nätet.

Många åker fast, flera gånger dessutom – och blir åtalade misstänkta för olovlig körning.

Jag kör bil varje dag mellan Oskarshamn och Mönsterås, dessutom har jag, i alla fall under tidigare år, varit mycket ute på vägarna i Småland, Blekinge, Halland och Skåne. Mycket handboll och en hel del sjukresor.

Man ser en del… Folk tar risker i trafiken. Stora risker.

En del hänger säkert ihop med att en del saknar körkort, men det är säkert inte den enda förklaringen.

Och inte känns det tryggt att köra omkring i vetskapen om att många förare runt omkring en faktiskt inte har körkort, och då inte heller rätt kunskaper om trafikregler.

När man läser lite om det här med att köra utan körkort så kan man ju undra hur i hela friden polisen överhuvudtaget får tag i dessa förare.

Enligt polisen finns det flera skäl till att man nu tar fler körkortslösa bilister än tidigare och statistiken då naturligtvis ökar.

Privatpersoner tipsar

Privatpersoner tipsar, man ringer in om vingliga bilfärder eller så har man hört att någon kör utan körkort. Jag har själv ringt polisen och tipsat om en person som jag vet körde utan körkort, tror också hen blev tagen. Kändes bra.

Polisen håller också extra koll på de människor som begår brott – och de kör bil. Håller man på med skumraskaffärer så tar man inte bussen eller cyklar. Så om polisen är ute och är aktiva mot dem som begår brott, så åker de fast även för olovlig körning.

En annan förklaring till att fler åker dit kan vara de utländska körkorten. Den som flyttar till Sverige från ett land utanför EU, får köra på sitt gamla körkort i ett år efter att de har folkbokfört sig. Sen måste de ta svenskt körkort. Enligt polisen finns det vissa ”missförstånd” kring detta – ibland medvetet och ibland omedvetet – så man kör längre än det där året och då åker man dit för olovlig körning.

”Smart”

Ny teknik är också avgörande för att få tag i körkortslösa. En app i polisernas telefon ger snabbt svar om en förare saknar körkort, och flera polisbilar läser hela tiden automatiskt av registreringsskyltar ute i trafiken och larmar om bilen ägs av någon utan körkort. Snacka om effektiv passiv övervakning – smart. Så ska teknik användas.

Vad händer om man kör utan körkort? Jo, det bli böter, men det verkar inte stoppa vissa som fortsätter och blir tagna flera gånger – i veckan läste jag om en person som tagits sju gånger och nu KAN han bli fråntagen sin bil. Jo, det är väl så dags.

För mig är det lika självklart att inte sätta sig i en bil utan giltigt körkort som att inte sätta sig bakom ratten om man druckit alkohol. Man utsätter andra för fara.

Jag har hört argumentet, ”jag kan köra bil”, men det är stor skillnad att kunna framföra ett fordon och att göra det samtidigt som man respekterar trafikregler och andra trafikanter. Växla, styra, gasa och bromsa lär sig de flesta väldigt fort – det andra är inte lika självklart.

Sedan är det ju oerhört kostsamt att ta körkort. Undrar om det är en aspekt som gör att fler väljer att chansa, kanske främst de som redan har ett körkort från ett annat land, jag vet inte.

En klassfråga?

Det är frågan om inte det här med körkort snart är en klassfråga, eller redan är kanske – har du inte föräldrar som kan övningsköra med dig, familjen kanske inte ens har en bil, behöver du många lektioner och en lektion på 40 minuter kostar 500 kronor idag. Sedan tillkommer andra kostnader för inskrivning och obligatoriska moment, tro mig jag vet eftersom jag är i slutfasen av övningskörning med en person just nu. Teorin är avklarad, uppkörning väntar.

Men sedan är frågan om vi inte borde ha ett återkommande körkortsprov av något slag. Jag tycker många kör så förbaskat illa. För fort, jo det har väl hänt de flesta någon gång, vansinniga omkörningar och sedan verkar det som att många bilmodeller inte monterar färdriktningsvisare längre – folk blinkar ju inte! Då har jag inte ens nämnt rattsurfande som man ser dagligen.

Och rondellkörning – jösses. Det kan man ägna en hel krönika åt. Man har väjningsplikt för de bilar som är inne i rondellen och man MÅSTE blinka när man ska UT ur rondellen. Okej? Frågor på det.

”Det var för länge sen”

Rondellen vid Norra skolan i Oskarshamn är ett skräckexempel. Om man kommer från Kolbergahållet (Länsmansgatan) och ska ner mot stan eller ut mot E22 så får man passa sig noga – även om det är fritt i rondellen kan man behöva stanna för att det kommer någon från stan som ska rakt fram och passerar rondellen i hög hastighet som att det inte fanns en rondell – nu vet jag att det en gång i tiden inte var en rondell utan man hade väjningsplikt om man kom från Länsmansgatan. Men hör ni, som man sjunger:  ”Det var för länge sen, så länge sen.”

Jag är naturligtvis inte felfri själv, det är det nog ingen bilförare som är. Av ren nyfikenhet gick jag in på nätet och gjorde ett teoritest på 65 frågor likt det riktiga teoriprovet…

Vilket väder vi har haft veckan, eller hur? Härligt! Ha en fortsatt trevlig helg!

Håll avstånd – även i trafiken!  /Thomas

TEXT

THOMAS WENNERKLINT

thomas@oskarshamns-nytt.se