Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kulturarvsseminarium 8 november: ”Platser med historia lockar besökare”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KULTUR

Till Småland och Öland kommer varje år tusentals turister och själva hemestrar vi gärna. Vårt förändrade beteende ger en mängd möjligheter om hur kulturmiljöer kan vara en resurs för kultur, besöksnäring och samhällsplanering. Platser med historia lockar verkligen besökare.

Den 8 november är det för 20:e året i rad återigen dags för ett intressant kulturarvsseminarium.

– Årets tema handlar om turismens förändring från semester till hemester. Frågorna som står i fokus är vilken betydelse kulturmiljöer har för besöksnäringen, hur en kulturmiljö kan bli ett besöksmål och hur vi tillsammans kan ta tillvara och utveckla dessa platser och berättelser, säger Birgitta Eriksson, länsantikvarie på Länsstyrelsen Kalmar län.

Från Borgholms badort till Virserums semesterby

Bland talarna finns bland annat Anna Wyn-Jones Frank som berättar om historien och utvecklingen av Virserums semesterby, Per Pettersson Löfquist, universitetslektor i turismvetenskap och programansvarig för turismprogrammet på Linnéuniversitetet, som pratar om obalansen mellan staden och landsbygden, samt Karin Ekebjär från Region Kalmar län som berättar om Kalmar läns besöksnäringsstrategi.

Medverkar gör också Maja Heuer från EU-projektet Unika historiska Kalmar län som har arbetat med platsutveckling i flera av länets kommuner och som presenterar hur det har gått.

Men vad innebär det i praktiken? Det kommer Ingela Heldebro, kultursekreterare på Hultsfreds kommun, att berätta mer om. Även Ludvig Papmehl-Dufay, universitetslektor i arkeologi på Linnéuniversitet, kommer ge exempel på framgångsrik platsutveckling med borgsafari på Öland som exempel.

Tilltalar en bred publik

Besökaren får dessutom lyssna till Peter Danielsson från Kalmar läns hembygdsförbund som berättar om ledighetens långa historia och se valda delar av Sven Ekbergs film ”Öland och turisterna” som skildrar turismens historia på 1850-talet, då Borgholms badort bildades, fram till dagens massturism.

– Programmet erbjuder en intressant mångfald som belyser årets tema och frågeställningar på olika sätt, så jag hoppas såklart att det tilltalar en bred publik och att många kommer att vilja delta, säger Örjan Molander, museichef på Kalmar läns museum.

Välkommen till Forum

Det är Länsstyrelsen Kalmar län, Kalmar läns museum och Kalmar läns hembygdsförbund, som arrangerar kulturarvseminariet och bjuder in företagare, föreningar, organisationer, professioner och alla med intresse för att upptäcka, bevara och utveckla kulturmiljöer välkomna till Forum i Oskarshamn.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS