Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Länsstyrelsen: ”Hjälp oss att värna om flodkräftan”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Den svenska flodkräftan är akut hotad. Den största anledningen till att flodkräftan blir alltmer ovanlig är sjukdomen kräftpest, som sprids av signalkräftan. Öland har bra förutsättningar för att skydda flodkräftan. Under hösten inleder länsstyrelsen tillsammans med markägare ett arbete för att värna flodkräftan på ön”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Öland är sedan 2013 ett skyddsområde för flodkräfta. Det innebär att det inte ska finnas signalkräftor i vatten på Öland. Det är också viktigt att inte sprida kräftpest till Öland eller mellan vatten på Öland via fiskeredskap, båtar eller betesfisk. Under hösten kommer länsstyrelsen tillsammans med markägare påbörja arbetet mot de signalkräftor som finns på ön med målet att ersätta dem med flodkräftor”, skriver länsstyrelsen.

– Hjälp oss att värna om flodkräftan och kontakta oss om du har signalkräfta i din damm eller om du sett signalkräftor i något öländskt vatten, säger åtgärdssamordnare Carina Pålsson på Länsstyrelsen Kalmar län. Vår förhoppning är att få Öland helt fritt från signalkräfta och kräftpest. Flodkräftan har ett stort kulturellt, socialt och ekonomiskt värde som vi måste hjälpas åt att bevara.

Kraftig minskning

”Antalet flodkräftor i Sverige minskar kraftigt och man räknar med att 98 procent av bestånden har försvunnit de senaste hundra åren. En stor anledning till den kraftiga minskningen är att flodkräftan är känslig för svampsjukdomen kräftpest, som sprids när levande signalkräftor flyttas. Smittan sprids också genom att sporer följer med vatten, båtar, redskap och fisk när de flyttas från ett vatten till ett annat. Signalkräftan är motståndskraftigare, men kan också dö av kräftpest när den är stressad”, skriver länsstyrelsen.

”Att Öland är ett skyddsområde för flodkräftan innebär bland annat att man inte får transportera signalkräfta till Öland och inte heller flytta flodkräftor eller fisk från ett vatten till ett annat utan tillstånd från länsstyrelsen. Det är även viktigt att vara noga med att desinficera utrustning och redskap”, skriver länsstyrelsen.

Länk till länsstyrelsens hemsida om skyddsområde för flodkräftan:

Flodkräfta | Länsstyrelsen Kalmar (lansstyrelsen.se)

Så här skiljer du på signalkräfta och flodkräfta:

Flodkräfta – Arter och livsmiljöer – Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se).

Foto: Länsstyrelsen

+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS