Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Larm från ett boende i Oskarshamns kommun: ”Det finns otäck personal som de äldre är rädda för”

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

En anställd på ett äldreboende i Oskarshamns kommun slår larm.

– Jag är rädd för att det kommer att hända något allvarligt i sommar. Så katastrofal är situationen på personalsidan. Det är fruktansvärt, säger personen i fråga, som använder sig av rätten att vara anonym.

”De äldre är delvis helt utlämnade till personer som inte ens kan ta hand om sig själva”

ANSTÄLLD PÅ ETT ÄLDREBOENDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

– De äldre är delvis helt utlämnade till personer som inte ens kan ta hand om sig själva. ”Ni får ta dem ni får – det är bara så”, säger ledningen till oss. ”Men om de inte kan svenska?”, frågar vi. ”Nämen, då får vi försöka lära dem det”, svarar ledningen. På en sommar? Ja, vad ska man säga?

”Skrämmande”

– Det är så skrämmande. Det är inte klokt. En del av dem som kommunen plockar in är väldigt duktiga. Men vissa anser att de redan kan allt och säger ”ja, ja, ja”. Men i själva verket vet de ingenting. De kan knappt öppna en dörr. Ska dessa individer ta hand om våra äldre som har jobbat och slitit för oss under ett helt arbetsliv? Jag känner att jag måste sluta med det här jobbet snart. Jag söker andra jobb för fullt – jag klarar inte av att se det här.

Har du fått signaler om att det ser likadant ut på andra äldreboenden i kommunen?

– Ja, gud, ja – men cheferna blundar bara. Vi skriker åt alla håll, men ingen hör oss. Det är synd om de äldre. Men jag gör det bästa jag kan när jag är på jobbet.

Den anställde som Oskarshamns-Nytt pratar med undrar också var de anhöriga är.

– Hade jag haft min mamma på ett äldreboende, så hade jag varit på som en hök.

”Vi som är anställda ska lära dem svenska. Och vi ska lära dem jobbet”

Vad är det värsta på boendet just nu, som du ser det?

– Vikarierna, framför allt. Vad är det för folk man sätter in? De kan inte det de ska kunna – och vi som är anställda ska lära dem svenska. Och vi ska lära dem jobbet. Och vikarier ska jobba ensamma på nätterna och ta hand om sjuka personer. Vi får in folk som aldrig har jobbat med detta innan.

Och det fungerar inte?

– Nej.

– Och chefen är nästan aldrig där.

”Det är skitsnack”

– Vad ska vi göra? Det finns till och med otäck personal – personer som de äldre är rädda för. ”Jo, men vi har ingen annan – det är bara att gilla läget”, får vi höra från ledningshåll. Och det här med att folk inte får fast anställning på grund av att de inte är utbildade – det är skitsnack. När du har gått dina LAS-dagar, så har du en anställning. Sedan spelar det ingen roll om du kan jobbet eller inte. Vi har en som har blivit fast anställd – men ingen kan jobba med honom. Och ingen av de boende är trygga med honom. Alla vet om detta – men han får ändå jobba så mycket han vill.

”Man blir så bestört och ledsen när man ser hur dåligt de äldre mår. De är otrygga”

Som vårdbiträde?

– Ja, han har blivit uppvaliderad till det. Men han har ingen kunskap om hur man tar ett blodtryck, exempelvis. Jag tror inte ens att han vet hur man ska bete sig som människa. Respekten saknas. Man blir så bestört och ledsen när man ser hur dåligt de äldre mår. De är otrygga.

Här är en intervju med socialnämndsledamoten Leif Axelsson (SD).

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS