Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Läsare önskar ge bort gården – får svar om förskott på arv från juristen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn/Mönsterås på läsarnas juridiska frågor. Har du en fråga? Välkommen att mejla den till Julia!

Jag har några barn. Jag vill ge bort gården, utan ersättning, till ett av dem. Kan jag göra det eller kan det slå tillbaka?

Tack för din fråga!

Det finns något som kallas förskott på arv och något som kallas för förstärkt laglottsskydd.

Förskott på arv innebär att alla gåvor, bortsett från födelsedagspresenter etc, som föräldrar ger sina barn ska ses som förskott på arv. Gåvan beaktas i samband med arvskiftet efter föräldern. Det barn som har fått gåvan får mindre när arvet efter föräldern ska fördelas. Det värde som hänsyn skall tas till är värdet vid gåvotillfället.

Det är möjligt att i gåvobrev ange att en gåva inte ska ses som förskott på arv och inte beaktas vid arvskiftet.

Reglerna om förskott på arv gäller enbart gåvor som ges till bröstarvingar.

Det finns även något som kallas det förstärkta laglottsskyddet. Det förstärkta laglottsskyddet avser gåvor som givaren har gett under sin livstid. Bestämmelsen går inte att skriva bort i ett gåvobrev. Regeln innebär att en gåva som givaren har gett under sin livstid ska återbäras till dödsboet om någon av givarens bröstarvingars laglott inskränks på grund av gåvan. Kan gåvan inte återbäras ska gåvotagaren utge ersättning för gåvans värde. Det förstärkta laglottsskyddet gäller om gåvan är att jämställa med ett testamente.

En gåva är att jämställa med testamente om givaren väntar döden inom kort tid och därför ej längre har samma intresse av sin egendom, eller om gåvan är förenad med så många villkor och förfogandebegränsningar att givaren i själva verket aldrig har förlorat rådighet över den bortgivna egendomen. Det värde som hänsyn skall tas till är värdet vid arvskiftet.

Man måste väckta talan vid domstol för att göra sin rätt gällande.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS