Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Leif Axelsson (SD) lämnar regionpolitiken: ”Smärtar mig”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Leif Axelsson har bestämt sig för att lämna regionpolitiken – trots att han fick flest kryss i mellanlänet bland sverigedemokraterna i regionfullmäktigevalet förra året.

– Jag vill helt enkelt prioritera kommunfrågorna. De är viktiga och intressanta, säger han.

Faktum är att Leif Axelsson stod på icke valbar plats, tolfte plats, på Sverigedemokraternas valsedel i regionfullmäktigevalet i kommunerna Högsby, Mönsterås och Oskarshamn.

Men i och med att han fick flest kryss bland sverigedemokraterna i mellanlänet, 396 stycken, så blev han personvald och uppflyttad till förstaplatsen i nämnda regionvalkrets.

”Jag hoppas inte att mina väljare känner att jag sviker dem på något sätt i världen”

Leif Axelsson (SD)

– Jag valde medvetet en icke valbar plats inför valet – jag kände redan då att jag ville koncentrera mig på kommunpolitiken. Men sedan blev jag uppkryssad – vilket känns oerhört roligt. Därför smärtar det mig lite grand att lämna regionfullmäktige. Jag hoppas inte att mina väljare känner att jag sviker dem på något sätt i världen. Jag måste prioritera – och då väljer jag att prioritera kommunpolitiken, säger Leif Axelsson, som är oppositionsråd i Oskarshamns kommun.

”Stor koloss”

– Oskarshamns sjukhus är min käpphäst i regionen – och jag tycker att det är väldigt viktigt att kämpa för sjukhuset. Speciellt efter den senaste tidens oroligheter på lasarettet, där man har haft stora kommunikationsproblem.

– Vårt sjukhus är så viktigt för mellanlänet. Och vi ska ha ett sjukhus som förtjänar namnet sjukhus. Vi har stora industrier här och så vidare. Jag kommer att fortsätta att kämpa för sjukhuset – det lovar jag. Men regionen är en stor koloss – och det känns som att politiken styr lite och att tjänstepersonerna styr mycket, vilket jag faktiskt har lite svårt för. Ibland vet inte politiken vad tjänstepersonerna gör – det är min personliga uppfattning. Men jag kommer att kunna ha sjukhuset under lupp i min roll som kommunpolitiker.

Det är svårt att hinna med både region- och kommunpolitiken?

– Ja, det är väldigt svårt att hänga med och göra något vettigt och bra i både regionen och kommunen.

Men det var inte partiet som uppmanade dig att lämna regionpolitiken?

– Nej, nej, nej – det är helt och hållet mitt beslut, svarar Leif Axelsson, som konstaterar att Michael Erlandsson (SD) är kvar och försvarar Oskarshamns kommuns färger i regionfullmäktige.

Han kryssade upp sig från fjärde till tredje plats på listan i mellanlänet, med sina 366 kryss.

Ettan Martin Kirchberg, som fick 379 kryss i mellanlänet, ramlade ner till andraplatsen i den aktuella regionvalkretsen.

– Jag har kvar kontakten med mina regionkompisar. Jag kommer att ha en dialog med dem om vad som händer och sker. Det är viktigt att oppositionen i regionen fortsätter med sitt bevakande och ifrågasättande, säger Leif Axelsson.

”Två olika världar”

– När vi var på verksamhetsbesök på Oskarshamns sjukhus, så fick vi en information uppifrån toppen – och en helt annan version när vi träffade personal. Det var två olika världar, med två olika uppfattningar. Då började jag fundera på hur det fungerar inom regionen. Det måste ju vara öppna spjäll mellan ledningen och personalen. Det är jätteviktigt att den högsta ledningen förankrar sina beslut neråt i organisationen.

Har du fått någon uppfattning om vad regionen ska göra med Oskarshamns sjukhus?

– De som jag har pratat med inom majoriteten (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet) har sagt att jag kan vara lugn och att Oskarshamns sjukhus inte på något sätt är nedläggningshotat. Men jag vet inte om man kan lita på det fullt ut. Politiken säger en sak och tjänstepersonerna säger något annat. Vem ska man tro på? Men jag vet att jag kan lita på att oppositionen fortsätter att kämpa för Oskarshamns sjukhus, säger Leif Axelsson.

Grafik: Sverigedemokraterna

Foto: Peter A Rosén

Montage: Oskarshamns-Nytt

+1
8
+1
0
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS