Leif Axelsson (SD): ”Nej – aldrig, aldrig, aldrig”

Leif Axelsson (SD): ”Nej – aldrig, aldrig, aldrig”

2021-11-16 Av av Peter A Rosén

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna vill finansiera återöppnandet av äldreboendena i Misterhult genom en nedläggning av demensboendena Pildalen och Pilgränden i det så kallade Pilenhuset i centrala Oskarshamn.

– Det föreslog vi redan 2019 – för att kunna behålla Hultgården och Charlottagården i Misterhult. Vi föreslog även att Zafiren i Kristineberg skulle läggas ned – och där har man lagt ned och flyttat till Solbacka, säger SD:s fullmäktigegruppledare Leif Axelsson, som även är ledamot i socialnämnden.

Han konstaterar att Pildalen och Pilgränden ligger i slitna lokaler på Postmästaregatan.

– Där hyr kommunen av Byggebo (allmännyttan). Personalen jobbar i ett hus och har sina omklädningsrum i ett annat. Ventilationen är alltjämt ett problem där – ja, det finns flera problem. Ska man behålla dem, så måste de byggas om och fräschas till. Det är möjligt att det blir för dyrt. Men lägger vi ned dem så öppnar vi upp för nya lägenheter i centrum i stället.

Om vi jämför kostnaderna för Hultgården och Charlottagården med kostnaderna för boendena i Pilenhuset – handlar det om ungefär samma summa (mellan 13 och 15 miljoner kronor per år, ungefär)?

– Ja.

”Vi har faktiskt folk som vill bo på landet när de blir gamla”

LEIF AXELSSON (SD)

– Vi har faktiskt folk som vill bo på landet när de blir gamla. Alla vill inte bo i stan. Hur svårt kan det vara att förstå det? Det är lika långt för anhöriga att åka från Misterhult till Oskarshamn för att besöka de äldre som det är för anhöriga som åker från Oskarshamn till Misterhult. Men av någon anledning tycker en del att det är svårare att åka ut till landsbygden. Hade majoriteten lyssnat på oss för två år sedan, så hade vi inte behövt höja skatten, säger Leif Axelsson.

”Det måste göra ont i moderathjärtat”

LEIF AXELSSON

– Det måste göra ont i moderathjärtat att behöva ställa sig bakom en skattehöjning. Det går emot deras grundprinciper. Jag är mycket förvånad över att Moderaterna sålde sin själ så billigt. Nu har de höjt skatten med 9 öre tillsammans med socialdemokrater och vänsterpartister. Hur genomtänkt är detta? Vi ska kanske bygga en ny arena framöver – och vi ska bygga en ny skola. Ska vi höja skatten för varenda grej? Jag uppfattar det som att det är mer prestige än klokskap i detta. På sätt och vis har de lurat medborgarna. Hade de som röstade nej i folkomröstningen fått information om att det handlade om en skattehöjning på 9 öre, och inte 25 öre, så hade de kanske röstat ja. Majoriteten ondgör sig över det låga valdeltagandet – men det berodde kanske till stor del på hotet om skattehöjning. Jag tror att folk hade svårt att ta ställning i sakfrågan – å ena sidan ville de öppna upp Hultgården/Charlottagården igen, å andra sidan ville de inte ha en skattehöjning.

”Skatten ska inte vara högre än nödvändigt”

LEIF AXELSSON

– Hade de fått ett besked om 9 öre, så hade de kanske röstat annorlunda. Man lurade dem i stället, på ett positivt sätt visserligen, men majoritetspartierna har ändå inte varit schyssta.

En gång i tiden var du moderatledare i kommunen. I den rollen hade du aldrig gått med på en skattehöjning?

– Nej – aldrig, aldrig, aldrig. Skatten ska inte vara högre än nödvändigt.

Majoritetspartierna har ju sagt att Hultgården och Charlottagården ska öppnas stegvis. Det innebär således att skatten höjs successivt…

– Ja, men det var de inte tydliga med innan folkomröstningen. De sa inget om att det skulle öppnas i etapper.

”Innebär det att Moderaterna ska säga ja till ytterligare en skattehöjning under den här mandatperioden?

LEIF AXELSSON

– Innebär det att Moderaterna ska säga ja till ytterligare en skattehöjning under den här mandatperioden? Höjer majoriteten skatten igen innan eller efter valet? Det är frågan.

På måndagens fullmäktigemöte betonade kommunalrådet Lucas Lodge (M) att det inte känns bra att höja skatten – men han konstaterade att det är nödvändigt för att kunna finansiera återöppnandet av Hultgården och Charlottagården…

– Så blir det när man krokar arm med Socialdemokraterna. Hade Moderaterna krokat arm med oss, så hade det inte lett till någon skattehöjning. Vi vill inte höja skatten. Och jag hörde inte att någon moderat i kommunen pratade om skattehöjningar i valrörelsen 2018. Det känns som att Moderaterna sitter i knäet på Socialdemokraterna. Det förvånar mig.

Det kan ju bero på att Socialdemokraterna är betydligt större än Moderaterna i kommunen…

– Har man valt att samarbeta, så får man ge och ta – men när det gäller en skattehöjning så borde Moderaterna ha sagt att det aldrig kommer på tal. De gav sig alldeles för lätt.

”Oskarshamn behöver ett nytt styre”

LEIF AXELSSON

Vill Sverigedemokraterna samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna efter valet?

– Det är deras val – men visst föredrar jag en allians som består av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna både på riks- och kommunnivå – om jag får önska fritt. Oskarshamn behöver ett nytt styre, säger Leif Axelsson.

På måndagskvällens fullmäktigemöte betonade kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) att Sverigedemokraterna inte har finansierat körkortssatsningen fullt ut. Hur ser du på det?

– Jo, vi plockade bort 640 000 kronor per år från integrationsarbetet under 2022 och 2023. Integrationsarbetet kan skötas inom befintlig verksamhet.

Ni vill väva in Etec och ungdomar som är skrivna i vår kommun och studerar på gymnasier i andra kommuner i den omtalade körkortssatsningen. Men då räcker inte era budgeterade pengar, påpekade Andreas Erlandsson på fullmäktigemötet…

– Nej, det kanske de inte gör. Men det är en bit på vägen. Man får anpassa stipendiet därefter. Det är min åsikt. Vi går med på körkortssatsningen som majoriteten vill genomföra – men vi anser att den ska gälla alla – även för dem som går på Etec och för dem som är skrivna i vår kommun och studerar på ett gymnasium i en annan kommun. Men vi är inte bekväma med skattehöjningen, svarar Leif Axelsson.

Dela gärna artikeln med dina vänner: