Liberalerna vill se mer kärnkraft – både i Oskarshamns kommun och på andra platser i landet

Liberalerna vill se mer kärnkraft – både i Oskarshamns kommun och på andra platser i landet

2022-06-29 Av av Oskarshamns-Nytt

OSKARSHAMNS KOMMUN

”Liberalerna går idag fram med att möjliggöra för att mer kärnkraft byggs, på ställen där det idag inte finns kärnkraft men även där det gör det, som i Oskarshamn.”

Det skriver Liberalerna i ett pressmeddelande.

”Stabilt”

– Om Sverige ska klara av omställningen till ett hållbart samhälle behöver vi mer fossilfri el. Kärnkraften är ett fossilfritt energislag som är stabilt, planerbart och går att bygga ut i den skala som krävs för att elektrifiera en större del av vårt samhälle, säger Pontus Welin (bilden), som är gruppledare för Liberalerna i Oskarshamns kommun.

Idag finns det i praktiken ett förbud mot ny kärnkraft”

PONTUS WELIN (L), GRUPPLEDARE

”Idag finns det i praktiken ett förbud mot ny kärnkraft. Begränsningen om max 10 reaktorer i Sverige och etableringsförbud mot andra platser än där det idag finns kärnkraft gör det omöjligt att bygga nya kärnkraftverk. Detta vill Liberalerna nu ändra på och möjliggöra för mer kärnkraft, till exempel i Oskarshamn”, skriver partiet i pressmeddelandet.

”Goda förutsättningar”

– I Oskarshamn har vi goda förutsättningar för att bygga ny kärnkraft med befintlig infrastruktur och kompetens. En utbyggnad av kärnkraftverket på Simpevarp skulle bidra till billigare elräkningar, mer arbetskraft och i förlängningen mer skattepengar att lägga på skola och äldreomsorg. En win-win, säger Pontus Welin.

”Liberalernas förslag presenterades av partiledaren Johan Pehrson på onsdagsmorgonen och innebär att fler små reaktorer kan byggas och också på platser där behoven är stora, som till exempel i närheten av stora energikrävande industrier”, skriver partiet.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: