Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

LISTA: 18 kulturutövare i länet får dela på totalt 480 000 kronor

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Region Kalmar läns kulturstipendiater för 2022 utsågs på onsdagen av regionala utvecklingsnämnden”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

”2022 delar 18 kulturutövare på totalt 480 000 kronor inom de två kategorierna arbetsstipendium och belöningsstipendium. Utdelningen av stipendierna sker vid en kulturkonferens i Emmaboda 26 oktober.”

Arbetsstipendium på vardera 30 000 kronor

Elin Woksepp Åleheim, Borgholms kommun, är konstnär och har från sin gård utanför Köpingsvik pendlat fram och tillbaka till Stockholm och Kungliga Konsthögskolan för att ta sin kandidatexamen i fri konst. Med stipendiet vill Elin utveckla och skala upp den teknik som kallas gesso, där duken prepareras med kritgrundering.

Lotta Björn, Västerviks kommun, konstnär och har bland annat verkat som graffitimålare under BANK! Street Art Festival, illustrerat skyltar som placerats ut runt om i Västervik och deltagit i Liljevalchs salonger med sin tändstickskonst.

Magnus Gustavsson, Nybro kommun, är konstnär och har bland annat gjort Electric Boogie, väggmålning i Vilhelm Mobergs gymnasium, deltagit i både separatutställningar och samlingsutställningar de senaste åren. Under det senaste året har konstnärskapet blivit mer fokuserat på glas och att utveckla idéer runt sandgjutet glas.

Hans Gurstad-Nilsson, Kalmar kommun, är tonsättare med flera verk uppförda de senaste åren, många med stark koppling till Kalmar län, bland annat ett rekviem tillägnat bildhuggaren J.A.G.S (Johan August Gustafsson), som bodde i Seby. Stipendiet kommer att användas till kompositionen av Ice Memory som handlar om glaciäris.

Anna Winberg Sääf, Mörbylånga kommun, är författare och har under de senaste tre åren bland annat varit verksam som regionförfattare i Kalmar län, gett ut ett flertal böcker som har haft barn och unga respektive vuxna som målgrupp.

Johan Bernander, Kalmar kommun, har många strängar på sin lyra och sjunger, skriver texter och står för regin till Månkören; sjunger, översätter och skriver sångtexter till konserter med Tom Waits orkester samt driver teatern Teatern i Västra Alsjö.

Malin Andersson, Kalmar kommun, är frilansfilmare och gör sina egna dokumentärfilmer samt arbetar med sitt mentorsprojekt för tonårsflickor, med dokumentärfilm i fokus. Malins senaste internationella biofilm, Blodssystrar, gav ringar på vattnet in i den kommande dokumentärfilmen, med arbetsnamnet Systrar, handlar om tonårsflickor som kom som flyktingar från Syrien under perioden 2015-2016.

William och Sebastian Rosso (RedRow VFX), Mörbylånga kommun, har som utgångspunkt i sitt arbete en gemensam passion för visuella effekter och film, och arbetar med allt från 3D till effekter och retusch av inspelat material.

Emmi Roosling, Mörbylånga kommun, är fotograf och har alltid haft naturen som utgångspunkt, vilket blivit ännu tydligare de senaste tre åren. Stipendiet kommer bland annat användas till ett är framtagande och utgivande av en fotobok med gestaltande av det öländska landskapet i samspel med självporträtt och stilleben, för att uttrycka Emmis generations klimatångest.

David Christensson, Borgholms kommun, är keramikkonstnär och har sin egen ateljé och driver även en utställningslokal, Konstladan. David har ställt ut sina verk både i separatutställningar och i samlingsutställningar, bland annat Sydosten på Kalmar Konstmuseum och Not Quite i Fengersfors.

Estelle Bourdet, Kalmar kommun, är textilkonstnär och formger och tillverkar verk och brukstextilier som ställs ut, både nationellt och internationellt. Hon undersöker hemmiljön för att utforska det textila hantverket och fokuset ligger på traditionell mattillverkning.

Nonkululeko Mlangeni, Västerviks kommun, är textilkonstnär med mycket nationella och internationella kontakter, utställningar och verksamhet. Hon är initiativtagare till The Ninevites, en samarbetsplattform och designstudio. Nonkululeko har deltagit i ett flertal utställningar, bland annat i London, Paris och på Kalmar Konstmuseum.

Jonathan Lundin, Högsby kommun, är möbelsnickare med inriktning på 1700-tals möbler, och har under de senaste åren inriktat sig på äldre dörrar och fönster utifrån ett kultur- och hållbarhetsperspektiv.

Kim Ten Oever, Emmaboda kommun, är glaskonstnär med ateljé i The Glass Factory. Kim flyttade till Kalmar län 2020 och har sedan flytten gett ett flertal workshops inom glaskonst för både barn och vuxna, samt även arbetat tillsammans med Synskadades Riksförbund.

Belöningsstipendium på vardera 20 000 kronor

Tex Berg, Emmaboda kommun, belönas med ett stipendium för att i över 60 års tid verkat som konstnär. Under dessa år har han genomfört över 200 separatutställningar runt om i Sverige och samlingsutställningarna är ännu fler. Under flera år verkade Tex som ordförande för KRO Småland och har dessutom alltid verkat för att stötta nya konstnärer. 2022 startade för Tex del med en separatutställning på Galleri Svalan.

Catherine Westling, Kalmar kommun, belönas med ett stipendium för sitt långvariga engagemang inom scenkonsten och hyllade skådespelarkarriär. Cathrine turnerar numera runt med egna föreställningar i Sverige, främst på mindre orter, och genom detta är hon en drivande kraft att se till att alla har möjlighet att mötas av kultur.

Sven Ekberg, Borgholms kommun, belönas med ett stipendium för sitt engagemang att verka i och lyfta Öland, bland annat genom att vara initiativtagare till Ölands Skördefest men också genom sina tre dokumentärfilmer Över sund – över hav; Ur sund, ur hav samt Öland och turisterna, som skildrar Ölands näringsliv förr och nu.

Foto: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS