Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Lördagskrönikan: Folk blir rädda och det är inte bra

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Det skulle ju inte handla om Corona det här…

Men det kommer det att göra.

Spridningen av Corona dominerar ju i alla medier och kanaler, därför hade jag tänkt att krönikan skulle handla om klubben som jag känner så mycket för, Mönsterås Handbollsklubb.

Nu blir det lite Mönsterås HK och mycket Corona i stället. Får återkomma till MHK en annan gång på temat klubbkänsla.

Den senaste veckan har spridningen av Corona ökat och de flesta av er följer säkert rapporteringen timme för timme. Hur man reagerar verkar dock vara väldigt olika.

Själv har jag inte varit nämnvärt upphetsad, jag har tagit det ganska lugnt. Det är klart att Corona ställer till det ordentligt och att det är en reell fara för dem som tillhör riskgrupperna, men för den allra största delen av befolkningen är symtomen inte speciellt allvarliga.

Det som däremot oroar är ju hur vården och samhällssystemet klarar av den ökade belastning som en stor spridning innebär. Därför har jag stor förståelse för att man vidtar försiktighetsåtgärder för att i görligaste mån hindra spridningen. Syftet är ju att hålla antalet Coronasmittade på en ”lagom” nivå så att vården hinner med att ta hand om alla. Blir för många sjuka samtidigt så blir det bekymmer med vårdplatser.

”Undvika att skapa panik”

Det som jag tycker att man bör försöka undvika är att skapa panik, något som jag tycker medierna tyvärr inte lyckas så bra med.

Nyhetsrapporteringen är rigorös och det är helt i sin ordning, men ibland saknas proportioner. Samtidigt intervjuas alla möjliga experter och kändisar som ska uttala sig om än det ena än det andra.

Folk blir rädda och det är inte bra, tycker jag. Just nu är det tomt i hyllorna på pasta, ris och toalettpapper…. folk hamstrar.

Saklig, korrekt information och vanligt sunt förnuft är vad som behövs.

Sköt din hygien, är du sjuk ska du inte gå till jobbet och tillhör du riskgrupperna ska du naturligtvis vara extra försiktig.

Att undvika större folksamlingar är naturligtvis också en sak som minskar risken för spridning och där har vi de senaste dagarna fått många exempel på åtgärder som vidtas. Sportevenemang, konserter, konferenser och mässor ställs in eller skjuts på framtiden.

”Stor oro”

Själv jobbar jag inom skolans värld och även här finns det en stor oro hos en del elever och personal. Än så länge ska dock fritidshem, förskolor och skolor hållas igång. Än så länge bedöms läget inte så allvarligt att en stängning är befogad, kanske inte minst med tanke på vilka konsekvenser det skulle medföra.

Tänk er effekterna på samhället om alla dagis, fritidshem, förskolor och skolor skulle slå igen – hur stor del av arbetskraften skulle få vara hemma och ta hand om barn? Hur många av dem jobbar i vårdsektorn?

Har hört en del elevröster som tycker att det vore skönt om skolan kunde stänga. De ändrar dock snabbt åsikt när de får veta att om skolan stänger ett par veckor så kommer det innebära att man får gå ett par veckor i skolan på sommarlovet.

Det är dock inte omöjligt att vi hamnar där till slut. Det visar sig snart.

Idag (fredag) tog vi i Mönsterås HK:s styrelse ett beslut om att ställa in alla kvarvarande träningar för våra ungdomslag den här säsongen. Beslutet kom efter en rekommendation från förbundet.

Förbundet hade dessutom bestämt att med omedelbar verkan ställa in samtliga återstående ungdomsmatcher den här säsongen.

Först slog mig tanken att det var lite underligt att ställa in träningar när skolan fortfarande är igång. Det är ju mer människor i en skola än på en handbollsträning.

Fast i slutändan var det ett lätt beslut att avsluta säsongen. Det kommer fler säsonger och kan det göra skillnad så är det bra.

Även om besvikelsen hos barn och föräldrar är stor är förståelsen större.

Förhoppningsvis vänder smittspridningstrenden snart och vi kan återgå till det normala, för dit kommer vi igen. Bara vi tar det lite lugnt på vägen.

Ta hand om er!

Trevlig helg!

TEXT

Thomas Wennerklint

thomas@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS