Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Lucas Lodge fyller snart 40 år: Så ska han fira och detta önskar han sig i födelsedagspresent…

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn sedan 2021, fyller 40 år på måndag, den 22 april.

– Jag kommer att ha öppet hus, hemma hos mig och familjen, mellan 13:00 och 18:00 på måndag. Det är bara att komma förbi. Då kommer även släkt och vänner – så det blir trevligt. Sedan ska jag ha en större fest i sommar, säger Lucas Lodge, som berättar att han nyligen tittade på bilder från födelsedagen 2014.

– Det känns som att jag fyllde 30 i går, säger han och skrattar.

Vilka tankar har du inför 40-årsdagen?

– Jag har absolut inte någon åldersnoja. Jag tycker om att bli äldre. Man har hunnit med en hel del och samlat på sig lite erfarenheter, vilket gör mig nyfiken på hur mina kommande 40 år kommer att se ut.

Vad önskar du dig i 40-årspresent?

– Jag har allt som jag behöver – men en ny skjorta, kanske.

Du har nu varit kommunalråd i omkring tre år. Känslan så här långt?

– Det har gått väldigt fort. Men när man sätter sig och tänker tillbaka på den här tiden, så kan man konstatera att en hel del har hunnits med. Jag fick bland annat vara med om Oskarshamns kommuns allra första lokala folkomröstning (om äldreboendena i Misterhult, redaktionens anmärkning). Vi har dessutom haft en pandemi och vi har ett krig i vårt närområde. Jag har också varit med om en inflationstakt som man inte har sett i Sverige på många år.

”Vi kommer att gå mot ljusare tider”

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun
Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun
Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Vad kommer att hända framöver, tror du?

– Vi kommer att gå mot ljusare tider – lågkonjunkturen vänder uppåt och vi får en humanare inflationstakt. Vi ser ljuset i tunneln – och det är troligtvis inte tåget som kommer.

När det gäller kommunen, så är onekligen arenafrågan den stora snackisen…

– Ja, nu har vi börjat få siffror på driftkostnaden för en ny arena. Det är ju det som är den stora frågan – den årliga driftkostnaden. Vi har sommaren på oss att förankra detta i våra respektive partier. Jag ser fram emot att få sätta tänderna i underlaget – och analysera det och ta med det till partiet.

Var kommer driftkostnaden att landa, tror du?

– Det är svårt att säga. Vi måste ha en dialog med IK Oskarshamn först, så får vi se vilken hyresnivå som klubben kan ta. Det är dumt att spekulera innan jag har fått alla siffror – men det blir nog en ganska hög driftkostnad, absolut.

Något annat som du ser fram emot framöver, på det lokala planet?

– Jag ser fram emot O-Ringen i sommar. Det blir spännande.

”För närvarande känner jag att jag har energin, orken och motivationen som krävs för att fortsätta”

Ställer du upp för omval i nästa val?

– Så länge jag har förtroende från partiet så kan jag absolut tänka mig det. Så känns det i dagsläget – men sedan får vi se. Det är drygt två år kvar till nästa val. Men för närvarande känner jag att jag har energin, orken och motivationen som krävs för att fortsätta.

Hur är det att samarbeta med Socialdemokraterna?

– Det har varit en gynnsam konstellation, tycker jag, med tanke på den ekonomiska situationen som kommunen har befunnit sig i. Moderaterna och Socialdemokraterna är relativt stora partier, som har förmågan och modet som krävs för att ta tuffa och nödvändiga beslut.

”Då är det inte lika roligt att vara politiker, om jag ska vara ärlig”

Är du hårdhudad? Ni har fått skit för en del beslut – hur tar du det?

– Självklart är man bara människa. Så länge kritiken kommer till mig, så brukar det inte vara någon fara – men när barnen får höra både det ena och det andra, ja, då är det inte lika roligt att vara politiker, om jag ska vara ärlig.

Barnen har fått höra en del?

– Ja, lite, tyvärr. Kritik kan jag ta alla dagar i veckan – men man ska inte gå till personangrepp, och speciellt inte mot barn.

Är det den omskrivna parkeringsfrågan i Oskarshamns centrum som har resulterat i mest kritik? Vad har folk varit argast på?

– Parkeringsfrågan väckte absolut många känslor. Men nu tycker jag att den har landat in relativt bra. Vi ser att vi har möjlighet att styra trafiken i stan på ett annat sätt, vilket vi inte kunde göra innan. Det blev inte så negativt som många trodde att det skulle bli.

”Blivit smidigt”

– Flera har kommit fram och sagt att de tycker att det har blivit smidigt med appen och allt. Men det fick man inte höra under den första månaden, kan jag säga.

– Man hittar en parkeringsplats när man behöver en parkeringsplats. Och många av dem som bor och jobbar i stan parkerar ett eller två kvarter bort. Det är en av vinsterna. Och på arenaparkeringen, som inte är avgiftsbelagd, är beläggningsgraden mycket högre jämfört med hur det såg ut tidigare. Så många går in till stan därifrån.

”Nyttjas den inte, så kan vi inte fortsätta att ha öppet på helgerna”

Och ni fick kritik när ni tog ett beslut om att stänga restaurang Drotten, på Solbacka i Oskarshamn, för externa besökare på helgerna. Men ni backade och återöppnade den i slutet av förra året. Besöksantalet på lördagar och söndagar har dock varit relativt lågt på sistone. Vad innebär det för Drottens framtid?

– Jag vädjar till dem som tidigare efterfrågade den här servicen från kommunen – nyttja restaurangen. Nyttjas den inte, så kan vi inte fortsätta att ha öppet på helgerna, säger Lucas Lodge, som är ordförande i kommunstyrelsens utskott för näringsliv, arbetsmarknad och tekniska frågor (KSNAT).

I mars hade Drotten ett snitt på 25 besökare på lördagar och ett snitt på 29 besökare på söndagar.

I februari låg lördagssnittet på 31 besökare och söndagssnittet landade på 30 besökare.

I januari låg lördagssnittet på 38 besökare och söndagssnittet på 30 besökare.

När tar ni ett eventuellt stängningsbeslut?

– Det kan jag inte säga något om nu. Jag vill att det ska vara öppet så länge som möjligt – men det är utbud och efterfrågan som styr.

– Just nu har vi utbudet, men inte efterfrågan. Vi skulle gärna se ett snitt på 50 besökare. Det är ju en subventionerad verksamhet.

Och då pratar vi om besökare utifrån?

– Ja, besökare utifrån. Så vi vädjar till släkt och vänner, som har anhöriga på Solbacka – gå och besök era släktingar och luncha gärna med dem i Solbackarestaurangen. Det är jättefin mat.

Ni ger det hela lite tid, för att se om det vänder?

– Ja, absolut.

Stängningen av Drotten på helger beräknades ge en besparing på cirka 100 000 kronor förra året – och 250 000 kronor under 2024.

De borttagna hundlatrinerna är en annan snackis. Kommer ni att sätta upp fler papperskorgar inför sommaren?

– Jag vet faktiskt inte. Det är inte ett politiskt beslut. Men vi vill ha hållbara slingor, där papperskorgarna finns. Vi tog ju inte bort papperskorgar, vi tog bort hundlatrinerna – eftersom allt kastas i samma container i depån. Men vi ska självklart utvärdera detta. Vi tar jättegärna in synpunkter om var man vill ha fler papperskorgar. Jag har fått några samtal kring detta – och då har personerna i fråga inte uppfattat att man faktiskt kan kasta hundbajspåsarna i de vanliga papperskorgarna. Vi behöver bli bättre på att informera om detta.

Siktar du på att bli kommunstyrelsens ordförande efter valet 2026 (socialdemokraten Andreas Erlandsson är KSO för närvarande)?

– Ja, jag har KSO-posten efter valet 2026, svarar Lucas Lodge och skrattar.

Personligt / Lucas Lodge

Ålder: 39 år, fyller 40 på måndag.

Född i: Oskarshamn (”på Oskarshamns BB – sista årskullen”)

Bor i: Oskarshamn.

Familj: Sambo och två söner, 8 och 5 år gamla.

Är: Moderat och kommunalråd i Oskarshamns kommun.

Har tidigare varit: Bilförsäljare på Be-Ge Bil, bland annat. Lucas Lodge drev även Pub Kråkan under något år. ”Har även jobbat som företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen och som rådgivare på Atrinova Affärsutveckling (han är tjänstledig från den tjänsten nu). ”Jag har även varit egenföretagare inom logistikbranschen, med mera”, säger Lucas Lodge, som tycker att det nuvarande politikeruppdraget är det roligaste som han har gjort – hittills.

”Det har gett mig väldigt mycket. Men alla jobb har haft sin charm.”

Fritidsintressen: ”Förr i tiden var politik mitt fritidsintresse. Nu är politiken både ett fritidsintresse och ett jobb. Men mycket av min fritid spenderar jag tillsammans med mina barn.”

+1
11
+1
0
+1
3
+1
4
+1
1
+1
3
+1
18

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS