Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Lucas Lodge: ”Jag har fått många hejarop i dag”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Tidigare på måndagen berättade vi att Ingela Ottosson (M) lämnar kommunalrådsposten i Oskarshamns kommun.

Den 37-årige uroskarshamnaren Lucas Lodge (M) ersätter henne.

Lucas Lodge är lika gammal som Peter Wretlund (S) var när han blev kommunalråd.

Peter Wretlund blev därmed det yngsta kommunalrådet i kommunens historia när han axlade manteln för knappt 20 år sedan..

”Innan mig så var det ingen under 40-strecket på kommunalrådsposten”, svarar han när vår tidning frågar.

Lucas Lodge (M). FOTO: PETER A ROSÉN

Lucas Lodge börjar jobba som kommunalråd från och med den 1 augusti.

”Det känns väldigt skoj”

LUCAS LODGE (M)

– Det känns väldigt skoj. Jag har fått så många hejarop i dag. Det är roligt. Telefonen har gått varm och det har kommit meddelanden mest hela tiden, säger Lucas Lodge när Oskarshamns-Nytt träffar honom utanför stadshuset.

Du är inte nervös?

– Nej, men självklart är det ett stort ansvar – det ska jag inte sticka under stol med. Jag känner en liten tyngd på axlarna. Man vill inte svika väljarna. Men vi har ett mycket bra lag.

– Jag är imponerad. Vi har fått in många nya under den här mandatperioden – och de har kommit in i det jäkligt bra i alla våra nämnder.

Ni gör inte fler byten?

– Nej, förutom att jag lämnar ersättarplatsen i bildningsnämnden. Den tar Ingela i stället.

”Utan arbetstillfällen, så finns det ingen kommun. Svårare än så är det inte”

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Näringslivsfrågorna. Det är ganska självklart, tycker jag, i och med att pengarna kommer därifrån i en kommun. Det är viktigt att näringslivet får goda förutsättningar. Utan arbetstillfällen, så finns det ingen kommun. Svårare än så är det inte.

– Men Oskarshamn är en välmående kommun, med det näringslivet som vi har – trots att vi ligger så dåligt till i näringslivsrankingen. Vi har tunga aktörer som är väldigt välmående, men vi har inte mycket nyföretagande, procentuellt sett.

Och inte så många småföretag…

– Nej. Jämför med lilla Högsby kommun – som har dubbelt så många nyföretagare.

Hur går det med införandet av LOV (inom hemtjänsten), som är en av Moderaternas viktigaste frågor?

– Där håller vi på och förhandlar just nu. Och tjänstemännen arbetar med att ta fram olika förslag på hur man ska implementera det.

Kommer LOV (Lagen om valfrihetssystem) att införas i höst?

– Ja, det måste vi göra.

En majoritet av fullmäktigepartierna vill införa LOV…

– Ja, så är det. Men vi har varit tydliga med att vi vill göra något som är hållbart. Vi vill inte kasta in något som inte fungerar på grund av att det motarbetas ute i verksamheterna. Det är vi inte intresserade av. Ska vi göra det, så ska vi göra det ordentligt och seriöst.

– Då är det bättre att det får ta tid – men vi har ju lovat att det ska införas under den här mandatperioden. Coronapandemin kom och ställde till det ganska mycket – men jag ser absolut att vi ska kunna genomföra det under den här mandatperioden, säger Lucas Lodge.

– LOV är en stor fråga för oss – men vi kommer inte att nå ända fram. Vi kommer att införa den, men inte utbrett inom alla verksamheter. Det blir inom hemtjänsten först – sedan återstår boendena.

”Jag tycker om att umgås med människor. Och inte enbart med likasinnade. Det är viktigt att kunna skilja på sak och person”

Andra frågor som är viktiga för er?

– Vi jobbar också mycket med LSS-boenden i privat regi. Det är en viktig fråga för oss. Och vi har verkligen inte lyckats när det gäller näringslivsrankingen. Förhoppningsvis har vi förbättrat vår placering när nästa ranking kommer i höst. Kommunen har satt in vissa åtgärder för att vara mer lyhörda. Tjänstemän och politiker måste ta sig ut i verkligheten. Och det gäller att besöka de mindre företagen också, säger Lucas Lodge.

Hur vill du beskriva dig själv som person?

– Engagerad och lösningsfokuserad.

Och social?

– Ja, absolut. Jag tycker om att umgås med människor. Och inte enbart med likasinnade. Det är viktigt att kunna skilja på sak och person, svarar Lucas Lodge, som har varit med i Moderaterna i cirka 20 år.

Var det svårt att välja parti?

– Ja, och i skolvalet röstade jag faktiskt på Liberalerna. Jag vill ge min mamma en eloge där. Jag frågade henne vad jag skulle rösta på när det var dags för skolval. ”Det ska inte jag säga till dig”, svarade hon. Hon gav mig massor med material i stället, så att jag kunde läsa på. Det tycker jag var helt rätt, säger Lucas Lodge, som sedermera kom fram till att Moderaterna är det partiet som ligger närmast hans åsikter.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS