Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lucas Lodge (M) om ekarna som kan sätta p för den nya hockeyarenan i Oskarshamn: ”Skulle vara väldigt tragiskt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Samarbetet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun, under mandatperioden som snart är slut, har fungerat bra, tycker kommunalrådet Lucas Lodge (M).

I en stor intervju med ON lyfter han fram en rad olika vallöften från 2018 som hans parti har fått igenom i majoritetsställning:

– Det har exempelvis hänt mycket på bostadssidan, vilket var något som fanns med bland våra vallöften för fyra år sedan. Vi har ett varierat bostadsutbud. Under Almedalsveckan presenterade vi vår bild av hur vi jobbar tillsammans med fastighetsägare – i det här fallet var det SBB som hade ett seminarium. Det var vi och Skellefteå kommun som pratade om samarbetet med de privata ägarna. Här ser vi att vi har gjort ett jättejobb. Allt från fastighetsnätverket till att börja med nya bostadsområden. Vi har också sett över de olika bostadsformerna – från trygghetsboende till seniorboende.

– Moderaterna har också börjat snegla på hur LOV (Lagen om valfrihetssystem) ska kunna implementeras när det kommer till äldreboenden.

LOV ska införas inom hemtjänsten – men ni är inte i mål där än…

– Där har vi genomfört LOV, men vi har inte hittat rätt aktörer att samarbeta med. Det är jätteviktigt att vi har granskningar och kontroller på aktörerna. Det är inget som sker lättvindigt. Vem som helst ska inte kunna komma och bedriva sin hemtjänstverksamhet i Oskarshamns kommun inom ramen för LOV. Det har egentligen tagit hela mandatperioden att genomföra den. Hellre att det tar lång tid och blir seriöst och hållbart än att det går fort. Parallellt med detta har vi, som sagt var, börjat tittat på hur vi skulle kunna implementera LOV på boendesidan.

”Vi har också arbetat för att det ska vara enklare att bygga på landsbygden”

LUCAS LODGE (M), KOMMUNALRÅD I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Översiktsplanen är också viktig. Där har vi jobbat hårt med boendeutbudet. Vi har också arbetat för att det ska vara enklare att bygga på landsbygden. Där gjorde Ingela (tidigare kommunalrådet Ottosson, som numera är förste vice ordförande i bildningsnämnden) ett hästjobb med att få in det. Det ska vara enkelt att flytta ut till landsbygden. Där har vi haft problem historiskt sett. Vi har valt att ta strider, och tänja lite på gränserna, för att få en levande landsbygd.

– Ingen bygglovsavgift om behandlingstiden överskrider tio veckor. Det var också ett vallöfte från 2018. Vi har inte behövt implementera den. Vi har inte de långa ledtiderna längre. Där har vi verkligen lyckats med en jätteupprustning – med väldigt bra personal på tjänstemannasidan. Där jobbar vi också med digitalisering. Vi är väldigt stolta över arbetet som har gjorts.

Men kommunen har inte klättrat hundra placeringar i företagsrankingen, vilket var ett av era vallöften från 2018…

– Nej.

Vad beror det på?

– Ja, det är faktiskt svårt att säga. Jag har inget bra svar där. Men de fokusområden som vi har börjat med – för att vi ska kunna klättra – har vi stigit i, i vår utvecklingskurva. Det känns jätteroligt att det har gett resultat. Och det handlar om informationen från kommunen och kommunens dialog med företagen. Vi jobbar hårt med att upprätta en dialog med de små företagen. Företagarna hade en paneldebatt nyligen – och vi har en samsyn kring hur vi ska jobba vidare. Vi ska inte fokusera på det som har varit – och det som har varit fel – utan vi ska titta framåt. Det känns väldigt skönt. Och vi ska lägga fokuset på de frågor som vi kan påverka. Det finns frågor som vi alltid har diskuterat, som infrastruktur, och de vet att vi jobbar med de frågorna.

– Vi hoppar därför över de frågorna når vi träffas. Vi lägger i stället kraft på det som vi kan förbättra tillsammans.

Sedan hade ni något om ”större flexibilitet inom 15-timmarsregeln i barnomsorgen” (om vårdnadshavarna är arbetssökande eller föräldralediga får barnen gå maximalt 15 timmar per kalendervecka i förskolan).

– Vi har infört en större flexibilitet där. Tidigare hade rektorerna i kommunen olika regler – men vi genomförde en förändring, så att det är lika för alla.

Ni hade också ett vallöfte om att införa företagande på alla gymnasieutbildningar – för att främja sysselsättningen…

– Ja, vi har UF-företagande på alla. Sedan tog vi ett steg till och införde sommarlovsentreprenörer. Det är något som alla kan söka, även om man inte har ett UF-företag. Detta är något som kan bredda näringslivet. Vi behöver fler företagare i kommunen.

Läxhjälp var också ett vallöfte…

– Ja, och vi har möjliggjort lovskola för dem med behov.

Närproducerad mat från lokalområdet var ett annat vallöfte…

– Ja, vildsvinskött är ett exempel. Och i upphandlingar med inköpscentraler har vi sagt att vi ska ha närproducerat. I dag är det även en ekonomisk fråga, med alla transporter. Det är inte bara en miljöfråga.

Bland vallöftena för fyra år sedan fanns även en kulturskola…

– Ja, vi har en kulturskola och ett kulturhus som är väldigt levande i dag – men vi har inte ett allaktivitetshus.

En fibersatsning fanns också bland vallöftena…

– Ja, vi är väldigt stolta över att vi har satsat mycket på fibern. Det är just för att hela kommunen ska vara en attraktiv plats att bo och arbeta i. Vi ser också att pandemin har påskyndat distansarbetet. Vi ser också att det gynnar glesbygdskommuner som Oskarshamn.

Vi hittar även lag och ordning bland vallöftena…

– Ja, det är något vi brinner väldigt mycket för. Vi bor i en relativt trygg kommun – och merparten av landets småkommuner är relativt trygga om man tittar på riksindex. Det vi ser mest av i Oskarshamns kommun, ja, det är cykelstölder och förrådsinbrott. Det är också vanligt med meningslös skadegörelse.

”Lag och ordning jobbar vi mycket med”

– Det finns dock mycket att göra här – och mycket har gjorts. Vi har en egen ungdomsenhet, där vi har anställt en person som chef och samordnare. Lag och ordning jobbar vi mycket med. Vi har gjort ett stort omtag i brottsförebyggande rådet. Vi jobbar förebyggande. Vi vill inte ha hit brottsligheten – och absolut inte den tunga kriminaliteten som Kalmar har. Där ser man att det rekryteras bland ungdomar. Därför är ungdomsenheten viktig.

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn.
Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn. Foto. Peter A Rosén

– Kommunen har också ett bra samarbete med polisen i brottsförebyggande rådet. Vi vill samma sak – och det känns väldigt skönt. Vi jobbar bland annat med trafiksäkerheten. Den är viktig för den upplevda trygghetskänslan. Det trygghetsskapande arbetet bland ungdomar och det trygghetsskapande arbetet i offentliga miljöer är också viktigt. Det är där man ofta känner sig otrygg i dag.

Ordning och reda på kommunens ekonomi var ett annat löfte…

– Ja, det var vår viktigaste valfråga 2018. Vi ville sänka skatten egentligen – i stället gick det åt andra hållet. Men det viktigaste är att vi har en ekonomi i balans – och det har vi i dag. Tyvärr var vi tvungna att höja skatten temporärt. Vi ska jobba för en sänkning.

– Men jag ska inte gå ut och lova för mycket i det här läget. Vi har en världsbild som har ändrat sig drastiskt. Inte ens Ulf Kristersson (moderatledaren) lovar en skattesänkning. Han kunde i alla fall lova att det inte kommer att bli tal om höjd skatt med en moderatledd regering. Det kan även jag lova.

”Om vi ska samarbeta med sossarna under ytterligare en mandatperiod, så kommer vi att ha som krav att skatten inte ska höjas”

Törs ni lova det om ni ska fortsätta att samarbeta med Socialdemokraterna?

– Ja, om vi ska samarbeta med sossarna under ytterligare en mandatperiod, så kommer vi att ha som krav att skatten inte ska höjas, säger Lucas Lodge.

Hur vill du summera mandatperioden i stora drag?

– Det har varit en speciell mandatperiod – med fyra konstiga år. På riksplanet har det varit väldigt svajigt. Det har hjälpt mig med att förstå att det beslutet som vi tog för fyra år sedan, om att gå ihop med Socialdemokraterna, var rätt beslut. Styret i Oskarshamn har varit, och är, mycket stabilt. Vi har haft långa och hårda interna diskussioner – men vi har ändå haft en stabil och bra bas.

Ni fortsätter gärna att samarbeta med Socialdemokraterna, eller? Tycker ni att det har fungerat bra?

– Ja, jag ska vara helt ärlig. Det har varit väldigt givande – och jag tror att det har varit det bästa för Oskarshamns kommun. Det var definitivt det bästa i den situationen som vi satt i då, efter valet 2018. Dialogen med sossarna har ibland varit hård – men samtalen har också varit väldigt givande ibland. Vi har olika synsätt på vissa saker – och olika världsbilder. Det har berikat våra diskussioner avsevärt. Ibland har jag krupit till korset och ändrat mig – och de som känner mig vet att jag älskar att ha fel ibland.

”Jag är stolt över diskussionen och öppenheten som vi har haft med Socialdemokraterna”

– Får man andra faktauppgifter, och andra synsätt i diskussionen, så kommer man ofta fram till en väldigt bra slutsats. Jag är stolt över diskussionen och öppenheten som vi har haft med Socialdemokraterna. Det finns en ömsesidig förståelse för att vi inte står på samma sida ideologiskt sett. Men vi står för Oskarshamns bästa. Det är grunden i alla diskussioner. Det har nästan blivit ett mantra när vi sitter och diskuterar. Blir det lite hätskt, så brukar frågan dyka upp – vad är bäst för Oskarshamn?

– Diskussionerna har varit väldigt givande. Omger man sig enbart med ja-sägare, så får man oftast inte det bästa utfallet. Så är det.

Du utesluter inte att det kan bli en fortsättning på samarbetet med Socialdemokraterna?

– Nej, vi stänger inga dörrar åt något håll. Det viktigaste är att man styr ihop med vettiga personer.

Har ni några vallöften?

– Frågan är jätterelevant och jag vill gärna svara på den. Men lite senare. Om jag ska vara helt ärlig, så jobbar vi med detta nu. Det kan inte jag sitta och bestämma enväldigt. Det är svårt att släppa det nu, i och med att vi inte har jobbat igenom det än, hela vägen. Vi kommer att släppa det längre fram. Går jag ut med något smakprov nu, så låter det som att vi har spikat dem, och det känns inte schysst gentemot mitt parti.

Hur tycker du att det går för de olika nämnderna i kommunen, ekonomiskt och verksamhetsmässigt?

– Vi har väldigt kompetenta medarbetare. Jag skulle säga att det går bra för samtliga nämnder. Socialnämnden har dock haft ett väldigt underskott. Men det handlar inte om att vi är ineffektiva eller att vi inte hushållar med våra skattemedel. Här har vi haft väldigt stora utgifter på få individer, som vi inte har kunnat budgetera.

Placeringar?

– Ja, placeringar är en sådan stor sak. IFO har ett jättestort underskott.

Men det är lagstyrt, så det kan ni inte påverka…

– Det är lagstyrt. Någon kanske undrar varför vi inte tog höjd för det. Vi tog höjd för det, men inte tillräckligt mycket. Här måste vi jobba vidare.

”Vi kommer att få se besparingar på alla våra nämnder”

Blir det fler besparingar inom socialnämndens verksamheter?

– Vi kommer att få se besparingar på alla våra nämnder. Vi kommer att ha en väldigt hård tid framöver, tror jag. Vi går in i en lågkonjunktur med en drastiskt ökande inflation.

Hur ska man få fler personer att flytta till Oskarshamns kommun?

– Vi måste jobba mer med att vara en attraktiv kommun. Vi har gjort ett omtag med Attraktiva Oskarshamn, där vi har tydliggjort uppdraget, så att vi inte jobbar i parallella spår. Vi jobbar mer tillsammans. Här ser jag att vi är på väg åt rätt håll.

Vad är attraktivt, då?

– Helheten. Om jag går till mig själv och leker med tanken på att jag ska flytta till en annan kommun tillsammans med min familj. Vi har två barn. Då skulle jag kolla på barnomsorgen först och främst. Är den flexibel? Finns det platser? Är det långa köer? Sådana saker. Hur är skolan? Har man bra resultat? Finns det gymnasielinjer? Eftergymnasiala utbildningar är också viktiga. Särskilt om jag skulle ha lite äldre barn. Man skulle titta på pendlingsavståndet – exempelvis till Kalmar och Växjö, i vårt fall här.

– Attraktiva boenden är också viktiga. Vi måste jobba vidare med den positiva trenden. Bostadskarusellen har satts i gång. Så man lämnar sitt hus som man kanske har bott i väldigt länge, där renoveringsbehovet kanske har blivit stort, för att flytta in i en smidigare lägenhet på ålderns höst. Det öppnar upp för attraktivare hus till en yngre generation.

”Vi måste jobba vidare med företagsklimatet”

– Vi måste också jobba vidare med företagsklimatet. Här har vi påbörjat ett jobb – bland annat med att implementera Rättviksmodellen. Och kompetensförsörjningen är en jätteviktig fråga. Vi ska jobba vidare tillsammans med Nova. Man ska kunna plugga vidare på distans samtidigt som man har ett jobb. Det ska vara enkelt att göra det. Atrinova är också en viktig kompetensförsörjare i detta, så att företagen får den stöttningen och hjälpen som behövs för att bredda näringslivet. Föreningslivet och kulturen måste också få hjälp. Vi har ett väldigt rikt föreningsliv, tack vara alla eldsjälar. Men eldsjälarna måste också få förutsättningar som gör det möjligt att leverera något intressant till dem som vill flytta hit, eller redan bor här. Vi ser vilket jättefint arbete de gör med flyktingvågen som kom från Ukraina, bland annat. Vissa organisationer och idrottsföreningar har dragit ett jättelass för att integrera dem.

Vilka är de stora utmaningarna för kommunen under den kommande mandatperioden?

– Det är egentligen att sätta relevanta prognoser och budgetar – och ta höjd för det som kan hända, utan att man hämmar utvecklingen. Vi är inne i en utvecklingsfas just nu – och vi vill fortsätta att utvecklas och ge förutsättningar för utveckling. Samtidigt måste vi vara realistiska och säga att vi kommer att ha större kostnader på väldigt många saker, på grund av skenande energi- och bränslepriser. Kommunens matkostnader kommer också att öka avsevärt. Allt kommer att bli dyrare. Det gäller att vi hittar en bra balans. Det är det svåra. Här har vi förstås börjat prata med Socialdemokraterna.

– Och det är en bra medelväg som behövs nu.

Det har skrivits mycket om äldreomsorgens bekymmer i Oskarshamns-Nytt på sistone. Hur ser du på den problematiken?

– Ja, det verkar finnas en del problem. Jag har varit inne och läst. Vissa har väldigt mörka bilder av hur det ser ut. När man fick det här till sig, gick man själv ut och kollade – och då fick vi även höra motsatsen. Det finns förstås olika uppfattningar i en sådan stor verksamhet. Det positiva med hur man har löst sommarbemanningen, som det handlar om till stor del här, det är att man helt frivilligt får flytta på sin semester, mot en kompensation – det är inget tvång. När jag gick ut i verksamheterna och kollade på det här, och när jag diskuterade med tjänstemannasidan i stadshuset, så säger de att det har löst sig på ett väldigt positivt sätt.

”Jag tycker att bilden i ON är väldigt mörk”

– Så jag tycker att bilden i ON är väldigt mörk. Det är viktigt att säga att det finns ljusa bilder också.

Men det tycks finnas problem på arbetsmiljösidan…

– Ja, absolut. Arbetsmiljön har verkligen ställts på sin spets under pandemin. Det är något man måste jobba med konstant. Och tiden till återhämtning är viktig. Här skulle vi vilja att man jobbade lite mer långsiktigt med schemasättningen, så att man får ner sjukskrivningstalen. Det är viktigt att man håller under ett helt arbetsliv.

Borde inte undersköterskorna få högre löner också?

– Jo, absolut – det tål att diskuteras. Det är ett problem som finns i hela landet. Sedan är det viktigt att det inte slutar med ett lönekrig – där kommuner bjuder över varandra hela tiden. Det är oftast mindre kommuner som drabbas i sådana situationer.

Finns det ett viktigare yrke? De jobbar ju med människor. Det är kanske de som ska ha riksdagsledamöternas löner? Och riksdagsledamöterna ska kanske ha undersköterskornas nuvarande lönenivåer?

– Jo, absolut, det är jätteviktigt att undersköterskorna har bra löner. Jag ser också att det finns utvecklingspotential med hjälp av ny teknik. Yrket ska bli attraktivare när det kommer till hur man jobbar och på vilket sätt man jobbar. Lönen är inte det viktigaste i dagsläget, enligt olika undersökningar som belyser vad folk efterfrågar när de tittar på ett nytt jobb.

– Det är andra saker som rankas högre – som arbetstider och flexibiliteten och så vidare. Här tror jag att vi kan göra ett jättejobb med schemaläggning och ny teknik, som sagt, så att personalen kan få mer tid till den personliga kontakten. Mer vårdtid, mer social tid, med brukarna.

Städning, matlagning och tvätt kan man kanske lägga ut på andra? Undersköterskorna är inte utbildade för att jobba som hembiträden…

– För att lösa kompetensfrågan, så ska man göra det man är utbildad till. Arbetsuppgifterna måste renodlas på ett annat sätt. Sedan finns det två sidor av det. Vissa ser det som en förmån att få städa lite också. Och att man får gå och handla.

I ON har vi även haft en del artiklar och insändare om situationen inom skolans värld. Det har främst handlat om barn med särskilda behov. Hur ser du på den situationen?

– Det finns olika åsikter även där. Men det är något som vi måste se över. Alla ska ha rätt till en bra och trygg levnadsstandard.

Hur ser du på ungdomarnas behov, generellt sett, i kommunen? Har de tillräckligt mycket att göra?

– Man önskar alltid att det fanns mer. Men vi har jobbat väldigt mycket med att få till spontanidrottsytor. Och med att föreningar ska ha möjlighet att bedriva en verksamhet som når ut till alla intresseområden. Nu senast såg vi ett behov hos motorburna ungdomar. Då skrev vi ett IOP-avtal med Fryshuset (IOP står för Idéburet offentligt partnerskap). Vi jobbar väldigt aktivt och vi är lyhörda när det kommer till vad som efterfrågas.

– Norra kajen är ett bra exempel. Där finns det spontanidrott. Föreningar samverkar och skapar en meningsfull fritid för ungdomarna.

”Fiberutbyggnaden är grundbulten i en levande landsbygd”

Landsbygden, då? Hur ser du på de frågorna, generellt sett?

– Fiberutbyggnaden är grundbulten i en levande landsbygd. Sedan ska det vara enkelt att få bygglov, som jag var inne på tidigare. Där jobbar vi mycket med att ifrågasätta regelverket och tänja på det – och stå upp för kommuninvånarnas önskemål.

– Sedan har vi andra utmaningar. Posten har dragit in vissa rutter och delar bara ut post varannan dag och så vidare. Här jobbar vi mycket med tidningsbuden för att få en levande landsbygd. Posten är viktig.

I vilket landsbygdssamhälle var du i senast?

– Jag var på Skälö i Västerviks kommun, med skärgårdsrådet – där både Oskarshamn och Västervik finns med. Kommungränserna är magiska ibland. Men vi måste hjälpas åt med att sudda ut dem, speciellt för invånarnas skull, med tanke på synergieffekterna. Lite som näringslivet gör. De rör sig inom sina arbetsmarknadsområden – och det måste vi tänka mer på.

Hur ser du på kultur- och idrottsfrågorna i kommunen? Den nya hockeyarenan är den stora frågan framöver…

– Arenan är den stora frågan – absolut. Och det är en väldigt viktig fråga för kommunen, med tanke på att många är väldigt hockeyintresserade. Vi har i dag en undermålig hockeyarena. Att bygga en ny arena är det mest ansvarsfulla, ekonomiskt sett. Jag hoppas att vi kan göra det, trots ökade priser. Och det ser ut som att det kommer att gå.

”Jag ser inte ekarna som något mervärde i vår kommun”

Blir det på tennishallsområdet, tror du?

– Ja, men många saker ska falla på plats. Vi måste ha en tennishall och squashhall på en annan plats i sådana fall. Vi jobbar med frågan just nu. Vi har några ekar att ta hänsyn till också. Jag skulle inte säga något om det rörde sig om välbevarade ekar. Men man har inte tagit hand om ekbeståndet – de står exempelvis alldeles för tätt. Jag ser inte ekarna som något mervärde i vår kommun, om jag ska vara ärlig. Det skulle vara väldigt tragiskt om de ekarna skulle kunna hämma utvecklingen för Oskarshamns kommun.

Tennishallen i Oskarshamn
Tennishallen i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Vi får se vad länsstyrelsen säger…

– Ja, och vi har kompetent personal i stadshuset som jobbar med frågan. Kommundirektören (Henrik Andersson) jobbar också med frågan gentemot länsstyrelsen.

Finns det något att säga när det gäller kulturområdet?

– Vi har ett rikt kulturliv. Men vi måste kanske bli bättre på att synliggöra det. Att ta ut det i de offentliga miljöerna – som vi har gjort – är helt rätt. Och jag älskar väggmålningarna. Det är jätteroligt att se. Min favorit är nog ekorren i Kråkerumsbacken (Kungsgatan i Oskarshamn). Den är riktigt fin.

– Det är också bra att vi har både sommar- och vintertorg. Det är viktigt att man finns där folk vistas. Man ska inte stänga in sig i någon källarlokal.

Hur tänker du kring miljö- och klimatfrågorna?

– Vi värnar om skogen och äganderätten. Just nu är vi inne i en period där ett Natura 2000-område diskuteras. Länsstyrelsen har lagt fram ett förslag om ett Natura 2000-område som sträcker sig över mer än halva Oskarshamn. Vi är motståndare till hela processen. Det känns skönt att vi har samsyn där, många partier, kommuner och invånare tycker likadant. Man känner även en ovisshet i Mönsterås kommun och på Öland när det gäller tolkningarna kring området. Det rör sig om ett förstärkt skydd, inga förbud, och då kommer vartenda ingrepp i de här områdena att granskas så pass hårt att utvecklingen kommer att hämmas på grund av klassificeringen. Det vore olyckligt. Samtidigt ska vi förstås värna om vårt naturliv och fåglarna som övervintrar här. Självklart – men vi måste också kunna leva och bo här och nyttja vår skärgård. Det är jätteviktigt.

Du vill att de ska arbeta om det?

– Ja, de borde arbeta om det. Sedan skulle jag önska en utredning på riksnivå, om hur detta skulle hämma utvecklingen.

”Väx upp!”

Vi får många insändare om nedskräpning i Oskarshamn. Många kastar exempelvis sitt skräp b r e d v i d papperskorgarna. Hur ser du på den problematiken?

– Det är inte en kommunfråga – det är en uppfostringsfråga. Här är det sunt bondförnuft som gäller. Det är inte okej att kasta skräp bredvid papperskorgarna. Här måste vi, allihop, ta ett samhällsansvar. Väx upp! Kasta i papperskorgarna! Hur svårt kan det vara? Vi har väldigt många papperskorgar i den här kommunen. Och vi har en dyr renhållningsverksamhet. Kommunen tar sitt ansvar och kör med sopbilar – men alla måste ta sitt samhällsansvar.

Hur ser du på väg- snöröjnings- och kollektivtrafiksfrågorna i kommunen?

– Där tycker jag att det fungerar bra på det stora hela. Speciellt när det inte snöar.

– Jag tycker att vi har hittat ett hållbart sätt när det gäller snöröjningen, med de olika upphandlade lokala aktörerna. Det är viktigt med en flexibilitet i snöröjningen, med tanke på att man aldrig vet när snön kommer.

Har vi ett bra vägnät?

– Ja, sedan är infrastrukturen till och från kommunen undermålig på vissa sätt. Vi har dessutom en väldigt cykelvänlig kommun. Cykelturisterna hyllar våra cykelvägar och våra grusvägar.

E22:an är dock i behov av förbättringar…

– Ja, och E22:an ska bli bättre. Det var jättetragiskt att vi inte fick in anbud förra gången Oskarshamn–Västervik lades ut. Men nu ska det ut igen – och det ser bättre ut på anbudsfronten den här gången.

– Sedan har vi en stor investering på 37/47:an, med en ny infart vid södra Oskarshamnsinfarten och en ny väg till Århult i första steget. Sedan återstår det att se hur det blir med en eventuell förbifart vid Bockara. Det ligger långt fram. Beslutet har inte tagits än.

– Det var någon som berättade att det tog 19 år att få igenom bygget av trafiklösningen söder om Kalmar, med rondellen som byggdes, så det här med trafiknätet tar tid.

Hur ser ni moderater på Oskarshamns sjukhus?

– Det är jätteviktigt. Det finns väl ingen oskarshamnare som säger att vi inte ska ha kvar sjukhuset. Jag skulle vilja se en satsning på cancervården. Man ska kunna gå på strålning på alla tre sjukhusen i länet. Det är väldigt påfrestande att resa långa sträckor när man befinner sig i ett läge där man behöver behandling kontinuerligt och dagligen.

I övrigt ska sjukhuset vara kvar som det är, eller?

– Ja, vi har ett väldigt bra sjukhus. Men vi måste titta på kompetensförsörjningen och få ned beroendet av hyrläkare. Det är verkligen en utmaning. Det måste kanske få kosta lite om man vill ha fast personal. Det tjänar regionen på i längden.

Hur ser ditt parti på arbetslösheten?

– Det är en av mina kärnfrågor. Vi har bland annat jobbat med många särskilda satsningar inom arbetsmarknadsenheten. Här måste vi också bli bättre framöver – och söka vissa projekt. Vi måste också fokusera på dem som får ekonomiskt bistånd. Där finns det personer som står nära arbetsmarknaden, men vi väntar tills de är inne i en långtidsarbetslöshet innan vi sätter in insatser. Jag skulle vilja fokusera på dem som har ekonomiskt bistånd och som står närmast arbetsmarknaden, så att de inte blir långtidsarbetslösa. Ju längre tiden går, desto svårare är det att få ett jobb. Men jag vill inte ta bort insatserna för dem som står allra längst ifrån arbetsmarknaden – jag vill i stället utöka med en satsning på dem som står närmast arbetsmarknaden.

”Man jobbar väldigt mycket som kommunpolitiker”

Politikerarvodena är en snackis bland vanligt folk. Bör de höjas, sänkas eller ska de vara kvar på nuvarande nivå?

– Det är svårt att få folk att engagera sig politiskt. Slår man ut timlönen för ett kommunalråd, så blir inte timlönen hög. Man jobbar väldigt mycket som kommunpolitiker.

Det blir långa dagar?

– Ja, det blir väldigt långa dagar. Jag vet inte hur många kvällar jag har haft sena samtal med Andreas (kommunstyrelsens ordförande Erlandsson).

Hur lång kan en arbetsdag vara, i snitt?

– Jag lämnar mina barn på förskolan klockan 7 på morgonen. Någon dag får man ynnesten att komma hem klockan 16 – men det är vanligt att man jobbar fram till klockan 20 eller 21. Tolvtimmarsdagar blir det i alla fall.

Vad är det som driver dig som politiker?

– Jag tänkte på det häromdagen, då jag klev av Gotlandsfärjan, och såg hamnen och aktiviteten i den. Jag stod och diskuterade om den med en stor arbetsgivare i kommunen. Möjligheten att påverka och påverka under en längre tid, och ge förutsättningar för utveckling i kommunen – det är en väldigt stor drivkraft för mig. Det var lite roligt att höra att den här stora arbetsgivaren sa exakt samma sak. Han älskar att ge förutsättningar för sina medarbetare att utvecklas på företaget.

När började du med politiken?

– Det var runt 2004. Jag var även  med i MUF (Moderata ungdomsförbundet) under ett par år.

Var det någon speciell fråga som gjorde att du bestämde dig för att engagera dig politiskt?

– Jag var väldigt gnällig av mig. ”Det här kan man göra bättre”, tänkte jag. De långa ledtiderna var jag väldigt förbannad på. Men ibland är det skönt att det tar lång tid. Nu ska det inte ta sju och ett halvt år att få ny industrimark, det är lite väl. Men det är tur att vi har olika kontrollinstanser. Det är viktiga beslut som tas. De ska hålla över lång tid.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Jag brinner för företagande och näringsliv. Och att få ut folk i egen försörjning är väldigt viktigt, vilket vi jobbar hårt med nu. Arbete ger frihet – tyvärr var det någon i Tyskland som förstörde det uttrycket för ett tag sedan.

– Och det är viktigt att barnen ser att deras föräldrar går till ett arbete – och att de kommer hem och är stolta efter en arbetsdag. Det är viktigt för mig.

Hur ser din rimliga målbild/vision ut för kommunen som helhet?

– Varje dag sätter jag upp nya mål både för mig själv och kommunen. Vi ska fortsätta med den här utvecklingstakten som vi har nu. Det händer väldigt mycket i kommunen. Målet är att vi ska bli fler – och Oskarshamn ska bli en attraktivare kommun att bo och verka i.

”Jag är lösningsfokuserad”

Hur vill du beskriva dig själv som person?

– Jag är lösningsfokuserad.

Hur går det i valet i höst?

– Skitbra, säger Lucas Lodge och skrattar.

– Nej, men självklart hoppas jag att det kommer att gå så bra som möjligt. Sedan ska jag vara ärlig med att vi har varit lite dåliga på att berätta om hur mycket vi har gjort egentligen.

Personligt / Lucas Lodge

Ålder: 38 år.

Bor i: Oskarshamn (Mysingsö).

Uppvuxen i: Oskarshamn (född i Mockebo, uppvuxen i Kolberga).

Familj: Sambo och två barn.

Utbildning: Ekonomi. Samt vissa högskolekurser inom ledarskap, organisation och juridik.

Har jobbat som: Företagsrådgivare, affärsarkitekt, krögare, egenföretagare och pizzabagare som 14-åring (första jobbet).

Politiska uppdrag av betydelse genom åren: Kommunstyrelseledamot, fullmäktigeledamot, ledamot i bildningsnämnden. Nu är han kommunalråd.

Fritidsintressen: ”Jag tycker om att vara ute i skärgården när vädret möjliggör det. Vi har båt. Jag är uppvuxen med båtliv i skärgården. Nu försöker jag lära mina barn sjövett. Det är viktigt. Jag tycker även om att åka skidor. Jag har jobbat som skidlärare under ett par säsonger.”

Lättsamma snabbfrågor:

Vad läser du helst?

– Jag är allätare när det gäller ljudböcker. Det har blivit mycket av Dan Buthler på sistone. Jag hittade en bokserie som jag inte hade hunnit avverka. Jag lyssnar på dubbla hastigheten för att hinna med, säger Lucas Lodge.

”Andreas säger att jag måste lyssna på Politikerpodden”

– Men jag försöker hinna med en del relevanta poddar också. Andreas (Erlandsson) säger att jag måste lyssna på Politikerpodden. Det är faktiskt väldigt viktigt att hinna lyssna på poddar i aktuella ämnen. Där får man en hel del diskussionsunderlag.

Vad tittar du helst på?

– Jag tycker om ”Husdrömmar” (SVT-serie). Synd att den gick när vi hade fullmäktige. Tur att SVT Play finns. Sedan har det blivit lite serier, faktiskt. Jag har både Netflix och HBO.

Vad lyssnar du helst på?

– Ljudböcker och musik. Det blir ofta äldre musik – lite Elton John och Creedence. Jag är allätare.

Favoritmat?

– Jag tycker om pasta.

Vad dricker du helst?

– Vårt fina kranvatten i Oskarshamn, som kommer från Hummeln utanför Kristdala. Sedan tycker jag om rödvin. Det är väldigt gott till en god pasta.

Favoritlag inom sportens värld?

– Jag är inte jättesportintresserad. Men jag tycker om folkfesten som finns inom sporten. Jag tycker om att se engagemanget kring en hockeymatch, exempelvis.

Har du något husdjur?

– Ja, vi har en hamster – ”Puck”. Den första som vi hade hette ”Pepsi”. Detta är hamster nummer två. Den första blev bara tre veckor gammal. Nummer två har blivit äldre än tre veckor. Han är en familjemedlem nu.

Favoritfärg?

– Framtidsblå.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Då vill jag umgås med mina barn.

Hur mycket sover du?

– Det varierar ganska mycket. Det är kopplat till vilken period man är inne i. Men jag sover kanske sex timmar, i snitt, per natt.

Vad skulle du göra om du var osynlig under en dag?

– Då skulle jag nog gå runt till samtliga partier och sitta som en liten fluga på väggen och lyssna på dem.

– Sossarna är nog inte det partiet som jag hade besökt först – jag känner att jag har ganska god insyn där, tack vare vårt samarbete.

”Man skulle kanske springa naken genom stadsparken också”

– Men man skulle kanske springa naken genom stadsparken också, säger Lucas Lodge och skrattar.

Vilket förhållande har du till sociala medier?

– Jag är väldigt frånvarande där, faktiskt. Jag borde nog vara mer närvarande. Däremot använder jag Messenger väldigt mycket. Jag har självklart Facebook och Instagram – men jag lägger inte ut speciellt mycket.

Om du var tvungen att gå med i ett annat parti, vilket skulle du välja då?

– Oskarshamnspartiet. Men det är ingen fråga som jag har funderat på. Jag vill också säga att jag inte håller med om allt som Moderaterna säger på riksnivå.

Vilka personer tycker du bäst om i de andra partierna? Vilka fikar du med?

– Jag är dålig på att fika. Jag tar med mig min kaffekopp till kontoret. Men jag älskar mötet med andra personer. Jag har ingen favorit – men det finns många roliga och olika personligheter bland våra kommunpolitiker.

Favoritårstid?

– Sommaren.

Favoritställe i kommunen?

– Det är nog min altan. Den är skön. Men jag ska även säga mitt kontor. I stället för att sitta hemma och jobba på kvällarna, så åker jag gärna in till stadshuset och sätter mig. Det är en effektiv plats att vara på. Här är det ordning på allt.

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn.
Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn, trivs på sitt kontor i stadshuset. Foto: Peter A Rosén

Hur vill du beskriva din kontakt med vanligt folk?

– Lättsam. Jag lyssnar in. Jag tycker inte om stela möten. Jag vill gärna ha ett lättsamt och seriöst samtal. Och jag försöker lätta upp samtalen. Då kommer ofta de verkliga synpunkterna fram. Man ska inte känna att man måste konstla till det och vara så jäkla politiskt korrekt hela tiden.

Vad skrattar du åt?

– När folk slår sig, men det får man kanske inte säga. Det är en humörfråga. Jag älskar Monty Python-humorn.

Tror du på Gud?

– Jag tror på ett högre väsen – om det är Gud eller inte, det kan jag inte svara på. Men jag tror på ett större syfte.

Och då tror du även på ett liv efter döden?

– Det är en svår fråga. Jag har inte riktigt landat in där. Men jag tror på en energiöverföring på något sätt. Men ett liv efter döden vet jag inte om jag tror på.

Vad är meningen med livet, enligt dig?

– Att lämna efter sig en plats som är bättre än den som jag kom in i, tänkte jag för några år sedan. Men sedan dess har jag fått barn, så just nu är meningen med mitt liv att vara en bra förebild för mina barn, säger Lucas Lodge.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS