Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Magnus Larsson (C) efter stämman i Örebro: ”Nu får vi äntligen en riktig skolpolitik”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Centerpartiet beslutade om ett nytt utbildningspolitiskt program under fredagens partistämma i Örebro. I programmet finns förslag som stärker både förskola, grundskola och gymnasiet samt lägger fokus på elevers rättigheter och möjlighet till lärande och utveckling. ”Nu får vi en äntligen en riktig skolpolitik”, säger Magnus Larsson (C).

Under fredagen beslutade Centerpartiets stämma i Örebro om ett nytt utbildningspolitiskt program, ett program som fokuserar på elevers rättigheter och möjligheter till lärande och utveckling.

”Nu får vi en äntligen en riktig skolpolitik, det är något jag saknat under många år. Vi får en skolpolitik som fokuserar på kvalitét, kunskap och varje elevs möjlighet att utvecklas utefter sina förutsättningar”, säger Magnus Larsson (C), utbildningspolitiskt ansvarig för Centerpartiet i Kalmar län.

Vill stärka skolan i hela landet

I programmet finns förslag som stärker både förskola, grundskola och gymnasiet och där vi ger förutsättningar för att utbildning av hög kvalitet i hela landet genom att förändra resursfördelningssystemet genom att införa en grundpeng per skola som betalas ut oavsett huvudman. Övrig statliga bidrag bör omvandlas till ett sektorsbidrag. Det skulle ge en mer likvärdig finansiering till skillnad från dagens många riktade statsbidrag som i regel gynnar stora huvudmän.

”Ska jag lyfta fram ett par av förslagen som jag tycker är extra bra så blir det dels förslaget om att stoppa vinstutdelning till fristående skolor som har uppenbara kvalitetsbrister, dels att vi arbetar för ett stärka finansieringen för små skolor. Att vi nu tar ställning för friskolor som inte sköter sitt uppdrag inte heller ska få ta ut vinst visar vi nu har en utbildningspolitik som är just utbildningspolitik och inte ser utbildningspolitiken som näringslivspolitik”, fortsätter Magnus Larsson (C).

”Att stärka finansieringen för små skolor och att göra det lättare för mindre huvudmän att klara av kompetensförsörjningen t.ex. genom att kunna dela behöriga pedagoger mellan olika huvudmän i ämnen där kanske en liten skola inte har möjlighet att kunna ha den kompetensen, är viktiga delar i Centerpartiets utbildningspolitik. Jag är glad och stolt över att Centerpartiet nu tar en ordentlig plats i utbildningspolitiken”, säger Magnus Larsson (C).

Ta bort betyg

På stämman behandlades också ett yrkande om att Centerpartiet ska verka för att betyg inte ska ges förens i högstadiet, det vill säga ta bort betyg i årskurs 6.

”Jag är väldigt glad över stämman gick på det förslaget, det var en av frågorna som jag själv lyfte i debatten. Det finns många sätt att dokumentera och utvärdera elevers kunskaper men betyg har visat sig vara ett dåligt sådant i yngre åldrar. Att i tidig ålder sätta en stämpel på elever som dels innebär en stress för elever, dels att det skapar en psykisk ohälsa för många elever som upplever ett misslyckande”, avslutar Magnus Larsson (C).

Källa: Centerpartiet

Foto: Lotta Eliasson

+1
1
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS