Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Magnus Larsson (C) går till generalangrepp på SD: ”Hyckleri av sällan skådat slag”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Oskarshamns-Nytts debattsida går Sverigedemokraterna – genom sin partisekreterare Mattias Bäckström Johansson och oppositionsrådet Leif Axelsson – till storms mot två av de kommunalförbund som Oskarshamns kommun är medlemmar i, nämligen Kretslopp Sydost och Räddningstjänsten Sydost.

I sak kan jag hålla med dem i mycket när det gäller kritiken och riskerna med kommunalförbund – men med tanke på hur SD i Oskarshamn har röstat när frågorna varit uppe för beslut i kommunfullmäktige så blir det hyckleri av sällan skådat mått.

Ibland kan kommunalförbund vara bra lösningar, det finns ett antal exempel på det genom åren. Men riskerna med kommunalförbund är också att det blir dyra kolosser där besluten fattas allt för långt ifrån den människor som berörs. Vanligt är också att möjligheten till insyn och påverkan för invånarna kraftigt begränsas.

”Ett bekymmer”

Det blir också ett bekymmer när flera kommuner av olika storlek ska samsas om beslutsfattandet. Ofta sker fördelningen i beslutande organ utefter invånarantal, något som kan kännas helt rimligt – men som kan få stora konsekvenser för de mindre kommunerna.

Dessa kommuner går då från att ha haft full kontroll över verksamhet, som är viktig för deras medborgare, till att i praktiken ha ett väldigt litet inflytande.

”Centerpartiet i Oskarshamns kommun kommer alltid att förespråka samarbeten och samverkan som en första utväg”

Magnus Larsson (C)

Centerpartiet i Oskarshamns kommun kommer alltid att förespråka samarbeten och samverkan som en första utväg. Ibland kan det vara nödvändigt med ett kommunalförbund för att kommuner ska klara olika regelverk eller för att kunna upprätthålla en viss nivå på verksamheten. Men då ska alla andra vägar och möjligheter vara uttömda och prövade, ett kommunalförbund ska vara den sista utvägen.

Hur har det så sett ut när besluten i Oskarshamns kommunfullmäktige tagits om medlemskap i Kretslopp Sydost (tidigare KSRR) och Räddningstjänst Sydost?

”Naturligtvis röstade de JA”

När beslut togs om medlemskap i Kretslopp Sydost så varnade Centerpartiet för att detta skulle kunna slå hårt mot servicen på landsbygden i Oskarshamns kommun, vilket också har blivit verklighet. Hur röstade SD? Naturligtvis röstade de JA till förslaget om medlemskap.

När det sedan var dags att rösta om medlemskap i Räddningstjänst Sydost så varnade vi i Centerpartiet för att det skulle bli en rejäl maktförskjutning till Kalmar. Att vi som kommun inte längre skulle ha kontroll över en fråga som är väldigt viktig för våra invånares trygghet. Därför yrkade vi också för avslag på förslaget om medlemskap. Vad gjorde då SD och Mattias Bäckström Johansson och Leif Axelsson? Ja, inte röstade de för avslag i alla fall.

SD må vara kritiska till kommunalförbund, en kritik som jag är överens med dem om. Men man lever uppenbarligen inte som man lär och med debattartiklar som den ovannämnda så blir det ett hyckleri av sällan skådat slag.

Magnus Larsson (C)

Gruppledare för Centerpartiet i Oskarshamns kommun

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
15
+1
0
+1
0
+1
12
+1
1
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS