Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Man dömd efter flera stölder – däribland på Ica Maxi och Coop Flanaden: Så straffas han

ANNONS

OSKARSHAMN

En man i 30-årsåldern, med adress i Oskarshamn, tog ett paket med tändare, till ett värde av 16 kronor, i Ica Maxi-butiken i Oskarshamn i februari 2021 samt en godispåse, värd 20 kronor, i Coop Flanaden-butiken i Oskarshamn i april samma år – och nu döms han för fyra fall av ringa stöld, ett fall av stöld samt ringa narkotikabrott.

Han får en villkorlig dom och han ska betala 11 400 kronor i dagsböter.

I mitten av februari 2021 tog den dömde parfym till ett värde av 495 kronor på Åhlens i Kalmar samt en väska till ett värde av 60 kronor i en butik i Kalmar.

Stölddomen handlar om en händelse i januari 2021, då den dömde, ensam eller tillsammans och i samförstånd med en eller flera okända personer, bröt sig in i en kolonistuga på Lilla Marksvägen i Oskarshamn och tog gods till ett värde av 1 800 kronor.

I april 2021 tog den dömde cannabis på okänd plats i Sverige.

Den dömde, som har erkänt alltihop, ska betala ett skadestånd på 3 440 kronor till ett försäkringsbolag (beloppet avser lösöre om 840 kronor och skador på byggnad om 2 600 kronor) och 20 kronor till Coop Oskarshamn med omnejd Ekonomisk förening.

Den dömde ska även betala 800 kronor i en avgift till brottsofferfonden.

Han ska också betala tillbaka 5 000 kronor av försvarskostnaderna till staten samt betala kostnaden för provtagning och analys (789 kronor).

Var inne i ett missbruk

I förhör har mannen sagt att han, under den tid som gärningarna begicks, var inne i ett missbruk.

”Då han blev stoppad i samband med tillgreppet av parfym på Åhléns i Kalmar erkände han de tillgrepp han tidigare gjort i Oskarshamn och Kalmar av en tändare och en väska. Han har berättat att anledningen till att han bröt sig in i NN:s kolonistuga var att han var hemlös och frös. Han har vidare sagt att han endast har svaga minnen från tillfället men att han minns att han tog ett bräckjärn och att han inte ifrågasätter att det var han som tog även övriga saker då han var ensam vid tillfället”, står det i domen.

Mannen förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret.

Senast dömdes han för ringa narkotikabrott i mars 2020.

I september 2018 dömdes han till skyddstillsyn för stöld och ringa narkotikabrott.

”Är nu drogfri”

”Genom personutredningen och vad NN själv berättat har det framkommit att hans situation väsentligt förändrats. Han är nu drogfri”, skriver rätten, som konstaterar att mannen lever under ordnade förhållanden och att övervakningsbehov saknas.

”Den lämpligaste påföljden för honom är därmed villkorlig dom. Lång tid har förflutit sedan gärningarna begicks, vilket ska beaktas vid straffmätningen. Tingsrätten finner dock nödvändigt att förena den villkorliga domen med ett måttligt bötesstraff”, skriver rätten.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS