Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Många hyresvärdar vill se stora hyreshöjningar nästa år: Så ser Hyresgästföreningen på situationen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

ON har fått mejl från oroliga hyresgäster i Oskarshamn, vilket vi har skrivit om tidigare.

De undrar hur höga hyrorna kommer att bli från och med 2023, med anledning av den galopperande inflationen och de skenande elpriserna. 

Hur arbetar Hyresgästföreningen med detta? Hur ska Hyresgästföreningen kunna få hyresvärdarna, Byggebo i Oskarshamnsfallet, att acceptera humana hyreshöjningar?

Vår tidning ställer frågorna till Hyresgästföreningens förhandlare Kaj Raving.

”Jag har också fått en hel del reaktioner från oroliga hyresgäster, inte bara i Oskarshamn. Jag såg att Byggebo svarat, och att det skulle bli ett nionde år med en uppgörelse på under 1 procent är kanske inte så troligt”, skriver han i ett svar via e-post.

”Jag förstår oron”

KAJ RAVING, FÖRHANDLARE PÅ HYRESGÄSTFÖRENINGEN

”Jag förstår oron. Många hyresvärdar har gett signaler om att de kommer att yrka på stora höjningar på grund av rådande läge – med kostnadsökningar i och med höjda räntor, energipriser med mera. Men hur höga hyrorna kommer att bli 2023 går inte att svara på idag. Hyresgästföreningens accepterar inte högre hyreshöjningar än vad som är absolut nödvändigt – och vi accepterar inte att de ökade kostnaderna enbart ska föras över på hyresgästerna”, skriver Kaj Raving.

Han fortsätter:

”Att kostnaderna nu går upp innebär inte att det är hyresgästerna som ska ta hela smällen genom hyreshöjningar. I förhandlingarna utgår vi alltid från de lokala förutsättningarna och det är betydligt fler faktorer än el och räntor som spelar roll. Har den enskilde hyresvärden i fråga gjort allt som står i hens makt för att spara, effektivisera och rationalisera? Har hyresvärden tagit av tidigare års upparbetade vinstmarginaler innan kostnaden landar på hyresgästerna? Dessutom har vi en ny överenskommelse på plats, där parterna är eniga om att vi i förhandlingarna huvudsakligen ska vara tillbakablickande. Vi ska kolla på vilka förändringar som skett de senaste tre åren i stället för att använda prognoser om vad vi tror kommer att hända nästa år. Det kommer att ge en bättre stabilitet för hyresgästerna som inte ska behöva drabbas av snabba svängningar.

”Det kommer vi aldrig att acceptera”

Hur ska ni få hyresvärdarna att acceptera humana hyreshöjningar?

”Hyresgästerna är en grupp som generellt är mer ekonomiskt utsatt och som drabbas hårt av levnadskostnadskrisen. De har inte råd med stora hyresökningar. Fastighetsbranschen har dessutom haft sötebrödsdagar under många år med inte minst låga räntor. Det är ingen slump att fastighetsaktier varit bland de hetaste på börsen. Det är helt enkelt lönsamt att vara fastighetsägare. Därför är det helt enkelt inte rimligt att hela kostnadsökningen för fastighetsägare ska bäras av hyresgästerna. Det kommer vi aldrig att acceptera”, svarar Kaj Raving.

Grafik: Hyresgästföreningen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS