Marko Raiskio: ”Dags för politikerna att lägga fram korten på bordet”

Marko Raiskio: ”Dags för politikerna att lägga fram korten på bordet”

2023-05-26 Av av Peter A Rosén

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

OSKARSHAMN

Marko Raiskio, partipolitiskt obunden ledamot i fullmäktigeförsamlingen (bilden), tycker att det är ”dags för politikerna att lägga fram korten på bordet och tala om hur mycket mervärdespengar Oskarshamns kommun har”.

– Och vad har vi lagt mervärdespengar på? Och hur mycket har vi lagt? Det vill jag veta, säger han.

– Fram med avtalen – lägg dem på bordet och tala om för invånarna, ”så här ser det ut och det här får vi göra, och inte göra, med de här pengarna”. Det kan inte vara så svårt att få fram ett avtal. Det är allmänhetens pengar – det är inte politikernas pengar, säger Marko Raiskio.

ON har tidigare berättat att det är Vattenfall, SKB och Uniper, SKB:s ägare, samt kommunstyrelsens ordförande i kommunerna Oskarshamn och Östhammar som ingår i styrgruppen för mervärdespengarna.

”Skapar attraktivitet”

– Det ska skapas mervärden som ger långsiktighet och skapar attraktivitet på platserna, så att man kan kompetensförsörja. Det kan exempelvis röra sig om att underlätta för fler företagsetableringar, sa Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun, i en intervju med ON för drygt ett år sedan.

Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamn
Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Han berättade att stadsomvandlingen, där ombyggnationen av Sagabiografen var inbakad, är ett exempel på en mervärdessatsning i Oskarshamn.

Värden på sammanlagt en och en halv till två miljarder kronor ska skapas i Oskarshamns kommun och Östhammars kommun. Det högre beloppet ska eftersträvas.

Insatserna fördelas över två perioder.

I Östhammars kommun skapas 25 procent av mervärdena – och i Oskarshamns kommun skapas 75 procent av mervärdena.

Kan läggas på arenan

– 20 procent av mervärdesramen skulle utfalla under period ett – och 80 procent under period två. Där tror jag dock att man har varit och nallat lite under period ett. Under period ett har värden om drygt 500 miljoner kronor redan skapats och fastställts av styrgruppen, sa Andreas Erlandsson i ovannämnda intervju.

Han har tidigare sagt att han inte utesluter att mervärdespengar kan användas till den nya hockey- och evenemangsarenan i Oskarshamn.

– Vi är inte där än, i processen, och det är inte vi själva som tar beslut om mervärdena, påpekade han.

Dela gärna artikeln med dina vänner: