Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Mathias Karlsson (L) bekräftar: ”På vissa ställen städas det inte”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

På tisdagen publicerade vår tidning en insändare från en person som berättar att vissa ytor inom skolan i Oskarshamns kommun aldrig städas.

Oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) bekräftar den bilden.

Han säger att frågan diskuterades på ett möte inom Liberalerna häromdagen.

Lärare i partiet berättade att städningen fungerar väldigt dåligt.

– På vissa ställen städas det inte. Det har man kunnat konstatera efter att ha lagt saker, och ställt möbler, på olika sätt. Städpersonalen har helt enkelt inte tid att städa överallt. Vi kan inte ha det så här. Och det är kommunledningen som har det yttersta ansvaret, säger Mathias Karlsson, som berättar att det finns 48 lokalvårdare och två arbetsledare inom skolstädningsområdet i kommunen.

180 000 kvadratmeter

– De ska städa 180 000 kvadratmeter varje dag. Och där ingår även 16 tillagningskök och 16 mottagningskök.

Behövs det mer städpersonal?

– Ja, kanske. Men vi inom Liberalerna har ett färdigt förslag, som finns med i vår budget. Det bör storstädas två gånger per år, både inom skolan och äldreomsorgen. Vi vill se en upphandling, där flera bolag får chansen.

Gäller det även äldreomsorgen?

– Ja, vi vill införa LOV (Lagen om valfrihetssystem), och där ingår även städningen.

Mathias Karlsson minns hur det var för några år sedan, då lokalpressen skrev om de skitiga toaletterna på Rödsleskolan i Oskarshamn.

”Riktigt misskött”

– Det var riktigt misskött – även på andra skolor. Många elever höll sig hela dagen eftersom de inte ville gå in på toaletterna. Från oppositionshåll var vi väldigt tydliga med att vi inte kunde ha det så här.

– En städpolicy plockades fram i kommunen. Här fanns, exempelvis, en egenkontroll – och en uppdelning, med ansvariga städledare. Det är jättefint att ha en policy – men det ska fungera också, säger Mathias Karlsson.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS