Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Medborgarförslag: Se över belysningen på kommunens gång- och cykelvägar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS

Mönsterås kommun har fått ett medborgarförslag inskickat. Förslaget rör önskemål om att kommunen ska göra en översyn och åtgärda belysning på gång- och cykelvägar i hela kommunen. ”Att GC är väl upplysta är en viktig faktor för vår upplevda trygghet”, säger Ulrika Widesdotter som skrivit förslaget.

Mönsterås kommun har fått ett medborgarförslag med önskemål om belysning på gång- och cykelvägar. Enligt flera rapporter så rör vi svenskar på oss allt mindre och ett råd är att om det är möjligt cykla eller gå till och från skola, jobb och fritidsaktiviteter oavsett årstid. Förslagsställaren lyfter även fram tryggheten.

”Sambon och jag brukar ibland på semestern gå en kvällspromenad ofta sent på kvällen. I samband med detta har vi under några år uppmärksammat att belysningen på GC runt det så kallade fågelområdet är under all kritik. Är personligen inte så mörkrädd men skulle på vissa delar av GC inte vilja gå eller cykla ensam en sen kväll”, säger Ulrika Widesdotter och tillägger:

”Att GC är väl upplysta är en viktig faktor för vår upplevda trygghet”

Riktigt mörkt

Till medborgarförslaget har förslagsställaren bifogat ett foto, se ovan, som visar hur mörkt det är på gång- och cykelvägen som går längs Drakenäsvägen. Bilden är tagen den 1 augusti klockan 22.45.

”Utmed Drakenäsvägen går det en GC och där är det riktigt mörkt, det är långt mellan gatubelysningen och det är många träd som skymmer belysningen. Kan tänka mig att såväl barn, tonåringar och även vuxna drar sig för att cykla eller gå berörd sträcka när det är mörkt. Kommande månader kommer det att vara mörkt redan på eftermiddagen då många slutar skolan eller jobbet. Många kvinnor känner sig otrygga på mörka platser upplevelsen ökar när det är mycket buskage vid GC. Önskvärt vore om kommunen röjde upp sly och buskar som växer nära GC”, säger Ulrika Widesdotter.

FAKTA / MEDBORGARFÖRSLAGET

Flera är vi som redan nu märkt att kvällarna har blivit mörkare och under de kommande månaderna kommer mörkret att komma allt tidigare på eftermiddagen. Samtidigt uppskattar många att ta sig en promenad framåt kvällen. Våra barn och ungdomar cyklar till och från skolan, kompisar och träning. Men hur ser det ut på våra gång och cykelvägar (GC) runt om i kommunen? Har personligen ingen uppfattning om hur det ser ut i hela kommunen utan utgår från mina erfarenheter i närområdet till det så kallade ”fågelområdet” vid Nynäs. Under promenader på sen kväll under sommaren har jag återigen uppmärksammat hur mörkt det är på GC i området runt Sjöfågelvägen och Sjögräsvägen.

Många upplever att det är otryggt att gå eller cykla där belysningen är undermålig eller saknas helt och väljer kanske därför istället att ta bilen. På de GC som jag utgår ifrån är det även riklig växtlighet som gör att gatlamporna på vissa ställen skyms av träd och större buskar. Barn, ungdomar och kvinnor ska känna sig trygga när de cyklar eller går hem från skolan och jobb på de mörka årstidernas eftermiddagar och kvällar.

Därför föreslår jag Kommunfullmäktige att

  • En översyn av kommunens GC med fokus på belysning skyndsamt påbörjas
  • De GC dom har bristfällig belysning åtgärdas
  • Växtlighet röjs på de platser där den påverkar belysningen

Foto: Privat

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS