Melodifestivalen 2022: Så funkar röstningen i finalen

Melodifestivalen 2022: Så funkar röstningen i finalen

2022-03-09 Av av Ida ThörnSVERIGE

På lördag tävlar 12 bidrag i Melodifestivalens final. Röstningen och poängutdelningen kommer se lite annorlunda ut jämfört med deltävlingarna.

Poängen delas ut av tittarna som har 50 % av makten via telefon- och appröstning och av en internationell jury som står för resterande 50% av makten. Jurygrupperna som är med och avgör finalen i år kommer från Nederländerna, Finland, Spanien, Australien, Tjeckien, Irland, Israel och Italien.

Två röstningsomgångar

Det går att rösta på alla bidrag i två olika omgångar. I varje omgång kan tittarna rösta upp till 5 gånger per bidrag, antingen via appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Det går även att ringa och rösta upp till 10 gånger per telefonnummer. Röstningen öppnar kl 19:00. 

Den första röstningsomgången avslutas inför redovisningen av de internationella jurygruppernas röster.
När jurygruppernas röster har redovisats i sändningen, har tittarna möjlighet att reagera på utfallet och då startar röstningsomgång två. I apparna delas 5 nya röster per bidrag ut i samband med att den andra omgången startar. Har man inte använt alla röster från den första omgången sparas de inte i appen. Alla lagda röster från den första omgången räknas med i den andra omgången.   

 Om två bidrag har fått samma slutresultat och dessutom samma antal poäng från tittargrupperna vinner det bidrag som fått flest antal röster totalt från tittargrupperna.   

Telefonröster finalen

099-908 XX (XX = bidragets startnummer). 9,90 kronor per röst + eventuell trafikavgift. Hela summan går till Radiohjälpen/Ukraina. 
099-208 XX (XX = bidragets startnummer). 3,60 kronor per röst + eventuell trafikavgift. 

Vilket bidrag vill du ska vinna Melodifestivalen 2022?
227 röster
Dela gärna artikeln: