Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Melodifestivalen: EPA-pop, metal och dansband bland bidragen i fjärde deltävlingen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MELODIFESTIVALEN

Förra veckan var det Jacqline och Cazzi Opeia som gick direkt till final. Vem det blir som lyckas ta sig hela vägen till finalen i den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen återstår att se. På lördagskvällen är det nämligen dags för sex nya bidrag att få chansen och det blir allt från EPA-pop och metal till dansband.

Denna vecka har Melodifestivalen slagit läger i Eskilstuna och den fjärde deltävlingen direktsänds i SVT. Sex nya bidrag har chans att bli framröstade av svenska folket att få delta i finalen.

Chattanooga i Hall of Fame

Under kvällen kliver 80-talsikonerna Chattanooga in i Hall of Fame. Iklädda coola kavajer och skön attityd sjöng de sin Hallå hela pressen till en fjärdeplats i Melodifestivalen och blåste in en fräsch popvind i festivalen. Låten blev en landsplåga med sin träffande text om en förlorad flirt och att trion hör hemma i Melodifestivalens Hall of Fame är givet.

”Tre coola popsystrar klev in på scenen och skakade om i den traditionella schlagertävlingen och fick en jättehit. Hallå hela pressen sitter fastnitad i det kollektiva minnet”, säger Hall of Fame-kommitténs ordförande Christer Björkman i ett pressmeddelande.

Får Danny revanch?

I den fjärde deltävlingen är två av årets meriterade deltagare med. Danny Saucedo har två andraplatser och en tredjeplats medan Dotter har en andraplats och en fjärdeplats. Om någon av dessa favoriter håller hela vägen till finalen återstår att se. Duo SCARLET är tävlingens tredje anonyma inslag efter Fröken Snusk och APOC i Smash Into Pieces och har hela åtta låtskrivare vilket tangerar mellorekordet.

I fem deltävlingar medverkar sex bidrag i varje deltävling. Två bidrag tar sig direkt till finalen, två är kvar i tävlingen och två har tävlat färdigt. Röstning görs via telefon eller i appen Melodifestivalen. I appen röstar man gratis.

Bidrag i deltävling 4

Albin Tingwall. Foto: Janne Danielsson/SVT

1. Albin Tingwall – Done Getting Over You

Upphov: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

På ett drygt år har Albin Tingwall från Sigtuna bytt från att spela tennis på heltid till att satsa på en karriär inom musiken. Efter att ha kammat hem en andraplats i Idol 2022 har 20-årige redan Albin etablerat sig på den svenska musikscenen. Med tre släppta singlar inklusive en egenskriven jullåt, allt på mindre än ett år som artist, visar han sin mångsidighet. Målet är att skriva låtar som berör och inspirerar, och inför 2024 lovar Albin Tingwall sina fans ännu mer ny musik.

Lia Larsson. Foto: Janne Danielsson/SVT

2. Lia Larsson – 30 km/h

Upphov:  Axel Schylström, Jimmy Jansson, Lia Larsson, My Söderholm, Thomas G:son 

Lia Larsson bor i Dalarna och är med sina 400 000 följare en populär TikTok-profil. 22-åriga Lia blev först känd för sina danser till andra artisters låtar men fick sitt eget genombrott som artist med debutsingeln ”Va Sa ’Ru (Russin På Russin Av)”. Den låg etta på Sveriges virala topplista på Spotify och blev 2022 års mest streamade nya svenska jullåt. Lia har fortsatt släppa singlar och har på mindre än ett år streamats nästan 30 miljoner gånger på Spotify. Flera av hennes EPA-poplåtar har klättrat högt på topplistorna och i somras debuterade hon i Allsång på Skansen tillsammans med Lasse Stefanz.

Dotter. Foto: Janne Danielsson/SVT

3. Dotter – It’s Not Easy to Write a Love Song

Upphov:  Dino Medanhodzic, Johanna ”Dotter” Jansson 

Bakom Dotter finns värmländska sångerskan och låtskrivaren Johanna Maria Jansson, en artist med syfte och tanke bakom allt hon gör. Namnet i sig är en vinkning till moder jord och Johannas förkärlek till djur, natur och världen vi lever i. Sedan debuten 2014 har hon etablerat sig med musik som alltid haft stark koppling till livsåskådning och personliga värderingar. Det stora genombrottet kom med ”Bulletproof” som blev tvåa i Melodifestivalen 2020. Låten tog sen en förstaplats på Svensktoppen och plats 49 på Spotifys världshitslista. Melodifestivalåret därpå kom hon fyra med ”Little Tot”

SCARLET. Foto. Janne Danielsson/SVT

4. SCARLET – Circus X

Upphov: Emil Behmer, Henric Pierroff, Ian-Paolo Lira, Jessica Rachel Chertock, Scarlet, Simon Boustedt, Staffan Amberlind, Thirsty

Energiska metalduon SCARLET utgörs av artisterna Scarlet och Thirsty. Med miljontals streams, framträdanden på de största rockfestivalerna och publikationer i flera av världens inflytelserika rock- och metalmagasin har SCARLET etablerat sig som en flitigt omtalad ny akt på scenen för tyngre musik. Med ett modernt uttryck och sound har SCARLET adderats på ett flertal av de största rockradiostationerna i bland annat Skandinavien, USA, Kanada, Tyskland och England. En framgångsrik europaturné tillsammans med Smash Into Pieces har öppnat nya dörrar för SCARLET.

Lasse Stefanz. Foto: Janne Danielsson/SVT

5. Lasse Stefanz – En sång om sommaren

Upphov: Anders Wigelius, Anderz Wrethov, Robert Norberg

Första albumet släpptes 1974 och ungefär 800 inspelade låtar senare är det dags för Lasse Stefanz att åter ställa sig på Melodifestivalens scen. Senast det begav sig var 2011 med ”En blick och nånting händer”. Med första svensktoppsettan ”Oh Julie” för drygt 40 år sen kom Lasse Stefanz att etablera sig som ett av Sveriges populäraste band, inte minst med svensktoppsrekordet för ”De sista ljuva åren” 1989-90. På senare år har bandet lockat en ny publik med motorintresserade ungdomar som glider fram i 30km/h och gärna dunkar plåt till Lasse Stefanz musik. Olika remixer sprider sig som en löpeld i sociala medier och har även tagit sig in på topplistorna. Bandet turnerar fortfarande mer än en tredjedel av året och visar inga tecken på att tröttna.

Danny Saucedo. Foto: Janne Danielsson/SVT

6. Danny Saucedo – Happy That You Found Me

Upphov:  Danny Saucedo, Kristoffer Fogelmark, John Martin, Michel Zitron

Danny Saucedo blev 2023 invald i Melodifestivalens ”Hall of Fame” för sina insatser i ”In the Club” och ”Amazing”. Den folkkära artisten återkommer nu till tävlingen med låten ”Happy That You Found Me”. Med sina Mello-hits har han genererat över 350 miljoner streams och otaliga singlar. Parallellt med solokarriären sjösatte Danny Saucedo popgruppen E.M.D. tillsammans med Erik Segerstedt och Mattias Andréasson. 2009 medverkade de i Melodifestivalen med låten ”Baby Goodbye” och fick en Grammis för ”Jennie Let Me Love You” som årets låt. Han har även varit programledare för Melodifestivalen, gjort flera hitlåtar på svenska och ett antal hyllade scenföreställningar och arenaturnéer. Snart gör Danny Saucedo skådespelardebut i tv-serien ”Scener efter ett äktenskap”.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS