Missa inte årets mest spektakulära meteorregn i helgen

Missa inte årets mest spektakulära meteorregn i helgen

2022-08-10 Av av Annicka Gunnarsson

Annons: Smålandshamnar

ASTRONOMI

Kometen Swift-Tuttle passerar genom det inre solsystemet, mellan solen och Jupiter, vart 133:e år innan den fortsätter sin omloppsbana. Nu till helgen bjuds det på årets mest spektakulära meteorregn när de så kallade Perseiderna har störst aktivitet på himmeln.

Den 26 kilometer breda kometen Swift-Tuttle är det största objekt som kommer nära jorden regelbundet. Just nu rör sig vår planet genom de rester som stoft och småsten som kometen har lämnat i rymden runt jorden. Resultatet blir årets mest spektakulära meteorregn.

Meteorregnet, som även kallas Perseiderna, går att se varje sommar i början av augusti men i år blir det alltså extra mycket då kometen passerar genom det inre solsystemet.

Dröjer 133 år till nästa gång

Kometen Swift-Tuttle kommer vi inte att få se den igen förrän år 2126. Kometen Swift-Tuttle, som ligger i omloppsbana en oval bana runt solen, har en omloppstid på 133 år och är alltså på väg mot de yttre delarna av omloppsbanan.

Resterna från Swift-Tuttle ligger som ett permanent band tvärs över hela solsystemet, och när jorden rör sig in i bandet förvandlas stoftet och småstenarna till ett fyrverkeri på himlen. Detta går att se varje sommar i början av augusti men med tanke på att kometen är nära jorden i år så kommer de små kometdelarna störtar in i jordens atmosfär att ge upphov till årets kanske häftigaste meteorregn.

Spektakulärt meteorregn

År 2022 dyker Perseiderna upp ovanför Sverige mellan den 17 juli och 24 augusti men det mest spektakulära meteorregnet har som störst aktivitet natten mellan fredag den 12 augusti och lördag den 13 augusti.

Meteorregnet går att se med blotta ögat från midnatt och det kommer att öka ju längre du är ute. Några timmar innan solen går upp så når meteorregnet en maximal nivå och då kan det bli upp till 60 ”stjärnfall” per timma.

Mörk plats

Det är även fullmåne så det är extra viktigt att befinna sig på en mörk och avskild plats utan störande ljus som lyser upp natthimmeln. Perseiderna syns på den norra stjärnhimmeln inom stjärnbilden Perseus. Har du svårt att hitta Perseus så är appen SkyView Free ett bra tips.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: