Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Morgan Johansson (S) om att stärka skyddet för vittnen: ”Vi måste bryta tystnadskulturen”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Under fredagen beslutade regeringen om en lagrådsremiss med förslag för att bryta tystnadskulturen och få fler att våga vittna om brott. Regeringen föreslår bland annat en möjlighet till strafflindring för den som medverkar i utredningen av någon annans brott, så kallade kronvittnen, och skärpta straff för exempelvis övergrepp i rättssak.

Brott som har kopplingar kopplingar till kriminella nätverk är ofta särskilt svåra att utreda, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Det finns ofta en rädsla för de kriminella som påverkar benägenheten att medverka i brottsutredningar. För att den som har begått ett brott ska kunna dömas är ofta avgörande att personer som har uppgifter att lämna medverkar i brottsutredningar.

– Vi måste bryta tystnadskulturen och med kraft reagera mot brott som påverkar rättsväsendets arbete och människors vilja att delta i rättsprocessen negativt. De kriminella som vill skrämma vittnen ska mötas av sträng lagstiftning, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Förbättrat skydd för vittnen

För att fler personer i kriminella nätverk ska samarbeta med myndigheterna lämnas ett kronvittnesförslag. Det innebär att den som medverkar i utredningen av någon annans brott ska kunna få ett lindrigare straff. Samtidigt skärps straffen för olika former av falska anklagelser. Det lämnas också förslag för ett förbättrat skydd för vittnen, bland annat om sekretess i domstol för kontaktuppgifter.

Lagrådsremissen innehåller även förslag på straffskärpningar för bland annat övergrepp i rättssak, som betyder att personer hotar eller utsätter till exempel vittnen för våld på grund av att de medverkar till en utredning eller rättsprocess.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS