Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nato sågar Sveriges infrastruktur: E22 är en av sträckorna som behöver rustas upp

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Svenska vägar och järnvägar sågas av Nato. Infrastrukturen måste rustas upp och arbetet uppges redan vara i gång. En av sträckorna som pekas ut är E22 från Malmö till Norrköping. Enligt Trafikverket är det dock brist på pengar och Oskarshamns kommun samt styrgruppen för mervärdesavtalet har beslutat att skjuta till totalt 50 miljoner kronor för att rusta upp E22 mellan Nygård och Målbäcken.

Försvarsberedningen har i flera rapporter konstaterat att landets infrastruktur måste rustas upp efter år av nedrustning och eftersatthet på de svenska vägar och järnvägar. Enligt Svenska Dagbladet så arbetar Transportstyrelsen med att rusta upp ett antal vägar och järnvägar i landet för att nå upp till Nato-standarden. Var dessa är i landet, är oklart.

Infrastrukturen som behöver rustas

I intervjun med Svenska Dagbladet pekar Per Skoglund, universitetslektor och expert på logistik vid Försvarshögskolan ut åtta viktiga områden och sträckor. Det handlar om följande:

  1. Malmbanan
  2. Sträckan Narvik-Luleå
  3. Sträckan Sundsvall till Trondheim
  4. Vägen från Kalmar till Halmstad
  5. Göteborgs hamn
  6. E22 från Norrköping till Malmö
  7. Inlandsbanan
  8. Sträckan Oslo till Stockholm

Skoglund nämner även den nyöppnade järnvägen från Kemi i Finland till Haparanda som viktig.

Hur mycket pengar regeringen kommer att lägga på upprustning av Sveriges infrastruktur och de åtta områden och sträckor som pekas ut framgår inte av Svenska Dagbladets artikel.

Satsar 50 miljoner

Kommunstyrelsen i Oskarshamn har tagit beslut om att gå in med 40 miljoner skattekronor i en medfinansiering av upprustningen av E22 mellan Nygård, norr om Jämserum, och Målbäcken, nordväst om Misterhult.

Samtidigt har styrgruppen för mervärdesavtalet beslutat att lägga till 10 miljoner kronor. Den totala satsningen blir således 50 miljoner kronor under förutsättning att Trafikverket påbörjar arbetet med att bygga den 3,2 mil långa mötesfria vägen mellan Målbäcken och Gladhammar under 2025.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
10
+1
0
+1
0
+1
3
+1
1
+1
2
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS