ANNONS

Negativ utveckling av konkurser bland små företag: “Slår mot samhällsekonomin”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

NÄRINGSLIV

Småföretagarnas Riksförbund varnar för en oroande konkursutveckling. “Bland de företag som går i konkurs eller kommer gå i konkurs finns en hel del som skulle förblivit livskraftiga under mera normala förhållanden”, säger Peter Thörn, riksförbundets ordförande. 

Antalet konkurser var i januari i år på den högsta registrerade nivån någonsin. Denna negativa utveckling har därefter fortsatt under våren och försommaren.

– Konkurserna är inte bara ett problem för det drabbade företaget och dess ägare utan slår mot samhällsekonomin i stort, dvs mot oss alla i Sverige, säger Peter Thörn, ordförande för Småföretagarnas Riksförbund. 

Livskraftiga företag slås ut

Att konkurser förekommer är naturligt men Småföretagarnas Riksförbund menar att Sverige befinner sig i en exceptionell situation där ett sargat näringsliv efter pandemins påfrestningar hamnat i en tilltagande lågkonjunktur. Vad det handlar om är väl känt; skenande energipriser, lönekostnader, råvarukostnader, hyreshöjningar, högre räntor, minskad köpkraft osv.

– Bland de företag som går i konkurs eller kommer gå i konkurs finns en hel del som skulle förblivit livskraftiga under mera normala förhållanden. Tyvärr har nyligen genomförda förändringar i lagstiftningen lett till att dessa normalt livskraftiga företag slås ut i konkurshanteringen, säger Peter Thörn, ordförande för Småföretagarnas Riksförbund.

Utöver det lyfter han ett antal åtgärder skulle göra stor skillnad:

  • Sänk arbetsgivaravgifterna. 
  • Inför ett förenklat förfarande för skulduppgörelse.
  • Omfördela medel för företagsfrämjande från statligt riskkapital och företagscoachande till att ge fler etablerade företag en chans att överleva.
  • Rätta till obalanser i elpriser och elskatter mellan små och stora företag.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS