Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Nödvändig satsning för de nödiga på Lilla Torget i Oskarshamn: ”Toaletterna blev jättetrevliga”, tycker Yvonne Bergvall (S)

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

En offentlig toalett på Lilla Torget i Oskarshamn.

Snacka om en n ö d v ä n d i g satsning.

På torsdagen invigdes den. Perfekt tajming – med tanke på sommartorgskvällen.

Tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) klippte toalettpapper i stället för band:

Åke Karlsson (tekniska kontoret), tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) och Arne Erlandsson, gatuchef vid tekniska kontoret, vid invigningen av den nya offentliga toaletten, som står på Lilla Torget i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Kommunen har lagt sammanlagt 1,3 miljoner kronor på den nya toaletten.

– Först hade vi en miljon i budgeten – men sedan handlade det om att få till anpassningarna med dubbla toaletter och barntoalett. Då valde politiken att skjuta till lite extrapengar, säger Arne Erlandsson, som är gatuchef vid tekniska kontoret.

”Det är viktigt med en barntoalett”

YVONNE BERGVALL (S), ORDFÖRANDE I TEKNISKA NÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Ja, det är viktigt med en barntoalett. Och ska man ha arrangemang här, så krävs det en toalett. Jag tycker dessutom att byggnaden blev snygg. Den passar in bra här – och toaletterna blev jättetrevliga. Nu hoppas jag av hela mitt hjärta att ingen förstör eller klottrar inne på toaletterna. Vi lägger mycket pengar på skadegörelse, pengar som vi skulle kunna lägga på saker som lyfter kommunen. Det är sorgligt att det finns en liten klick som anser att de har rätt att förstöra för alla andra. Alla hamnar i ett läge där man måste gå på en toalett, och det är klart att man vill att toaletten ska vara fräsch, säger Yvonne Bergvall.

Yvonne Bergvall. Foto: Peter A Rosén

Det kostar fem kronor att gå på toaletten – det finns två och damer och herrar får gå på båda, och det finns funktionshinderanpassningar.

Det går bra att betala för toabesöket via Swish, kort eller en app.

Kontanter fungerar dock inte.

”De flesta betalar med Swish”

– De flesta är vana vid att betala med Swish i dag, betonar Yvonne Bergvall.

Hon konstaterar att kommunen har genomfört flera satsningar på offentliga toaletter i Oskarshamn under de senaste fyra–fem åren.

Det finns en i Ernemar, vid strandpromenaden.

”Det kan bli fler i framtiden”

YVONNE BERGVALL

Sedan finns det två i stadsparken, en vid temalekplatsen, en vid Coop Flanadens parkering (gamla busstorget), en vid Norra kajen – och nu finns det alltså en på Lilla Torget också.

– Behovet är tillgodosett på ett bra sätt. Men det kan bli fler i framtiden. Offentliga toaletter är en viktig servicefråga för en kommun. Man ska inte behöva springa runt och leta efter en toalett. Men i den bästa av världar skulle jag önska att vi slapp att ta betalt, säger Yvonne Bergvall.

Den offentliga toaletten på Lilla Torget i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén
Foto: Peter A Rosén
Foto: Peter A Rosén
Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS