Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ny entré till Blå jungfrun – men på fastlandet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

”I ett spännande samarbete mellan länsstyrelsens naturskötselenhet och Oskarshamns kommun kommer från nästa år nationalparken Blå jungfrun få ta större plats även på fastlandet. Med en ny och mer iögonfallande entré till nationalparken blir parken mer tillgänglig, och får den uppmärksamhet den förtjänar”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande.

”Den nya entrén kommer att ligga på Ölandskajen och i och med detta kommer också turerna till Blå jungfrun med Solkust att avgå från ny plats med start kommande säsong.”

”Känns bra”

– Det känns bra att kunna visa upp Blå jungfrun på det här sättet och det kommer bidra till trivsel på Ölandskajen, vi är väldigt glada att länsstyrelsen tagit detta initiativ, säger kommunalrådet Andreas Erlandsson (S).

Andreas Erlandsson S
Kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S). Foto: Peter A Rosén. Grafik: Socialdemokraterna

– Här kan du på ett helt annat sätt än idag få en bild av Blå jungfrun även att du inte är på plats. Och den som åker ut till ön kommer att se hur entrén och besöket i parken hänger ihop på ett pedagogiskt sätt som ger en ännu bättre upplevelse, säger Karin Jakobsson, förvaltare för Blå Jungfruns nationalpark vid länsstyrelsens narturskötselenhet.

Blå Jungfrun. Foto: Peter A Rosén

”Den nya informationsplatsen kommer att innehålla skyltning om Blå jungfrun och en imponerande 3D-modell i sten av själva ön. Modellen blir ett sätt att taktilt uppleva ön och den ger både seende och synskadade besökare möjligheten att förstå de imponerande nivåskillnader som Blå jungfruns kupol av granit bjuder på. Det blir en både vacker och utbildande upplevelse”, skriver kommunen.

”Den som har besökt andra nationalparker kommer också känna igen sig, nu får Blå jungfrun och den nya entrén liknande skyltning, bildspråk, ledmarkeringar med mera.”

”För utvecklingen av 3D-modellen i sten har länsstyrelsen samarbetat med samma projektgrupp som tidigare arbetat med liknande projekt i Tyresta och Söderåsen.”

”Länsstyrelsen i Kalmar län är huvudfinansiär för projektet, medan Oskarshamns kommun har bidragit med både planeringshjälp som ekonomiska medel, upphandlingar och entreprenader”, skriver kommunen.

”Projektgruppen för den nya informationsplatsen består av stadsarkitekt Erik Hjertqvist, gatuchef Arne Erlandsson och Karin Jakobsson, som är förvaltare för Blå jungfruns nationalpark.”

+1
17
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS