Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nya jodtabletter delas ut i Oskarshamns kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

”Innan midsommar ska alla som bor i den inre beredskapszonen vid kärnkraftverket i Oskarshamns kommun ha fått nya jodtabletter. Jodtabletterna delas ut för att skydda allmänheten vid en kärnkraftsolycka”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Regeringen har bestämt att alla som bor i den inre beredskapszonen ska ha tillgång till förhandsutdelade jodtabletter. Förhandsutdelning sker även till skolor, barnomsorg, företag och andra verksamheter i den inre beredskapszonen, ett geografiskt område cirka 12–15 kilometer från kärnkraftverket. Några samhällen i inre beredskapszonen som berörs är Misterhult, Fårbo och Figeholm. Det är ungefär 3 000 hushåll i Oskarshamns kommun som får nya jodtabletter.”

”Innan midsommar ska alla berörda ha fått ett paket med posten som innehåller jodtabletter till hushållet och informationsbroschyrer. Den som efter midsommar inte har fått paketet med jodtabletter i sin brevlåda uppmanas söka kontakt med länsstyrelsen i Kalmar län som hjälper till att förmedla jodtabletter. Förhandsutdelningen baseras på adressregister och folkbokföring.”

– Om vissa hushåll inte får något paket kan det bero på flera olika saker. Till exempel kan det finnas fler hushåll än vad som är känt på en och samma adress. Ett annat exempel är att någon bor i inre beredskapszonen, men är folkbokförd på en annan plats utanför inre beredskapszonen, säger Andreas Hagström som samordnar utskicket för Länsstyrelsen Kalmar län.

”Jodtabletterna har ett bäst-före-datum och behöver därför förnyas vart femte år. Senast jodtabletter förhandsutdelades var 2016. Syftet med jodtabletterna är att undvika att människor drabbas av sköldkörtelcancer efter en kärnkraftsolycka. Jodtabletterna mättar sköldkörteln med icke radioaktiv jod och hindrar därmed sköldkörteln från att ta upp radioaktiv jod. Jodtabletterna ska endast tas på uppmaning av länsstyrelsen i Kalmar län och i anslutning till en kärnkraftsolycka.”

Överblivna eller gamla jodtabletter kan lämnas till närmaste apotek för destruktion på ett säkert sätt.

GRAFIK: LÄNSSTYRELSEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS