Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nya krav för A-traktorer gäller från 1 december: ”Det ökar säkerheten på vägarna”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Regeringen har beslutat om nya krav för A-traktorer. Från och med den 1 december gäller samma regler för användning av vinterdäck för A-traktorer som för personbilar. ”Det ökar säkerheten på vägarna”, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Från och med i vinter gäller krav på vinterdäck för A-traktorer. Regeringen har fattat beslut om en ändring i trafikförordningen som träder i kraft 1 december 2023.

”Nu kommer samma regler gälla för användning av vinterdäck för A-traktorer som för personbilar och det ökar säkerheten på vägarna. Regeringen fortsätter att skärpa reglerna för A-traktorer samtidigt som vi värnar A-traktorn i Sverige och EU”, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Vinterdäck från 1 december

De nya reglerna innebär att en A-traktor vid färd på väg ska vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning mellan den 1 december och 31 mars när vinterväglag råder. Förordningen för A-traktorer träder i kraft den 1 december 2023.

Den 31 augusti 2023 började en rad andra nya regler att gälla för A-traktorer. Reglerna innebär att passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare, det får sitta endast en passagerare per sådan plats, den som färdas i en A-traktor ska använda bälte och högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen.

FAKTA / BAKGRUND

Transportstyrelsen redovisade i november 2022 ett regeringsuppdrag att utreda reglerna för A-traktorer. Transportstyrelsen föreslog i sin redovisning flera regeländringar, som regeringen nu går vidare med.

Foto: Freepik

REKLAMLÄNK: däckonline.se – Sveriges bästa priser – Välj storlek, klicka och köp!

+1
8
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS