Nye IKO-målvakten Tim Juel: ”Fröberg vet vad han gör”

Nye IKO-målvakten Tim Juel: ”Fröberg vet vad han gör”

2021-09-14 Av av Peter A Rosén
Annons: Oskarshamns kommun

OSKARSHAMN

Får IK Oskarshamns nyförvärv Tim Juel göra SHL-debut mellan stolparna när Malmö kommer till Be-Ge Hockey Center på torsdag månne?

– Ingen aning. Det får vi veta i morgon (onsdag), svarar han när ON frågar efter tisdagsförmiddagens träningspass.

Tim Juel. Foto: Peter A Rosén

27-årige Tim Juel berättar att han trivs bra i Oskarshamn.

– Jag och gumman har gjort oss hemmastadda. Vi har en bra lägenhet.

”Fröberg var ganska tydlig med vad han och klubben vill”

TIM JUEL, MÅLVAKT I IK OSKARSHAMN

Hur kommer det sig att du valde IKO?

– Fröberg (sportchefen Thomas) var ganska tydlig med vad han och klubben vill, så det var inget svårt val, säger Tim Juel, som känner Thomas Fröberg sedan tidigare – från tiden i BIK Karlskoga i allsvenskan.

Thomas Fröberg. Arkivfoto: Peter A Rosén

Hur bra koll hade du på tränarstaben?

– Nja, jag har för mig att jag mötte Jeff (assisterande tränaren Jakobs) när han var i Borlänge. Men jag kände inte någon av coacherna sedan tidigare. Jag visste vem ”Sampan” (målvaktstränaren Mikael Sandberg) var, men jag hade inte träffat honom innan jag kom hit.

Vad säger du om Mikael Sandberg som målvaktstränare?

– Jag tycker att det känns bra. Stämningen är skön.

Hur fungerar konkurrensen med Joe Cannata?

– Det är bara bra. Jag mötte honom när han var i Björklöven. Därmed hade jag koll på vilken typ av målvakt han är. Han gjorde en bra förstasäsong i SHL. Nu tävlar vi om speltiden – och det känner jag att jag har möjlighet att göra.

Joe Cannata. Arkivfoto: Peter A Rosén

Hur vill du beskriva relationen med Cannata? Snackar ni mycket med varandra?

– Vi sitter bredvid varandra i omklädningsrummet, så det blir en del snack och filosoferande. Han är jäkligt lugn och trevlig. Det är kul.

Inga hard feelings?

– Nej, man är lagkamrater samtidigt som man är konkurrenter.

Ni höjer varandra?

– Ja. Han, och Sampan, är de enda i omklädningsrummet som förstår vad jag går igenom.

”Jag vill stå så mycket som möjligt”

I hur många matcher siktar du på att vakta kassen?

– Det beror på – jag vill stå så mycket som möjligt.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som målvakt?

– Jag är ganska positionssäker och fysiskt stark.

Du såg premiärmatchen från båset i lördags. Vad säger du om den?

– Det var väl en typisk premiärmatch – med mycket känslor, nerver och studspuckar. Det var lite flängigt. Förhoppningsvis blir strukturen lite bättre framöver. Men det var bara match ett av totalt 52 i grundserien.

Starkt av dem att vända på 0-2-underläget…

– Ja, det tyder på att karaktären är bra i laget. Det är skönt att få sådana besked tidigt.

Måljubel i premiärmatchen (5-4-vinst mot Timrå). Foto: Pierre Stjernfeldt

Ni siktar på slutspel. Vad talar för att ni klarar det?

– Alla som har varit här tidigare är ett år äldre – och Fröberg vet vad han gör. Han har tagit in rätt typ av spelare. Det känns bra.

Gruppen har kommit ihop på ett bra sätt?

– Ja, det tycker jag. De allra flesta var här och umgicks med varandra under sommaren.

Umgås du extra mycket med någon?

– Ja, jag har umgåtts lite med Norell (Robin). Det var vi två som var först på plats här under sommaren. Annars umgås man ungefär lika mycket med alla. Man skriver i laggruppen och frågar om det är några som vill hänga med på bio, exempelvis. Men det blir mindre och mindre fritid under säsongen.

”Det lär ju vara lite mindre med snö än man är van vid uppe i Östersund och Karlskoga”

Vad säger du om Oskarshamn som stad?

– Det är en liten och mysig sommarstad. Men jag har aldrig varit här under vinterhalvåret. Det är säkert bra då också. Det lär ju vara lite mindre med snö än man är van vid uppe i Östersund och Karlskoga.

Tim Juel på tisdagens träning. Foto: Peter A Rosén

Hur var tiden i Karlskoga?

– Den var bra. Och vi hade bra lag under båda säsongerna, vilket gjorde att vi kunde vara med och fajtas uppe i toppen, säger Tim Juel, som hade fina räddningsprocentssiffror i BIK Karlskoga (91,5 respektive 91,8 i grundserien).

Du tog ett rejält steg där…

– Ja, jag gick från spel i ettan (med Östersunds IK), där jag tog vara på tiden och var noggrann under de åren. Sedan kom jag till Karlskoga och allsvenskan – och fick syssla med det på heltid, vilket gjorde att jag nog fick en ny dimension i spelet. Kost, vila och återhämtning betyder också mycket. Det var nog det som gjorde att jag fick den där skjutsen framåt.

Det var 770 personer på läktarna i Be-Ge Hockey Center i lördags. Det blir tillåtet med fullsatta läktare från och med slutet av september. Hur betydelsefull är publiken för dig?

– Jag älskar publiken, även på bortaplan – då man får lite gliringar. Och på hemmaplan kan man bli hyllad. Det är roligt. Man vande sig ganska snabbt vid att spela utan publik förra säsongen. Skillnaden var stor nu när det var fler personer i klacken.

”Jag tycker om att fly från verkligheten”

Vad gör du på fritiden?

– Det blir mycket film, tv-serier, umgänge med gumman och god mat.

Vad ser du helst på?

– Allt som inte är verklighetstroget. Jag tycker om att fly från verkligheten lite grand när jag kollar på film och serier.

Har du någon favoritserie?

– Jag tittar på fantasy-serien A Discovery of Witches. Det är roligt.

Vad lyssnar du helst på?

– Det beror på vad jag gör. Jag lyssnar nog på det mesta. Hemma blir det lite lugnare och trevligare. I hallen blir det mer rock och punk.

Fakta / Tim Juel

Ålder: 27 år (född i Svenstavik 1994).

Längd: 183 cm.

Vikt: 88 kg.

Position: Målvakt.

Moderklubb: Svenstavik HK.

Övriga klubbar: Östersund/Brunflo, Östersunds IK, Brunflo IK och BIK Karlskoga.

Aktuell som: Ett av nyförvärven i IK Oskarshamn. Han har skrivit på ett tvåårskontrakt med klubben.

Dela gärna artikeln: