Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

OJÄMLIKHETEN VÄXER: Så många städarlöner har en topp-vd i Sverige

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

86 städarlöner.

Nästan 65 industriarbetarlöner.

Så stor inkomst har den genomsnittlige verkställande direktören på ett svenskt storföretag, enligt LO:s årligt återkommande rapport om maktelitens inkomster.

”Maktelitens inkomster slår rekord trots pandemin”, skriver LO, som konstaterar att elitens inkomster låg på 60 industriarbetarlöner för tre år sedan, 2019.

En kraftig ökning, följaktligen.

LO har statistik sedan 72 år tillbaka, 1950, och inkomstklyftan har aldrig varit så stor som den är nu.

– Det är nog nu. Under pandemin har arbetare slitit och gått till jobbet varje dag och via skatten finansierat stödprogram för de stora företagen. Samtidigt springer den ekonomiska eliten i väg. Det är oansvarigt och hotar sammanhållningen i Sverige, säger Susanna Gideonsson, ordförande för LO, i ett pressmeddelande.

”LO kräver en enhetlig kapitalinkomstskatt på 35 procent och en rättviseskatt på arbetsinkomster över en miljon kronor”

SUSANNA GIDEONSSON, LO-ORDFÖRANDE

”LO kräver nu att frågan om den ökade ojämlikheten åter tas upp på den politiska dagordningen”, står det i pressmeddelandet.

– Valet behöver förutom ordning och reda även handla om hur vi bygger ihop samhället igen. Ett första steg för att minska skillnaderna mellan eliten och vanligt folk är en mer rättvis beskattning. LO kräver en enhetlig kapitalinkomstskatt på 35 procent och en rättviseskatt på arbetsinkomster över en miljon kronor, säger Susanna Gideonsson.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Foto: LO

”Inkomstutvecklingen för de övriga eliterna i undersökningen var inte lika kraftig. Den byråkratiska eliten har inkomster som motsvarar 7,4 industriarbetarlöner, och den demokratiska eliten 4,3 industriarbetarlöner”, står det i pressmeddelandet.

”LO har sedan 2012 en policy om att ordförandes lön ska motsvara maximalt 3,5 industriarbetarlöner och att ordföranden inte personligen får behålla arvoden från styrelseuppdrag.”

Ta del av en visualisering av rapporten här

Hela rapporten finns här

Foto: Freepik (översta bilden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS