Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ökat behov av HPV-vaccination bland män

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten ser ett behov av vaccination mot humant papillomvirus, HPV, i grupper som hittills inte erbjudits denna vaccination på ett organiserat sätt. Grupperna inkluderar pojkar och män, inklusive män som har sex med män (MSM), samt transpersoner och personer som lever med hiv.

Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag utrett frågan om behov och kostnader för att genom en särskild insats erbjuda HPV-vaccination till pojkar och män, män som har sex med män (MSM) samt transpersoner och personer som lever med hiv. Utredningen visar att vaccination mot HPV av personer till och med 26 års ålder i dessa grupper kan förväntas ha goda hälsoeffekter till en rimlig kostnad.

Ökad risk

Vaccination av äldre personer kan vara påkallat i individuella fall, men skyddseffekten på gruppnivå mot cancer vid vaccination i åldrar från 27 år är osäker. Därmed blir även hälsoeffekten i de äldre åldergrupperna mindre tydlig. Utredningsunderlaget är i sig inte rekommendation till regionerna eller till allmänheten, men Folkhälsomyndigheten bereder rekommendationer för vaccination som är i linje med utredningens slutsatser. Preliminärt kan dessa komma att publiceras under hösten 2024.

“Vi ser en tydligt ökad risk för att MSM och personer som lever med hiv drabbas av HPV-orsakad cancer. Det finns även en ökad risk för transpersoner. Därför är det särskilt viktigt att nå dessa grupper med vaccination, och att göra det så tidigt som möjligt för att uppnå bäst effekt”, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS