ANNONS

Oklart hur stor löneförhöjning arbetarna på Scania i Oskarshamn får: Nej till första budet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Hur stor löneförhöjning ska arbetarna på Scania i Oskarshamn och de andra jobbarna inom industrin i Sverige få under de kommande åren?

Ja, det återstår att se.

IF Metall och de övriga fackförbunden inom industrin sade på fredagen nej till de opartiska ordförandenas (opo) förslag.

– Det totala avtalsvärdet behöver vara väsentligt högre för att vi ska kunna nå fram till en uppgörelse, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i ett uttalande.

I förslaget, det första budet, från opo fick industriarbetarna en löneförhöjning på totalt 6,5 procent över en avtalsperiod på två år – 3,7 procent under det första året och 2,8 under det andra.

I förslaget finns även en höjning av lägstalönerna med 1 300 kronor.

Arbetsgivarsidan sa ja till detta.

“Det här är långt ifrån vårt krav”

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä

– Det här är långt ifrån vårt krav. Först och främst utgår vårt krav på en avtalsperiod på ett år. Om det ska bli tal om två år behöver siffrorna vara högre och det andra avtalsåret ska vara uppsägningsbart, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Facken kräver 4,4 procent – det är ett ettårskrav, vilket innebär att facken kräver 8,8 procent över två år.

Krontalet för en höjning av lägstalönerna är också för lågt – och några av kraven saknas helt och hållet i opo-förslaget, betonar han.

“Duger inte”

– Avtalsförslaget duger helt enkelt inte. Därför är vårt svar nej, säger Veli-Pekka Säikkälä.

”Nu fortsätter arbetet för förhandlingsdelegationerna. Nästa vecka går avtalsrörelsen in i en intensiv slutspurt, då nuvarande avtal löper ut fredagen den 31 mars. Målet är att nå fram till en överenskommelse om nya avtal från och med den 1 april”, skriver IF Metall på sin hemsida.

Industrins avtal är avtalsrörelsens första normerande avtal, det så kallade märket, och pressen är stor – flera andra branscher som handeln, hotell- och restaurang- och transportsidan står på kö.

Sedan 25 år tillbaka har exportindustrin angett takten för löneförhöjningarna i alla branscher, genom att sätta det så kallade märket.

Det är den löneökning som ses som riktlinje för hela arbetsmarknaden.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS