Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oklart om patientföreningen Bokskogen får något kommunbidrag nästa år

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Det är alltjämt oklart om patientföreningen Bokskogen under det nästkommande året kommer att få det årliga kommunbidraget på 200 000 kronor för verksamheten på Nymålen utanför Oskarshamn.

Majoritetspartierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – valde, med stöd av Centerpartiet, att inte ta ställning i frågan när den behandlades i socialnämnden på onsdagen.

Kristdemokraterna yrkade, med stöd av Liberalerna och Sverigedemokraterna, om att avtalet med Bokskogen tecknas likt föregående år – och att medel justeras inom budget och hämtas från posten ekonomiskt bistånd. En kostnad på 200 000 kronor.

”Majoritetspartierna – Socialdemokraterna och Moderaterna med stöd av Centern – valde istället att lyfta ur punkten ur verksamhetsplanen som vi beslutade om vid sammanträdet. Man ville således inte ta ställning till stödet med hänvisning till att avtalet ska förhandlas. I samma andetag uttrycker man att avtalet är en ”guldkant” och inte vad nämnden egentligen ska syssla med. S, M och C skjuter därför problemet framför sig och genom sitt icke-agerande riskerar man att tvinga Bokskogen att lägga ned sin verksamhet”, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

”Nymålen är en mycket uppskattad verksamhet i vår kommun och genom otaliga vittnesmål från tidigare och nuvarande deltagare framkommer en stor oro kring diskussionen om att avsluta driftsavtalet med Bokskogen. Vår uppfattning är tydlig och det är att Nymålen bör ges fortsatta förutsättningar att bedriva sin verksamhet med djurhållning, som varit ett viktigt inslag på Nymålen. Vi menar att det finns utrymme inom budgeten i nämnden inför 2024 då trenden för det ekonomiska biståndet varit positiv och medel skulle användas därifrån. Denna drastiska förändring av Nymålen riskerar att leda till att människor faller mellan stolarna och inte längre upplever sig få en god behandling som passar dem, och i slutändan i stället leda till fördyringar genom att inte få den vård de har behov av”, skriver Kristdemokraterna.

”Hela paketet ska utredas”

– Vi lyfter bort Bokskogen ur handlingsplanen, eftersom ingångna avtal med samtliga parter upphör vid årsskiftet. Översyn av verksamheten, genom professionens försorg, ska ske innan en ny avtalsperiod tecknas. Vi fick även med oss Centern på beslutsförslaget. Vi vill inte gå händelserna i förväg, genom att teckna ett nytt avtal, tre månader innan avtalet upphör. Här vill vi att professionen själv ska få utreda möjligheterna till en fortsatt framgångsrik behandling och sysselsättning. Bokskogen är en del av Nymålen – det bedrivs även annan sysselsättning där. Hela paketet ska utredas av representanter från kommunen och Region Kalmar län. De ska jobba med det under hösten, säger Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun, på en pressträff på torsdagen.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
5

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS